g
vepřová krkovice
nebo prorostlejší vepřové plece
2
ks
cibule
velké
6
stroužek
česnek
1
lžíce
červená paprika
sladká, mletá
2
lžička
sůl
mletý kmín
podle chuti
špenát s bešamelem
600
g
špenát
čerstvý
ghí
nebo olej
2
ks
cibule
menší
2
lžíce
hladká mouka
500
ml
smetana ke šlehání
400
ml
vývar
1
stroužek
česnek
sůl
pepř mletý
bramboráčky
540
g
brambory
varný typ B
2
ks
vejce
z volného chovu
90
g
polohrubá mouka
2
stroužek
česnek
2
lžička
majoránka
sušená
1
lžička
drcený kmín
3
lžička
sůl
1
špetka
pepř mletý
ghí
na smažení
Postup přípravy receptu
1
Maso vyndejte z ledničky alespoň 2 hodiny před pečením, aby získalo pokojovou teplotu. Troubu předehřejte na 140 °C. Maso nakrájejte na kousky a spolu s nahrubo nakrájenou cibulí a česnekem rozložte v pekáči. Promíchejte s paprikou a solí, můžete přidat i kmín.
Pekáč přiklopte nebo natěsno zakryjte alobalem a dejte na 2 hodiny do trouby. Poté odkryjte, teplotu zvyšte na 190 °C a maso pečte, dokud se neodpaří veškerá tekutina a nebude ze všech stran dozlatova. Každých 15 minut je obraťte.
Tip: Pokud byste na maso zapomněli a připeklo se vám více, než jste chtěli, přidejte k němu půl naběračky vývaru a promíchejte.
3
Špenát zbavte dřevnatých stonků a důkladně jej properte. Krátce spařte ve vroucí osolené vodě a ihned prudce ochlaďte proudem ledové vody. V hrnci na 1 lžíci přepuštěného másla nebo oleje orestujte najemno nakrájenou cibuli. Až začne zlátnout, vmíchejte mouku, krátce orestujte a zalijte smetanou. Poté přilijte vývar, osolte a na mírném plameni nechce probublávat, dokud omáčka nezhoustne. Může to trvat tak 15 minut. Špenát důkladně vymačkejte, aby v něm nezůstala voda, a přidejte jej do omáčky. Pomocí tyčového mixéru rozmixujte. Ochuťte drceným česnekem, solí a pepřem.
Oloupané brambory nastrouhejte najemno. Přebytečnou vodu vymačkejte a slijte. Přidejte vejce, mouku, utřený česnek, majoránku, kmín, sůl a pepř, vypracujte hladké těsto. Na pánvi rozehřejte větší množství přepuštěného másla a pomocí lžíce tvořte malé bramboráčky. Opékejte je na mírném plameni z obou stran dozlatova a odkládejte na papírové utěrky.
5
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. (únor/2020)