Příprava pyré: Jablka rozkrájíme na kousky, vložíme do hrnce s troškou vody, cukrem, skořicí a citronovou šťávou. Povaříme 10 minut, vyjmeme skořici a jablka rozmixujeme. Pokud jsou jablka hodně šťavnatá, vodu nepřidáváme.
2
Příprava masa: maso v celku omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a prošpikujeme hřebíčky. Položíme na plech tučnější stranou nahoru a při teplotě 180 stupňů pečeme asi 1 a 1/2 hodiny, podléváme a přeléváme osolenou vodou. Pak na pečeni naneseme jablečné pyré a dopékáme dalších cca 30 minut, aby pyré udělalo zlatavou kůrčičku. Troubu vypneme a maso v ní ještě necháme cca 10 minut odpočívat. Pak teprve pečeni krájíme na středně silné plátky.
3
Vhodnou přílohou je například bramborová kaše nebo bramborové placky se škvarky.