g
vepřová krkovice
nebo plec, případně skopová kýta...
sůl
pepř mletý
drcený kmín
majoránka
75
g
uzený špek
250
g
cibule
1
ks
česnek
- menší palice
jíška
je-li třeba
vývar
dle potřeby
Dále dle chuti pro obměnu:
játra
smetana ke šlehání
Postup přípravy receptu
1
Na jemně pokrájeném špeku osmažíme cibuli lehce dozlatova. Během smažení pokrájíme na větší kostky libovější vepřovou krkovici nebo bůček. Pokud jsme milovníky skopového masa, můžeme ho též použít, například kýtu.
Po osmažení cibule přidáme kostky masa, které necháme ze všech stran zatáhnout, přidáme jemně nasekaný česnek, dle chuti drcený kmín, sůl, pepř a cca lžíci majoránky. Vše promícháme, necháme rozvonět, podlijeme cca 250 ml vývaru a pod poklicí dusíme na mírném ohni doměkka. Občas promícháme, případně dle potřeby podléváme.
3
Pokud se cibule s česnekem stihla řádně rozdusit, omáčku nám i dostatečně zahustila. Pokud chceme mít omáčky více nebo jsme více podlévali, můžeme ji zahustit jíškou a krátce provařit. Ještě dle chuti osolíme a opepříme, případně přidáme ještě trošku majoránky a můžeme podávat.
Podáváme dle chuti s knedlíkem, nebo noky, či chlebem.
5
Chceme-li obměnu, můžeme do omáčky ke konci vaření přidat na nudličky pokrájená játra a vše dovařit doměkka. Pokrm tak bude mít podobnou chuť jako zabijačkový guláš. Jestliže máme rádi omáčky smetanové, zjemníme ji na závěr cca 150 ml smetany ke šlehání.
6
Pokud chcete namítat, že majoránka delším vařením zhořkne, tak nezhořkne, stejně tak, jako neztvrdnou na slabé nudličky pokrájená játra. :-)