tak já kupuju plecko ve slevě v Albertu za 60 korun kilo,bůček bez kosti za 70 v Globusu tak 4+4 kila na kilo 2 deka soli nakrájím na kostičky ,prosolím a nacpu skleničky 350 ml ,vyjde to tak na 30 - 32 skleniček,maso se dává do skleni syrové a první den se vaří od varu 2 hodiny a po 24 hodinách ještě znovu od varu 1 hodinu,to je pro jistotu,maso vyjde celkem na 520 korun děleno 31 skleniček ,tak vyjde sklenička na 17 korun bez energie a je mňamózní a ne ty nejedlé hnusy z obchodů
múžu použít i buček?
Dobrý den. Ten jakýsi způsob vycucnutí vzduchu je velice jednoduchý. Oheň potřebuje k hoření vzduch. Na víčko (vnitřní strana) nalejete malé množství lihu, zapálíte a ihned sklenici zavíčkujete. Plamen ve sklenici spotřebuje cca 80-90% vzduchu a pak uhasne. Ve sklenici se vytvoří podtlak.
Když chcete kupovat předražené konzervy plné těžko identifikovatelného čehosi, tak si je kupujte. Nám ostatním se to vyplatí. :-P :-P :-P
Přesně,nás vyjde maso na 60kč kg a to se vyplatí :-)
Ještě pořád existují lidi, co mají maso domácí a těm se to pořád vyplatí..
Při ceně masa a energie se tohleto už dávno nevyplácí dělat. Bývávalo, bohužel :-X .
Taky jsem proti rychlosoli. Je skoro ve všem, ničemu nepomůže, jen nám nabourává zdraví. :-$
Svatavo, moje tchyně kdysi zavařovala uzené i domácí klobásky tak, že tam dala cca 1cm vody,maso ještě pustí šťávu. Víc vody se jí neosvědčilo, některé sklenice nebyly dobré. Víčka dávala na maso s červenou gumičkou. Ať se dílo podaří. Majka
Maso zavaruji pouze se soli. Cerstve maso, je jedno jake, prosolite, do sklenice date tak 1cm vody, date maso, mnozstvi jakekoliv, <:-) podle predpokladaneho poctu stravniku, sklenici zavickovat, varit 2hodiny na 95-100stupnu. Maso je sice na povrchu trochu bledsi, ale vevnitr krasne ruzove i bez rychlosoli. Rychlosul, to je chemicka sloucenina. Dosti chemikalii do sebe dostaneme nevedome v ruznych potravinach,a hlavne polotovarech, proto si nekazme aspon svoje domaci vyrobky. Do techto aspon vime co dame, v tech kupovanych to mnohdy nepozname. Maso po otevreni jen treba ohreji na cibulce, nebo pridam nejakou zeleninu, okorenit se da podle chuti. Vyborna vec na leto treba na dovolenou, ale i kdyz clovek nechce stat v lete u plotny.
mohla bych se zeptat jak to zavarujete jen s tou soli. Bydlim totiz v zahranici a to koreni bohuzel u nas neprodavaji.. diky moc
Stačí dát do sklenic a zalít nálevem: na 1 litr vody přidat 2 dkg soli. Sterilovat kolem bodu varu 50 minut.
Když se zavařovalo uzené maso, tak máma uvařila nožičky a do každé sklenice nalila tak do polovic toho rosolu a jakýmsi způsobem táta z toho vycucnul vzduch. Kdybych měla dost uzeného, dělala bych to asi podobně, ale zavařila bych to v hrnci. Zalila bych to maso celé rosolem. Ten je na tom nejlepší. Hrozně mi to chutnalo. Už je vše pryč.
Svatavo,dělala bych to podobně.Maso dala do sklenic,zalila převařenou vodou a sterilizovala(90°a tak cca 25min, by mohlo stačit),je už vlastně tepelně upravené ,takže není potřeba tak dlouho ,jako tady.Dělalo se tak na Moravě,sice do plechovek,ale je to jedno.Nic se nepřidávalo,aby byla konzerva co neuniverzálnější.
Maso je super, a chci se zeptat, nemáte někdo recept na zavaření vyuzeného domácího masa(plecko,příp.kýty a bůček)Takový recept nemůžu nikde najít.Děkuji
paní Jano,já zavařuju maso tak 5x do roka,máme ho moc rádi-koření dle chuti-ta pečeně je fajn volba.Já ale dávám jen sůl,kmín,česnek a to přímo do sklenice na dno,pak maso a na to vodu.Lepší je maso předpíct a přidat i výpek,maso dávám jakýkoliv-plec bůček....
Může být i jiný sáček s kořením?,např.grilovací nebo jiné?A gramáž sáčku??Díky.o)
Maso nasolené rychlosolí- na 1kg masa je nejlepší20g Pragandy, tj. 1 malý štamprlík soli-5 cl.Nechat 1-2 dny v lednici.
Moc děkuji,nevěděla jsem jestli ta rychlosůl nemá i jinou funkci...jako třeba prosolení toho masa.Manželovi je jedno jakou má barvu maso(pokud není zelené:-))takže to vyzkouším s obyčejnou...ještě jednou díky
Rychlosůl se prodává pod názvem Praganda.Kupovala jsem v Makru, ale viděla jsem ji i v Ternu.
Dávkování rychlosoli mi vždycky poradí ten člověk, co vzadu v masně bourá maso a porcuje ho. Je to totiž docela věda!
Paní Aleno,rychlosůl dostanete v klasické drogerii,viděla jsem ji v drogerii TETA.Ale je to pěkná rakovinná bomba pro organismus a myslím,že v uzeninách,co kupujeme, toho sníme až dost.Já bych to do toho domácího necpala.Tak nebude maso růžové,to přece nevadí,na chuti to rozhodně neubere.Paní Hanka mi snad promine.
Chtěla bych se Hanky zeptat kde se dá rychlosůl koupit a jak je to s dávkováním...koukala jsem ve všech marketech a nikde jsem ji neviděla ....díky
V tomto receptu se maso nesolí, pouze se smíchá s kořením "Vepřová pečeně". Jeden sáček ty 3 kg masa dostatečně ochutí.
Já maso solím jen rychlosolí (sůl na přípravu uzeného masa) maso je potom pěkně růžové . Po obyčejné soli zhnědne.
Děkuji Ivě, určitě to vyskouším
Maso do sklenic stačí jenom osolit, koření je možné přidávat až při zpracování. Je-li dobře uzavřené a uskladněné v chladu, vydrží dlouho.
Ráda bych se zeptala, jestli se maso ani trošku nesolí a jestli opravdu stačí na 3 kg masa pouze jeden sáček koření ( vím, že kořenící směs už sůl obsahuje, ale zdá se mi to na tuto dávku masa málo ). A kolik sklenic se z této dávky masa dá udělat. Děkuji.
Kdysi jsme hodně maso zavařovali po zabijačce.Nyní už takové starosti nemám,ale asi zase začnu zavařovat maso od řezníka.Takové hotové vepřové konzervy se mohou stydět někde v koutku.Není nad domácí kvalitu.Sklenice se kdykoli otevře a kdekoli veme s sebou,jen to chce ten čas na udělání.
Jaruško přesně tak, dá se jíst třeba jen s chlebem. Nebo se používá s těstovinami, bramborami, zeleninou atd. dle fantazie.
Tohle může být dobré jako polotovar, pak se lehce ochutí čímkoli - houbami, zeleninou, atd.
Prosím kuchařku on-line o opravu druhu koření. Správně patří "Veprová pečeně". Děkuji
Šárko, na těchto stránkách jsem před časem uvedla recept Zavařené jídlo na dovolenou, kde skutečně zavařuji už předem tepelně zpracované jídlo. Tento recept je však pouze se syrového masa a koření, nic víc.Pro Lenku: já používám vepřovou krkovici, nebo plecko. Určitě to půjde i s jiným vepřovým. Maso po okořenění nacpu až po okraj sklenicea a zavařím.
Zajímavý recept. Mohla by jste ho upřesnit. Kolik masa dávate do sklenic (pěhujet te ho)?Jaký druh vepřového masa používáte?
Už s masem nic neděláte a zavaříte syrové? Na dovolenou pod stanem už jsem zavařovala kde co,ale vždy už hotové - uvařené pokrmy . Díky za odpověď.