Milovníci české klasiky jistě ocení tuto zajímavou variaci na vepřo knedlo, které si s sebou snadno můžete vzít do práce nebo na výlet. Vynikající pařené knedlíky plněné pečeným bůčkem a marinovanou okurkou si dozajista okamžitě získají vaši přízeň.
Droždí dejte do misky, přidejte 200 ml teplé vody a prošlehejte, až se dokonale rozpustí. Mouku nasypte do kuchyňského robotu spolu s cukrem, špetkou soli, mlékem, olejem a octem. Přilijte rozpuštěné droždí a hnětacím hákem zpracovávejte na střední rychlost 10 minut. Těsto dejte do mísy vytřené olejem a nechte ho překryté utěrkou 11 hodiny kynout.
Těsto vyklopte na pracovní plochu, rukama splácněte a poprašte práškem do pečiva. Zpracovávejte ještě 5 minut. Těsto vytvarujte do válečku o o asi 3 cm a pokrájejte asi na 18 stejně velkých kousků. Z kousků utvořte v rukách kuličku a nechte 3 minuty odpočívat.
3
Z každé kuličky vyválejte ovál silný asi 3 mm, potřete olejem a v půlce přehněte naolejovanou stranou k sobě. Knedlíčky rozložte na plechu vyloženém pečicím papírem a nechte 1 hodinu kynout. Poté je vařte na páře, asi 10 minut.
Na bůček smíchejte v míse cukr, pepř a sůl, přidejte maso v celku a zalijte vodou. Přiklopené nechte v lednici přes noc marinovat. Maso přendejte do pekáče, přelijte marinádou, přiklopte a v troubě rozehřáté na 150 °C pečte 3 hodiny.
5
Hotové maso nechte na prkénku vychladnout. Výpek svařte v kastrolu na hustou omáčku, na mírném ohni to bude trvat asi 15 minut. Maso nakrájejte na plátky silné asi 1 cm a vraťte je do omáčky. Těsně před podáváním opečte maso na pánvi.