Odblaněná a očištěná játra nakrájíme na kostky, cibuli nakrájenou na drobno společně s očištěnou zeleninou nakrájenou na jemném struhadle a se slaninou nakrájenou na kostičky orestujeme na rozpáleném sádle, přidáme játra, která na tomto základě osmahneme. Podlijeme vodou a dusíme do měkka.
2
Do vydušeniny přidáme divoké koření, sůl a citronovou šťávu, necháme přejít var a zahustíme smetanou smíchanou s moukou. Provaříme nejméně 30 minut. Vybereme koření a omáčku nemusíme cedit. Dle potřeby dochutíme hořčicí, cukrem a solí.
3
Hotový pokrm podáváme s jemným karlovarským knedlíkem.
Vyzkousela jsem tento recept,a klobouk dolu.Manzel si pomlaskaval jaka je to dobrota,a ja se musim priznat ze take.Klobouk dolu a jeste jednou diky za vyborny recept:-) :-)
Natrefila jsem na tento recept náhodou a zaujal mne, protože játra máme rádi. Uvařila a nestačila se divit nejen já, ale i manžel, jak dobré to je. Takže moc děkuji za skvělý recept, který je již zapsán v mé kuchařce. Skvělé. <3
Lida
|11. 1. 2012 12:41
Je to moc dobré,z vepřových jater,opravdu rychlé a podobné chutí svíčkové
Měla jsem na oběd 10 řemeslníků všem moc chutnalo.Díky za recept.
Markéta Šašková
|28. 4. 2010 15:40
Dělala jsem poprvé a vynikající!!! Ale příště musím cibulku opéct více do hněda, aby i omáčka byla hnědší. Jinak výborné :-)
Alena Amchova
|30. 12. 2009 13:29
Výborné !!! Jedna z nejlepších úprav jater co jsme kdy jedli.Doporučuji ještě přidat 1deci červeného vína.
Pája S
|27. 3. 2009 15:39
Zrovna jsme dojedli a musím pochválit.Velice chutné,zajímavé a neobvyklé.Použila jsem kuřecí játra .Moc lahodné a za jedna .Mohu jen doporučit a tento recept zakotví na našem jídelníčku.
Eva Přecechtělová
|26. 3. 2009 13:48
Děkuji za velmi dobrý recept. V rodině si získal velkou oblibu.
Hana Kvasnicova
|22. 2. 2009 12:20
Moc dobré. Dělala jsem z krůtích jater.Všem chutnalo.
Jitka Hotová
|15. 2. 2009 16:16
Doporučuju všem. Je to ňamka, dávám za 1
Danka Snášelová
|23. 6. 2008 18:45
Místo vepřových jater jsem omáčku udělala z jater kuřecích. Je to rychlovka. Jatra se vůbec nemusí dlouho tepelně upravovat. Stačí jenom chvíli orestovat na zelenině, pak podlít trochou vody (vřelou) a přilít sladkou smetanu. Pak do vařící omáčky zamíchat záklechtku (mléko-hladká mouka) a nechat 8-10 minut povařit. Hořčice a citrónová šťáva dává omáčce znamenitou chuť .Je to taková falešná svíčková. Dávám za 1.
Simona Hammerová
|16. 4. 2008 14:01
Místo mrkve a celeru jsem dala 1/2 zeleninovou směs na svíčkovou Halali od Hamé,je to výborné.
Simona Peterková
|14. 4. 2007 12:41
výborné dávám za jedna
Saber
|11. 3. 2007 18:02
Výborné!!! Byl jsem velmi příjemně překvapen. Z receptu jsem jen vynechal celer (ze zásady nejím :-))). Místo celého pepře jsem dal čerstvě mletý. Játra jsem dusil a vařil podlité hrnkem vody asi 30minut, se smetanou jsem pak dusil dalších 25minut. Byla nádherně měkká. Podávali jsme s rýží. Chuť vzdáleně asociuje svíčkovou s lehkým zvěřinovým podtónem, který se zajímavě snoubí s velmi jemnou, až paštikovou chutí jater. A určitě nezapomeňte přidat citron! Všem vřele doporučuji.
;) ;D
|23. 11. 2006 15:26
no...delal jsem ten recept i ja. jenom mi to moc nevyslo. ale to bude tim ze v kuchyni jsem jako eskymak na sahare.jednak jsem neodhadl mnozstvi a jednak ani ingredience nebyly kosher.tak to skoncilo pridanim cesneku a rajskeho pretlaku.
Eva Z.
|17. 9. 2006 12:19
Ahojky,je to dobrý,ale taková falešná svíčková,ne?Akorát místo hovězího jsou tam játra.Ale je to dobrý a to je důležitý.
Alca Bilavčíková
|15. 2. 2006 14:26
To je taaak dobrý!! právě sedím nad talířem.. Máme to s rýží, a je to strašná mňamka!!
Liběna Lesonická
|13. 2. 2006 15:05
Dělala jsem,všem moc chutnalo.
Marie Holinková H.
|17. 11. 2005 15:54
Udělala jsem tuto omáčku z drůbežích jater a taky neměla chybu. Nedala jsem tam hořčici ani cukr, jen na závěr trošku octu, mletý pepř a dosolila jsem. Myslím, že by šla tato omáčka udělat i z ledvinek, plíček nebo srdíček..... Děkuji a dávám za 1....
Piotr Zubek
|16. 9. 2005 14:02
Omáčka neměla chybu, byla supr. Játra ale byla trochu tvrdá, myslím, že to bude těmi 30 minutami... Asi je to zbytečně dlouho. Když jsem je zkoušel dřív, byla měkuočká...
Magdalli Rusková
|12. 9. 2005 18:36
Opravdu velmi dobré. Mňam.
Boh. M.
|17. 3. 2005 21:35
Velmi dobrý recept. Syn mi poprvé snědl játra bez řečí a s chutí.
Stefan Bajkai Stefan
|20. 11. 2004 18:46
Toto je super recept na jatra. Ja uz zijem 22 rokov v U.S. a pred 15-timy rokmy vymizly jatra zo supermarketu. Ale teraz sa to znova objavilo pre spanielskych zakaznikov. Tak ten recept bol "SUPER".
Helena S.
|16. 8. 2004 06:40
Bajecne! Citron, smetana, koreni a horcice krasne ochuti cely recept, ze jatra nejsou citit jatry, ale maji velmi vyvazenou a dobrou chut. S knedlikem by byly dobre, ale my si je dali s ryzi. Byla jsem mile prekvapena, jak se jatra daji upravit- udelejte si je taky! Z Chicaga zdravi Helena