plátek
vepřové maso
: krkovice, kotleta, kýta, plec
sůl
pepř mletý
1
ks
cibule
větší
180
g
listový špenát
čerstvý nebo mražený, cca
80
g
uzená slanina
farmážská, Váhalova...
3
stroužek
česnek
nasekaný, 2 -
vývar
nebo voda dle potřeby
olej
Dále dle chuti, není nutné
šlehačka
sýr niva
muškátový květ
Postup přípravy receptu
1
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme na oleji dorůžova. Přidáme na plátky pokrájené osolené, opepřené, po stranách nakrojené plátky masa, které osmažíme z obou stran.
2
Přidáme rozvonět polovinu nasekaného česneku, který zasypeme pokrájenou slaninou, krátce osmažíme a podlijeme vývarem. Dusíme téměř do změknutí masa.
3
K masu přisypeme čerstvý nebo lehce rozmrazený špenát, který dochutíme dle potřeby česnekem, solí, pepřem a dodusíme doměkka.
4
Pokud chceme více sosu (omáčky) k příloze, podlijeme trochou vývaru a zahustíme jíškou nebo troškou solamylu rozmíchaného v malém množství studené vody a necháme krátce provařit.
5
Kdo chce, může kromě jíšky či solamylu na zahustění špenátu použít Nivu, Gorgonzolu nebo smetanu.