Plát vepřového masa naklepeme přes fólii. Pokud nemáme plát masa silný, naklepávat nemusíme. Osolíme, opepříme z obou stran.
2
Tučnější mleté maso dáme do mísy, přidáme zelí, protlak, papriku, nasekaný česnek, pepř a sůl. Vše promícháme a rozprostřeme na plát masa. Ten pak pevně zavineme a zpevníme provázkem.
3
V hrnci osmažíme lehce dozlatova, na sádle či pokrájeném špeku, drobně pokrájenou cibuli. K ní vložíme osmažit připravenou roládu ze všech stran. Tu po osmažení vyndáme stranou a do výpeku dáme krátce osmažit a rozvonět nasekaný česnek, papriku a protlak s cukrem.
Přilijeme cca půl litru vývaru, vložíme zpět roládu a pod poklicí dusíme zhruba 45 minut, doměkka, za občasného otočení a podlití dle potřeby. Pak roládu vyndáme na talíř a do omáčky přidáme krátce povařit zelí. Nakonec vlijeme smetanu a dle potřeby zahustíme jíškou nebo záklechtkou dle potřeby a krátce provaříme, případně dochutíme solí, pepřem, je-li třeba.
5
Z rolády sejmeme provázek a pokrájíme ji na plátky, které rozdělíme na talíře a přilijeme omáčku. Podáváme s kynutým nebo houskovým knedlíkem.