Vynikající jednoduchý pokrm pocházející z Anglie má skvělou plnou chuť a krásně zahřeje v chladných dnech. Jde o směs mletého masa a zeleniny, zapečenou pod pokličkou z bramborové kaše.
Na lžíci oleje orestujte dohněda maso a odložte stranou. V kastrolu rozehřejte zbylý olej a vsypejte nadrobno nakrájenou cibuli, na kostky pokrájenou mrkev a řapíkatý celer a zeleninu restujte na mírném plameni doměkka, asi 15 minut. Vmíchejte nasekaný česnek a rajčatové pyré a ještě pár minut restujte. Do kastrolu přidejte maso, přelijte ho vývarem a přidejte worcester, bobkové listy i tymián. Na mírném plameni vařte bez pokličky asi 45 minut. Poté vyndejte bobkové listy, tymiánové větvičky a vmíchejte hrášek.
Zatímco se dusí maso, uvařte brambory v osolené vodě doměkka. Vodu slijte a z brambor nechte odejít horkou páru. Ohřejte mléko a vlijte k bramborám, přidejte máslo, špetku muškátového oříšku, sůl a rozšťouchejte.
Tip: Pro bohatší chuť můžete do kaše přimíchat nastrouhaný čedar nebo goudu, případně ji před pečením posypat parmazánem.
Troubu rozehřejte na 200 °C. Maso v omáčce rozprostřete do zapékací mísy a navrch rozetřete kaši. Pečte 30 minut. Hotový páj vytáhněte z trouby a nechte před podáváním 15 minut odpočinout.
4
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. (březen/2020)