ks
ztužovač šlehačky
- pokud použijeme smetanu s méně než 33% tuku
500
ml
smetana ke šlehání
Karamelová poleva
200
ml
smetana ke šlehání
200
g
cukr krupice
nebo krystal
Postup přípravy receptu - Větrník na plech
1
Větrníky na plech: ve vroucí osolené vodě necháme rozpustit tuk, pak ztlumíme plamen, naráz nasypeme mouku a mícháme tak dlouho, až se nám vytvoří hladké těsto, které se nelepí ani na vařečku, ani na hrnec. Těsto na větrníky pak necháme zchladnout a šlehačem řádně zašleháváme do těsta jedno vejce po druhém. Pak těsto rozdělíme na dva díly, které rozetřeme na dva plechy (doporučuji jeden rovnou do hlubokého plechu) a dáme péct na 180 stupňů cca na 45 minut dozlatova. Poté necháme zchladnout.
Krém: karamelové pudinky uvaříme s mlékem na tuhý pudink, zakryjeme igelitovým sáčkem nebo fólií, aby se nevytvořil škraloup a necháme zchladnout. Máslo vyšleháme s cukrem do pěny a pak zvolna, ale důkladně vmícháváme vychladlý pudink. Takto připraveným krémem potřeme spodní plát: těsto v hlubokém plechu.
3
Smetanová vrstva: smetany vyšleháme s cukry (ztužovačem) do tuha, šlehačkou pak potřeme karamelový krém a druhým plátem těsta řez zaklopíme.
4
Karamelová poleva: cukr nasypeme do kastrolu, za občasného promíchnutí ho necháme rozpustit a zkaramelizovat (nepřepálit, aby nezhořkl!). Pak přilijeme ohřátou smetanu (POZOR!! směs nám může nám vzkypět a bublat) a vše rozpustíme na hladkou polevu. Pokud se nám vytvoří hrudky, nezoufáme a necháme je pomalu opět rozpustit. Hustotu můžeme regulovat dle vlastní chuti buď částečným odpařením smetany nebo jejím přidáním. Karamelovou polevou polijeme vrchní plát, vše necháme vychladit, pak pokrájíme ostrým nožem (pilkou) a podáváme.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Vítková
|31. 3. 2017 14:38
Úúúúžasné řezy <:-) <3 jen váhu asi budu obcházet obloukem, protože odolat jim se nedá ;-)
Skalníková
|4. 2. 2017 19:23
S krásným receptem se musel povézt i krásný dortík. Děkuji vám za něj.
Aniela
|20. 1. 2017 16:09
Běžně kvůli času dělám buď prvně těsto a následující den náplně. Pokud chci stihnout vše najednou, náplně mažu na zchladlé těsto ihned po ušlehání a celé těsto nechám odležet do následujícího dne. Je už pak výborné.
Nikola
|18. 11. 2016 09:52
Připravujete náplň den předem? V některém receptu jsem viděla. V případě, když se dělá vše najednou, jak dlouho nechat ztuhnout? Díky za rady :-)
Jituš
|29. 10. 2016 19:52
Nedivím se, že jaou tak vyhledávané. Jsou totiž SUPERRRRRR
Tereza
|8. 10. 2016 17:40
Tohle jsou pro nás nejlepší řezy které nikdy moc dlouho nevyrží :))
Dana
|17. 8. 2016 13:53
Už jsem je pekla několikrát a budou o víkendu, na pouťovou neděli. Přesně, jako p.Aniela, milujeme větrníky!!!! <:-)
Aniela
|26. 5. 2016 15:54
Skvělé, manžel miluje větrníky, a tyhle řezy jsou mnohem chutnější a je jich hned 32 trojúhelníků. Těsto se dělá dobře, krémy lehce, zvládla jsem i karamel – jen bylo třeba míchat, nic víc, takže řez vypadá slavnostně a složitě a přitom je to moc fajn a docela snadné pečení. Řezy všem chutnaly. U manžela mám znovu objednávku. Děkuji moc za recept.
Děkuji za skvělý recept-díky podrobnému, přehlednému popisu dopadl super - a fakt chutná jak pravý větrník-jen se po něm zaprášilo. Kdyby to nebyla taková kalorická bomba, peču zítra znovu ;-) ;-) ;-)
Šárka Rudyšová
|16. 5. 2015 20:01
Hned po vychlazení mizely jak pára nad hrncem. Myslím že by se na nich dala vypěstovat závislost :-D
Manžel větrníky miluje,tak bych je ráda udělala ,ale odpalované těsto jsem ještě nedělala :-) snad nejdřív z poloviční dávky,by škoda nebyla tak velká :-\ dává se pečící papír nebo vymazat plech? Skvěle napsaný recept,díky.
Viki
|10. 5. 2015 12:54
Tak tomu se říká bomba :-D a sama sebe musím pochválit jak se mi řezy povedly! Určitě je brzo zase udělám.
Eliška
|29. 3. 2015 08:32
Luxusní hned po dodělání O:-) a s tvorbou těsta, krému ani s polevou žádný problém. Takhle do plavek vážně nezhubnu =-O .
M.Vostřálková
|14. 3. 2015 15:56
Řezy jsou výborné.Při pohledu na to jak rychle mizí mně přešly obavy,jak dlouho je budeme jíst.
Milada
|5. 3. 2015 13:19
Jedinečný, děkuji za recept, budu ho již dělat po 3. :-)
Petra
|18. 2. 2015 13:24
Skvělé. Lepší jsem ještě nedělala a moc pochybuji, že je hned tak něco překoná. Doporučuji, je to úplné nebe v puse.
Petra Polanská
|3. 2. 2015 18:20
Bezvadné řezy. Nepřeslazené a uvnitř krémově nadýchané. Nejsladší byla poleva, ale kdo viděl karamel nesladký :-D a mimochodem, byl k sežrání hned po dodělání. Ruce jsme měli špinavé zrovna tak jako po větrníkách a boule za ušima taky takže za všechny děkuji :-D .