Vepřové s mrkví je výtečný pokrm plný vitamínů, který připravíte ze snadno dostupných surovin. Na české klasice školních jídelen si dle tohoto receptu obohaceného o zelený hrášek jistě pochutnáte.
Maso očistěte, zbavte přebytečného tuku a blan a nakrájejte na kostky velké asi 3 x 3 cm. Zeleninu očistěte, mrkev pokrájejte na kostky a cibuli na tenké plátky.
V pánvi s vyšším okrajem rozehřejte olej a na něm opečte maso ze všech stran dozlatova. Přidejte cibuli a po 3 minutách i mrkev. Nyní vše podlijte vývarem nebo vodou, osolte, opepřete a ochuťte kmínem. Přiklopte poklicí a duste 20 minut.
Přidejte hrášek a ještě 5 minut provařte. Přimíchejte citronovou kůru a dochuťte pár kapkami šťávy a případně ještě dosolte.
4
Brambory velmi dobře omyjte, případně oloupejte. Uvařte je v dostatečném množství osolené vody, aby byly lehce na skus. Slijte vodu, k horkým bramborám přidejte bylinky, olivový olej, špetku soli a pepře.
Hrnec přiklopte dobře přiléhající poklicí a dobře s ním zaklepejte, aby se vše promíchalo a trochu pomačkalo.