g
vepřové maso
: kotlety, krkovice, plec nebo kýta, cca
pepř mletý
sůl
olej
nebo sádlo
150
ml
smetana ke šlehání
100 -
Postup přípravy receptu
1
Vepřové maso zvolíme dle vlastní chuti. Maso dle druhu buď pokrájíme na plátky (ty naklepeme a po stranách nakrojíme, aby se teplem nekroutily) nebo na kostky či nudličky. Pokud máme rádi plátky s kostí, můžeme použít krkovici či kotletu s kostí. Připravené maso osolíme a opepříme. Pepř můžeme použít i hrubě mletý či barevný a nemusíme s ním šetřit, protože recept je o pepři.
2
Na rozpálené pánvi s trochou oleje nebo sádla osmažíme zprudka připravené maso ze všech stran dozlatova, nemícháme příliš často. Plátky otáčíme jen jednou, až po osmažení, nepícháme do nich vidličkou. v
3
Po osmažení maso uložíme v teple a doděláme omáčku.
4
Do pánve s výpekem nalijeme smetanu, kterou vařením zredukujeme na požadovanou hustotu. Během vaření jí ještě dochutíme pepřem, můžeme přidat i pár kuliček sterilovaného pepře, osolíme dle chuti nebo přidáme pár kapek sojové omáčky.
5
Pokud chceme více omáčky, můžeme nejprve výpek zaprášit lžičkou hladké mouky, kterou necháme zpěnit (jíška), zalijeme smetanou dle potřeby a dobře promícháme. Redukovat (vyvařovat) už není nutné, stačí nechat probublat a omáčky budeme mít více. Ochutíme stejným způsobem jako předtím, pepřem mletým, případně sterilovaným, solí.
6
Plátky masa podáváme s bramborovou přílohou a smetanovo-pepřovou omáčkou.