Původně se tento recept dělal jen z bůčku, až na konci minulého století se začalo přidávat i dietnější maso. Poměr je tedy čistě na Vás, nám tento poměr vyhovuje. Kysané zelí, které koupíte v obchodě, by mělo obsahovat jen sůl a kmín. Ostatní látky a éčka jsou zcela zbytečná.
2
Maso nakrájíme na velké kostky a vložíme do pekáče. Osolíme, okmínujeme, přidáme na plátky nakrájený česnek a nadrobno nakrájenou cibuli. Pak vše promícháme. Zalijeme vodou minimálně do 3/4. Nezakryté vložíme do trouby na 150°C na 1,5 hodiny. Po dopečení zalijeme horkou vodou, aby se naředila šťáva.
3
Zelí: Do hrnce dáme sádlo, nadrobno nakrájenou cibuli a zpěníme. Pak přidáme kysané zelí, které jsme vymačkali a pokrájeli. Zalijeme vodou. Osladíme cukrem a osolíme. Promícháme a dusíme do měkka (10-15 minut). Do hotového zelí nastrouháme na jemno bramboru, pro zahuštění. Dochutíme cukrem. Na závěr přidáme do zelí trochu sádla, aby se pěkně lesklo.
4
Podáváme s bramborovým nebo houskovým knedlíkem nebo s bramborovými noky.