hrnek
fazole
černé nebo strakaté - počítáno v suchém stavu
0,50
ks
okurka
hadovka
1
ks
rajče
velké
4
ks
ředkvička
1
špetka
kmín
celý
1
špetka
drcený kmín
1
špetka
chilli
Na zálivku
1
lžíce
olivový olej
2
stroužek
česnek
1
lžička
majoránka
1
ks
citronová šťáva
z
1
pepř mletý
1
špetka
sůl
Postup přípravy receptu
1
Do neosolené studené vody dáme namáčet přebrané fazole a necháme je přikryté máčet na chladném místě přes noc. Druhý den vodu z fazolí slijeme, fazole propláchneme, vrátíme zpět do hrnce, ve kterém se máčely, přidáme trošku drceného a trošku celého kmínu, dvě špetky chilli a vaříme do změknutí. Mezitím, co se fazole vaří, oloupeme okurku a nakrájíme ji na kousky. Na kousky nakrájíme také rajče a ředkvičky nakrájíme na plátky. Vše v míse promícháme.
2
Připravíme zálivku: vymačkáme šťávu z půlky citronu, do ní dáme lžíci kvalitního olivového oleje (nejlépe BIO extra panenský), přidáme lžíci majoránky, prolisovaný česnek ze dvou stroužků, osolíme, mírně opepříme bílým pepřem, řádně promícháme.
3
Uvařené fazole scedíme a přidáme k zeleninové směsi v míse. Přelijeme připravenou zálivkou, ještě jednou řádně promícháme a podáváme buď jako salát s krajíčky tmavého pečiva nebo jako samostatný pokrm v placce pita.