Sádlo (máslo) a sůl vložíme do vody, osolíme, rozpustíme na sporáku, až se začne vařit, zmírníme na střední oheň a najednu vsypeme mouku. Všechno mícháme na středním ohni, až se vytvoří hrouda, kterou ještě chvíli "odpalujeme" a to tak dlouho, dokud dno hrnce nezbělá. (Nepřipálit).
2
Když je těsto připravené, necháme vychladnout a postupně, jedno po druhém zašleháme vejce. (Další vejce přidáváme až je to předchozí pořádně zatřené). Potom hmotu naplníme do stříkacího pytlíku a na pečící papír, nebo plech vymaštěný máslem, posypaný moukou a postříkaný vodou tvarujeme malé věnečky velikosti cca lískového oříšku v malých rozměrech.
3
Ve vyhřáté troubě pečeme 20 minut (trouba 200 °C) a troubu neotvíráme minimálně prvních 10 minut, nebo pečivo klesne. Věnečky hned po vyndání z trouby překrájíme, (jakmile vychladnou, těsto se drobí, takže už to nejde).
4
Krém: Mléko, vanilkový pudink, žloutky a cukr svaříme na hustý pudink. Po vychladnutí ušlehám máslo s cukrem a za stálého šlehání přidáváme pudinkovou kaši, až vznikne hladký krém. Pro dospěláky je možné přidat trochu rumu. Věnečky naplníme krémem (používáme zase trubičku), můžeme polít čokoládou nebo citronovou polevou, pocukrujeme moučkovým cukrem a je hotovo.
Těsto jsem delala s hladkou moukou. A jinak podle receptu a je úžasné. Jen špatná receptura na krém. Mam ho ridky jak blázen. A ted nevim co udelat aby to bylo skvělý a to jsem dělala poprve :-(
Lucie
|15. 10. 2015 14:29
Mně teda žádná hrouda nevznikla. Je z toho jakási hrubozrnná drchlanina. Nevím, zda je to moukou nebo rukama. Odpalovala jsem jak divá, ale těsto se nespojilo v nic konzistentního. V porovnání s jinými recepty mě ale zaráží množství vody - je téměř jednou takové, tak si říkám, jestli to není tím. Zkusila jsem ještě jiný recept s hladkou moukou a menším množstvím vody a napoprvé paráda... :-\
Maruš
|26. 6. 2014 21:13
Většinou se dává hladká mouka,ale já třeba dělám osvědčený recept na věnečky s poloh.moukou 150g,místo sádla dám 50g hery.Vejce (4 velká)přidávám hned po odstavení hrnce,jedno po druhém a přidám zarovnanou lžičku kypř.prášku.Peču na 210 stupňů 14-15 minut,krásně naskočí.Z jedné dávky mám 35 věnečků o průměru 5 cm.Nechám chvíli vychladnout a pak prokrojím a nic se nedrobí.Věnečky stříkám dvojitě,jsou pak pěkně nafouknuté.Dnes jsem je pekla a báječně se povedly. :-))
Denisa
|13. 6. 2014 16:45
nepatří místo hrubé mouky hladká? :-\
Lůca
|17. 12. 2013 15:37
Místo másla jsem dala sádlo a povedly se! Krém jsem nedělala podle receptu - mám vlastní. Všem recept (alespoň na těsto) doporučuji.
petra
|29. 9. 2013 08:46
ahojky lidicky ja delam 1i mleka ,4 pudinky,podle chuti pridat cukr a vanylkovy cukr,skuste to a uvidite.
Zuza
|18. 5. 2013 17:25
Dnes jsem recept vyzkoušela a musím říct, že je výborný! Vše se povedlo a děkuji autorce :-)
Pepa
|26. 12. 2012 11:44
Těsto se povedlo ,tak věnečky jsou výborné. :-)
Veronika
|21. 6. 2012 19:16
Taky si myslím..hledám už nějakou dobu ten pravý recept na větrníčky, a opravdu vždy jsou na 0.5l mléka uvedeny 2 pudinky.
Dobrý večer, právě mám upečenou první várku. Jsou SUPER postupovala, jsem přesně dle receptu, jen jsem je udělala moc malé.. tak příště je udělám trošku větší. :-|
Monika
|15. 10. 2011 21:46
Podle mě by tam mělo být o 1 puding více :-) ( na řídký puding do misky se dává 1/2l - 1puding viz.návod na obale)
a na krém 1l mléka na minimálně 2,5 - 3pudingy. Já dávám 750ml mléka na 2 pudingy :-)
Věněčky jsou skvělé! Jen se pekly déle, než je uvedeno v receptu - klasická velikost věnečků cca hodinu, pak jsem z toho udělala pidivětrníčky a ty ccca 30 minut.
Krém jsem udělala podle zkušeností ostatních raději jiný (mandlový - cukr, máslo + mandlový pudink), ale těsto bylo výborné!
Markéta
|30. 6. 2011 18:16
Možná, že jsou dobré (ke stádiu jedení jsme se nedostali, skončili na kompostu), ale krém je tak extrémně tekutý, že se to nedá použít! :'(
Těsto bylo naprosto v pořádku, ale krém byl strašně tekutý - nevím co jsem udělala špatně. :-(
Jinak krém byl chuťově výborný, ale opravdu velmi tekutý..
dopečeno,spapkáno, vynikající a jednoduché, jen krému by stačila polovina ,moc díky za recept, Babičová
vilda babič
|6. 9. 2009 18:29
dopečeno, spapkáno, vynikající !!! Jednoduchý! Jen toho krému by stačila polovina. MOC děkuji za recept, Babičová
Marie Tesařová
|24. 3. 2008 17:32
Včera jsme z manželem tento recept vyzkoušeli a výsledek byl skvělej.Akorát na tuto dávku těsta jsme udělali krém jen z necelého 3/4 litru mléka a i přesto nám ještě zůstalo.Jinak po věněčkách se jen zaprášilo.
Jana Cz.
|2. 8. 2007 13:38
Paní Jano z VM, dělám krém do věnečků stejný jako vy (4 pudinky na 1 l mléka), ale neznám to s těmi vejci. Ráda bych to vyzkoušela. Můžete mi, prosím, poradit, kolik vajec dáváte do této dávky krému a jakou mají mít konzistenci, popř. jak dlouho je v páře asi šleháte? Věnečky budu dělat zítra. Děkuji Vám za odpověď.
Jana P. Ilinois
|17. 4. 2007 03:41
Ach jo , moje venecky , dnes zkoncily v kosi . Pekla jsem vse podle receptu a bez uspechy , cela nestastna bezim z5 na net . A ejhle chyba v receptu asi to je vazne tou vodou , dala jsem 1l . A ne a ne se upect . Porad jsou mokre. Takze pani Zdenko , dekuji vam za opravu , no chybama se clovek uci .
Kuchařka on-line
|9. 1. 2007 12:06
Opraveno.
Simča Sládková
|9. 1. 2007 11:44
Pozor, stále je tu v receptu ta chyba - je uvedeno 1 l vody!!! I já mám osvědčený tento recept, ale je v něm skutečně 1/4 litru vody, jak již před 2 roky psala Zdeňka - kuchařko.cz, nešlo by to opravit????
Jana z VM
|26. 5. 2005 08:18
Nezkoušela jsem dělat odpalované těsto z mléka, vždycky z vody - recept mám od své maminky, u níž byly věnečky specialita, milovaná celou širokou přízní. Ona (a já také) dáváme mouku hladkou a tuk - část sádla, hery a másla - je to vynikající.Na 1 l mléka dávám 4 pudingy a hodně osladím, aby se už nemuselo máslo sladit a ještě do másla vedle pudingu přišlehávám - na zlehčení - žloutkový krém (v páře šlehaná celá vejce s krupicovým cukrem - na 1 vejce 2 lžíce cukru) - je z toho vynikající odhlehčený krém ! Pochopitelně musí se dát trochu rumu do krému. Mám toto léta vyzkoušené a je to opravdu famózní.
Míla Kořínková
|25. 5. 2005 17:34
Pani Jarko, děkuji za pochválení, můj recept na žloutkové věnečky jsem dala do diskuze na téma: potřebuji poradit ( odpalované těsto) , ale ne každý tam zabrousí, tak je dnes napíšu do nových receptů pod názvem "žloutkové věnečky z odpalovaného těsta ". Jinak v sedmdesátém vydání populární "sandtnerky" ,se na str.360 dočteme, že na odpal. těsto lze použít vodu, nebo mléko, já mám vyzkoušené těsto s mlékem, jsem ráda že vám také chutnají :-)))
Jarka L.
|25. 5. 2005 14:18
Dělala jsem věnečky přesně podle receptu paní Míly Kořínkové http://recepty.atlas.cz/diskuze_prispevek.asp?id_prispevek=JNCOKPPRP a byly absolutně famozní. Jak chuťově tak i vzhledově (zlatavé, nádherně nadýchané). Krém chutnal snad ještě líp než v kupovaných věnečcích. Opravdu doporučuji!!!
Martina Bílková
|25. 5. 2005 12:44
Není toho mléka moc na 1,5 balíčku pudinku ? Nebude krém moc řídký ?
Zdeňka
|5. 3. 2005 19:04
V receptu je chyba v množství vody,má být 1/4 l vody.