Vykostěné vepřové koleno povaříme v osolené vodě s kořením (nové koření, pepř, bobkový list) zhruba půl hodiny. Nedáváme příliš vody, jen tolik, abychom měli dost na následné podlévání při pečení, takže použijeme ne moc velký hrnec, do kterého jí nemusíme lít mnoho.
2
Po povaření koleno vyndáme a dáme do zapékací mísy (pekáčku nebo remosky), kam jsme před tím na dno nasypali pokrájenou cibuli a nasekaný česnek. Vývar ponecháme.
V misce smícháme lžíci najemno nastrouhaného zázvoru a česneku, sójovou omáčku a asi 4 lžíce vývaru. Touto směsí přelijeme předvařené koleno položené kůží dolů v zapékací míse. Koleno podlijeme troškou vývaru, zaklopíme a pečeme v předehřáté troubě na 190 °C asi hodinu, za občasného přelití šťávou z masa a případného podlití zbylým vývarem dle potřeby.
Pak koleno otočíme kůží nahoru a dopékáme pod poklicí doměkka. Přeléváme šťávou z masa, podléváme dle potřeby a ke konci dopečeme krátce do barvy, již bez poklice.
Podáváme dle chuti s noky nebo knedlíky, špenátem, zelím...