Z mouky, kvásku, oleje, soli a mléka vypracujeme středně tuhé těsto a necháme asi 1/2 hodiny kynout. Rozválíme na sílu 1,5 cm, potřeme polovinou mírně rozpuštěného tuku a přeložíme jako listové těsto. Necháme 15 minut kynout, znovu rozválíme a potřeme zbylým tukem. Poskládáme a necháme znova 15 minut kynout. Nakonec rozálíme na sílu asi 3/4 cm a pokrájíme na čtverce cca 7x7 cm.
2
Rohy čtverců diagonálně nakrájíme a do středu každého čtverce dáme náplň. Každý druhý roh přeložíme do středu na způsob větrníku. Větrníky klademe na plech s papírem na pečení, potřeme rošlehaným vajíčkem a upečeme při cca 200-220 °C.
3
Já jsem použila na jednu polovinu větrníků tvarohovou náplň (tvaroh - raději hrudkovitý, cukr, vajíčko, citrónová šťáva) a na druhou polovinu větrníků makovou náplň (mletý mák, cukr, rybízový džem). Náplň musí být hustější, aby během pečení nevytekla.
4
Tento recept mám z kuchařky a nedávno byl podobný uveřejněný i v jednom slovenském časopise. Větrníky jsou na pohled pěkné a velmi chutné.
5
Poznámka: Náplň může být ořechová, maková, tvarohová apod.
Podělte se s přáteli o recept
Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Andra
|11. 9. 2007 11:44
Pridala som foto...
Zdenka Korábová
|27. 4. 2007 09:28
Dobrý nápad, vyzkouším a zkusím i na slano s kouskem párku nebo slaniny, cibule a zelené papriky a podobně