g
vepřové maso
: kotleta, libová krkovice, plec, kýta
sůl
pepř mletý
1
ks
česnek
menší palička
sádlo
nebo olej
300
g
listový špenát
čerstvý nebo mražený
150
g
sýr niva
vývar
dle potřeby
1
dl
smetana ke šlehání
cca
Postup přípravy receptu
1
Maso pokrájíme na plátky a po stranách nakrojíme, aby se nám při tepelné úpravě nezkroutilo. Plátky osolíme, opepříme a na trošce sádla nebo oleje osmažíme z obou stran dozlatova. Ke konci smažení přidáme k masu krátce osmažit - rozvonět i drobně nasekaný česnek. Přilijeme cca decilitr vývaru a pod poklicí dusíme na mírném ohni do změknutí plátků, za občasného podlití dle potřeby. Nepodléváme příliš, nepotřebujeme příliš tekutiny.
Po změknutí masa plátky vyndáme stranou, do vývaru přisypeme očištěný špenát, přilijeme smetanu dle potřeby, přisypeme nastrouhanou nebo rozdrobenou Nivu a vše necháme povařit (již bez poklice), do požadované konzistence.
3
Plátky masa přelijeme na talíři omáčkou a podáváme s bramborem, bramborovými noky, špeclemi...