Z droždí, lžičky cukru, trošky mouky a vlažného mléka připravíme kvásek, který necháme v teple vzejít. Zbylou mouku smícháme se solí, zbylým cukrem, přidáme kvásek, vejce a zchladlé rozpuštěné máslo. Zbylým mlékem zaděláme vláčné těsto, které necháme vykynout.
2
Z těsta vyválíme obdélníkový plát, který podélně rozdělíme na tři pruhy, které posypeme nadrobno posekanou čokoládou a ovocem. Pruhy svineme a ze vzniklých pramenů uděláme cop. Ve vymaštěné formě necháme věnec asi 15 minut nakynout. Pak ho potřeme rozšlehaným vejcem a dáme do vyhřáté trouby. Prvních 5 minut pečeme na 190 stupňů, pak ho dopékáme při 160-ti stupních dozlatova.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Dita
|6. 1. 2016 16:52
Je výborný a taky vypadá velice hezky :-) myslím, že by mohl se ctí nahradit vánočku kterou neumim zamotat :-[ .
Radka
|29. 9. 2013 19:50
Věnec je výborný a s jeho umotáním jsem navzdory své nezkušenosti neměla žádný větší problém. Kandované ovoce nemám ráda a tak jsem ho vyměnila za hrozinky. Chutnal i manželovi a naší malé.
...pokud nemůžete sehnat kandované ovoce, zkuste FruchteMix (firma la Perla) z Kauflandu, je to proslazená směs ovoce ze Sicílie, ve 100g plastové vaničce jako dělají saláty a je to výborná náhražka... ;-)
Já jsem měla stejný problém, v obchodech ala Billa, Albert jsem ho viděla vždycky jen přes Vánoce, ale během roku maximálně jeden druh nějaké kandované pomerančové kůry. A pak jsem zjistila, že ho mívají spíš ve starších typech obchodů, které teď pomalu mizí, takže zkuste nějakou zapadlou sámošku nebo Jednotu, Hrušku...
můžu se zeptat, kde "berete" kandované ovoce? mám pocit, že to co dřív bývalo nějak z obchodů vymizelo a zůstala jenom kandovaná kůra z pomeranče a citronu.. jako dítě pamatuju na jiné.. chtěla bych udělat tchánovi k narozeninám..
Vlková
|11. 6. 2011 15:32
Nedělala jsem cop, jen dva záviny a výsledek byl vynikající. Ten cop musím určitě jednou zkusit!