unas se děla syrek každy rok na 1.dl mleka 1. vejce osolit mirně trochu vegety pepř a pažitka mnamka :-)
Bože,chybička se vloudila. Dotyčná je asi profesorka :-\ :-\ :-\ 8-)
My si to udělali více na sladko,chutná to jako pudink ,velice dobrá zkušenost :-)
Pane jo, v syreku :'( snad v syrku ;-)
To nie je nápad :-) To je tradičné jedlo u nás na východnom Slovensku už po mnoho generácií. Petrí k tradičným veľkonočným raňajkám :-)
Jo jo to je moc dobrý nápad, ještě jsem ho neviděla a vyzkouším ho. Už se moc těším! :-)) doufám že se mi to povede :-)
Tento recept doma děláme trochu jinak-nasladko.Do mléka dáme cukr a rozinky.Jinak je vše stejné.Jsem moc mile překvapena že jsem našla obdobu tohoto receptu.Mám jej po mé babičce a netušila jsem jeho kořeny.Rovněž je u nás součástí mísy s řepou,uzeným,klobáskou a br. salátem.Ta sledká chuť příjemně doplňuje ostatní jídlo.
...hlavne, ak sa tento syrek je 1x za rok - na Veľkú noc :))))
No já nedávno četla, že to bláznění okolo cholesterolu a vajec je obdobné, jako bylo okolo špenátu a železa. Že prostě vejce tak škodlivá nejsou, jak se myslelo.... A naopak obsahují kde co organismu prospěšného. A navíc - ono to máte přece jedno, jesli sníte vejce jen tak vařená, nebo uvařená v syreku...
U nás je tento recept klasikou, ale korenenie je iné, dávame tam soľ, čierne korenie a bylinkovú soľ.Chuťovo je to potom výraznejšie. Iný je aj pomer mlieka a vajíčok (10 vajíčok na liter mlieka).
Velikonoce bez "syrku" a řepy a uzeného se u nás neobejdou. jen recept jsem podědila po babičce trochu jiný: 12-15 vajec na litr mléka, dáme nejprve vařit žloutka s mlékem, k tomu špetku soli, špetku cukru, když začne směs houstnout přidáme bílka a už jen opatrně mícháme. až se začne dělat syrovátka necháme stejným způsobem okapat. syrek je pak krásně mramorovaný skousky bílků. s jednou za rok trocha cholesterolu neškodí :)
Máte pravdu, šalát z cvikly musí byť, ak ho niekto nerobí celý rok, tak na Veľkú noc určite. Janičko, Ten syrek sa nepodáva samostatne, je to súčasť obloženej misy, na ktorej máte narezanú šunku, varený údený bôčik, aspoň 2 druhy klobások, syrek, varené vajíčka, ozdobu z kyslých uhoriek, sterilizovanej kapie a inej zeleniny. A k tomu ten cviklový šalát. Takže papáte všetko súčasne. Aj čisté uvarené vajce na tvrdo bez všetkého je mdlé, nie ?
na slovensku o velikonocích nechybí na žádném stole,podává se taky s červenou řepou a dobrou klobáskou a uzeným
Vařila jsem z 10 vajec,i tak se mi zdálo o cholesterolu,ale chuťově nic moc,takové mdlé.
Zkoušela jsem o víkendu z menší dávky. Místo hřebíčku jsem dala bylinkovou sůl. Dávala jsem pak na chlebíčky a chutnalo nám.