plátek
vepřové kotlety
nebo kýta či krkovice, silnější
500
g
čerstvé houby
cca
2
ks
cibule
větší
sádlo
nebo olej
4
stroužek
česnek
3 -
pepř mletý
drcený kmín
sůl
100
g
uzený špek
3
ks
vejce
cca
vývar
dle potřeby
jíška
nebo záklechtka
Postup přípravy receptu
1
Silnější vepřové plátky, námi vybraného vepřového masa opatrně prokrojíme a vytvoříme do nich hluboké kapsy, které naplníme připravenou houbovou smaženicí a pevně uzavřeme jehlicí nebo provázkem.
2
Smaženice: na polovině drobně pokrájeného špeku osmažíme jemně nakrájenou cibuli lehce dozlatova, přidáme zhruba polovinu pokrájených, spařených a scezených hub, které dochutíme stroužkem česneku, kmínem, pepřem a solí. Po krátkém smažení a rozvonění, přidáme vejce a za stálého míchání smažíme do jejich ztuhnutí. Smaženici odstavíme a necháme zchladnout.
V kastrolu se lžící sádla osmažíme pokrájený zbylý špek s cibulí lehce dozlatova. Do kastrolu vložíme připravené plněné kapsy osmažit z obou stran, přisypeme zbylé okapané houby, dochutíme solí, pepřem, kmínem a nasekaným česnekem, ještě krátce smažíme a zalijeme cca 400 ml vývaru.
4
Pod poklicí dusíme do změknutí masa na mírném ohni, občas promícháme, otočíme a dolijeme dle potřeby vývarem. Nakonec omáčku zahustíme troškou jíšky nebo záklechtkou, provaříme a dle chuti můžeme ještě dosolit.
5
Podáváme s bramborovou přílohou, noky, rýží nebo těstovinami.