tymián
par snitek cerstveho tymianu (pripadne lzicka suseneho)
3
stroužek
česnek
pepř mletý
olivový olej
máslo
Postup přípravy receptu
1
Rajčata necháme okapat a spolu s česnekem a tymiánem nakrájíme na drobno, přidáme fenyklová semínka a vše smícháme. Do masa vyřízneme po celé délce 2 hluboké zářezy (dáme pozor, abychom maso neprořízli). Položíme si maso na dostatečně velký kus alobalu, celý kus dobře osolíme, opepříme a potřeme olivovým olejem, do obou zářezů vložíme směs z rajčat, zabalíme do alobalu a necháme odpočívat do druhého dne.
2
Druhý den maso vyjmeme z alobalu, pevně svážeme provázkem a dáme péci do pekáčku (přidáme trochu másla, trochu olivového oleje, trochu vody) do předehřáté trouby na 180-200°C. Pečeme cca 1 a 1/2 hodiny (podle trouby), prvních 40 minut pečeme maso přikryté, pak odkryjeme a za občasného polití šťávou (výpekem) dopečeme. Po upečení odstraníme provázek, nakrájíme na plátky a podáváme přelité šťávou z pečení. Přílohu vybereme podle chuti (bramborová kaše, zeleninový salát...)
3
Recept mam z italskeho casopisu o vareni, rodina ceska i italska si recept pochvalovala.