plátek
vepřová krkovice
libová, bez kosti, nebo karé, plec, kýta
1
ks
cibule
větší
sádlo
nebo olej
sůl
pepř mletý
1
lžíce
rajský protlak
1
lžička
mletá paprika
plnější
2
stroužek
česnek
15
ks
mrkev
mladá s natí nebo baby 12 -
120
g
hrášek
čerstvě vyloupaný (nebo mražený)
400
ml
vývar
dle potřeby, cca 300 -
jíška
Postup přípravy receptu
1
Plátky masa po stranách nakrojíme, aby se nám při tepelné úpravě nekroutily, osolíme je a opepříme. V kastrolu osmažíme drobně pokrájenou cibuli lehce dozlatova a plátky masa na ní poté necháme z obou stran zatáhnout. Pak dáme plátky ke straně, do kastrolu k nim přidáme jemně nasekaný česnek, protlak, papriku a vše necháme krátce osmažit a rozvonět.
Plátky masa opět rozprostřeme v kastrolu, přilijeme cca 300 ml vývaru a dusíme pod poklicí, na mírném ohni doměkka, za občasného promíchání a případného podlití vývarem dle potřeby. Téměř ke konci dušení masa, přidáme očištěné malé mladé mrkvičky (4 - 6 ks na porci, dle velikosti) a dále pomalu dusíme cca 5 minut. Nakonec přidáme zhruba na minutku podusit i čerstvě vyloupaný hrášek.
3
Pokud máme omáčkový sos hustý tak akorát, není nutné ho zahušťovat. Pokud je řidký, přidáme trošku jíšky, vše necháme krátce provařit, dochutíme dle vlastní chuti solí, pepřem a můžeme podávat.