V pekáčku nebo na pánvi rozpálíme sádlo a připravenou směs na něm zprudka osmahneme. Když se maso zatáhne, podlijeme ho pivem nebo vodou, zakryjeme poklicí, dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 90 minut. Během té doby maso dvakrát promícháme, případně ještě trochu podlijeme vodou. Pak maso odkryjeme a maso dopečeme bez poklice ještě asi 30 minut dozlatova.
3
Zatímco se maso peče, připravíme špenát. Nadrobno nakrájenou cibuli orestujeme na másle nebo oleji, až zesklovatí. Zaprášíme ji hladkou moukou a za stálého míchání připravíme světlou cibulovou jíšku. Zalijeme ji studenou smetanou a dobře rozmícháme metličkou. Pak přidáme povolený špenát, osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek, přivedeme k varu a za občasného míchání povaříme asi 15 minut. Nakonec špenát podle potřeby dochutíme solí, pepřem nebo ještě dalším česnekem.
4
Dále uvaříme knedlíky. Uvařené a vychladlé brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme k nim sůl, vejce a mouku a rukama vypracujeme hladké těsto. Rozdělíme ho na dva díly a vytvarujeme z nich podlouhlé šišky. Vložíme je do vroucí osolené vody, opatrně je podebereme vařečkou ode dna, aby se nepřilepily, a jakmile vyplavou na hladinu, vaříme je ještě 10-15 minut. Uvařené knedlíky opatrně vyndáme a nakrájíme ostrým nožem na plátky.
5
Na pánvičce zvlášť si osmažím 3 nasekané cibule - zasypu je třtinovým cukrem, aby cibulka zkaramelizovala.