Vepřové výpečky jsou skvělá česká klasika, jejíž příprava není vůbec složitá. A můžete si vybrat, jestli si k nim dáte špenát nebo zelí, bramborové nebo chlupaté knedlíky. My pro vás máme verzi se špenátem a bramborovými knedlíky.
V pekáčku nebo na pánvi rozpálíme sádlo a připravenou směs na něm zprudka osmahneme. Když se maso zatáhne, podlijeme ho pivem nebo vodou (pokud je na pánvi, přendáme ho nejdříve do pekáčku), zakryjeme poklicí, dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 90 minut. Během té doby maso dvakrát promícháme, případně ještě trochu podlijeme vodou. Pak maso odkryjeme a maso dopečeme bez poklice ještě asi 30 minut dozlatova.
3
Zatímco se maso peče, připravíme špenát. Nadrobno nakrájenou cibuli orestujeme na másle nebo oleji, až zesklovatí. Zaprášíme ji hladkou moukou a za stálého míchání připravíme světlou cibulovou jíšku. Zalijeme ji studenou smetanou a dobře rozmícháme metličkou. Pak přidáme povolený špenát, osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek, přivedeme k varu a za občasného míchání povaříme asi 15 minut. Nakonec špenát podle potřeby dochutíme solí, pepřem nebo ještě dalším česnekem.
Dále uvaříme knedlíky. Uvařené a vychladlé brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme k nim sůl, vejce a mouku a rukama vypracujeme hladké těsto. Rozdělíme ho na dva díly a vytvarujeme z nich podlouhlé šišky. Vložíme je do vroucí osolené vody, opatrně je podebereme vařečkou ode dna, aby se nepřilepily, a jakmile vyplavou na hladinu, vaříme je ještě 10-15 minut. Uvařené knedlíky opatrně vyndáme a nakrájíme ostrým nožem na plátky.
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ VEPŘOVÝCH VÝPEČKŮ A BRAMBOROVÝCH KNEDLÍKŮ:
• Maso je moc suché: Na výpečky je potřeba zvolit tučnější maso, tedy buď kombinaci plecka s bůčkem nebo prorostlou krkovici. Maso také nekrájejte na příliš malé kostičky.
• Knedlíky jsou mazlavé a rozpadají se: Na těsta použijte moučnaté brambory (varný typ C), které jste uvařili ideálně den předem. A těsto zpracujte co nejrychleji, maximálně do 5 minut. Snažte se také nepřidávat víc hrubé mouky, poměr by měl být 2 díly brambor a 1 díl hrubé mouky.
6
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK:
• Místo špenátu můžete k masu připravit kysané zelí. Nejdříve ho propláchněte vodou a pak připravte stejně, jako klasické dušené zelí.
• Pokrm můžete před podáváním přelít cibulkou osmaženou dozlatova na sádle.