• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Velikonoční mazanec
Napište svůj komentář k receptu

Velikonoční mazanec

autor: KejPi
0.0
moje hodnoceni
3.6
hodnotilo: 7
doba přípravy: 240 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Velikonoční mazanec
Velikonoční mazanec
Velikonoční mazanec
Velikonoční mazanec
Velikonoční mazanec
Velikonoční mazanec
4fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

10 porce
    • 500
      g polohrubá mouka + dle potřeby
    • 30
      g droždí
    • 100
      g máslo
    • 3
      ks žloutek
    • 1
      ks rozšlehané vejce na potření
    • 80
      g cukr krupice
    • 1
      balení vanilkový cukr
    • 80
      g mandle plátky
    • 100
      g rozinky
    • 50
      ml tuzemák
    • 50
      g sušené ovoce dle chuti
    • citronová kůra
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      špetka muškátový oříšek
    • 200
      ml mléko

Postup přípravy receptu

1
Nejprve si připravíme kvásek. Kvasnice rozmícháme se lžičkou krupicového cukru a zalijeme asi polovinou vlažného mléka. Přidáme cca 2 lžíce mouky, promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě cca 20 minut vzejít. Objem by se měl během té doby přibližně zdvojnásobit.

RADA: Jak na dokonalý kvásek?

2
Zatímco nám kyne kvásek, rozinky namočíme do rumu. Pomalu rozpustíme máslo, promícháme ho se zbytkem mléka a necháme chladnout, průběžně mícháme. Do těsta nesmí být horké!
3
Do mísy prosejeme 450 gramů mouky (zbytek budeme potřebovat, až přidáme rozinky), přisypeme zbylý krupicový cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru, špetku nastrouhaného muškátového oříšku a velkou špetku soli. Ingredience promícháme, vytvoříme důlek uprostřed, do kterého nalijeme vzešlý kvásek, přidáme 3 žloutky a rozpuštěné máslo s mlékem (nesmí být horké).
4
Začneme míchat tekuté ingredience od středu a postupně přimícháváme suché ingredience okolo. Začneme hníst a vypracujeme hladké těsto, které by se nemělo lepit (trvá to cca 10 minut). Přidáme část plátků mandlí a rozinky. Můžeme dát i další sušené ovoce podle chuti, dobré jsou např. sušené meruňky pokrájené na kousky. Rozinky můžeme přidat i s rumem, ale opatrně, aby se těsto nezačalo lepit. Všechno zapracujeme do těsta, pravděpodobně bude potřeba přidat zbytek mouky. Těsto by mělo být hladké, nelepivé a spíše tužší, aby mazanec udržel tvar. Pokud se těsto stále lepí (moc rumu), tak přidáme ještě trochu mouky.

RADA: Jak snadno oloupat mandle?

5
Těsto překryjeme utěrkou a necháme na teplém místě hodinu kynout (mělo by zdvojnásobit svůj objem). Poté těsto lehce propracujeme, aby se dovnitř dostal vzduch, a dáme opět na hodinu kynout (zase by mělo zdvojnásobit svůj objem). Potom těsto vyndáme z mísy na pracovní plochu, lehce propracujeme a vytvoříme kulatý bochník.
6
Bochník dáme na plech vyložený pečicím papírem (nebo vymazaný tukem), přikryjeme utěrkou a necháme další přibližně hodinu kynout. Troubu vyhřejeme na 180 °C, mazanec nařízneme na vrchu do kříže, pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme zbylými plátky mandlí. Pečeme 5 minut na 180 °C, pak stáhneme teplotu na 150 °C a pečeme dalších cca 45 minut.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Velikonoční mazanec

Velikonoční mazanec

Mazanec s mandlemi

Mazanec s mandlemi

Tvarohový mazanec

Tvarohový mazanec

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dezerty Velikonoce
Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Cukr krupice Droždí Mandle Máslo Mléko Muškátový oříšek Polohrubá mouka Rozinky Rozšlehané vejce Sůl Sušené ovoce tuzemák Vanilkový cukr Žloutek

Velikonoční mazanec

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Opečené toasty s mozzarellou

Opečené toasty s mozzarellou

Celerová pomazánka se sýrem

Celerová pomazánka se sýrem

Vepřové ragú z mletého masa

Vepřové ragú z mletého masa

Šlehačkový mramorový beránek

Šlehačkový mramorový beránek

Domácí Pribináček

Domácí Pribináček

Jahodová polévka mléčná

Jahodová polévka mléčná

Slaný dort I

Slaný dort I

Jablečník bez vajec - jablečný koláč (buchta)

Jablečník bez vajec - jablečný koláč …

Chlebová polévka se žampiony (hlívou)

Chlebová polévka se žampiony (hlívou)

Doporučujeme

40 minut
Španělská bramborová polévka

Španělská bramborová polévka

10 minut
Brokolicová polévka se smetanou

Brokolicová polévka se smetanou

40 minut
Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou

Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou

60 minut
Dýňové muffiny

Dýňové muffiny

30 minut
Bramborový guláš

Bramborový guláš

45 minut
Houbová omáčka krok za krokem

Houbová omáčka krok za krokem

75 minut
Hraběnčiny řezy

Hraběnčiny řezy

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

Velikonoční mazanec

Poslední sledované recepty

1340
Celozrnný chléb z domácí pekárny
Celozrnný chléb z domácí…
832
Dýňová tortila
Dýňová tortila
456
Máslové řízky
Máslové řízky
29
Klasické lečo
Klasické lečo
21
Tažený jablkový závin
Tažený jablkový závin

Zajímavé články

Víte, co je to hluchec? Levná bramborová buchta z Rokycanska mizí z plechu rychlostí blesku
Víte, co je to hluchec? Levná bramborová buchta z…
Volské oko podle Alberta Einsteina: Dával si ho k snídani, ovšem s jednou dost neobvyklou přísadou
Volské oko podle Alberta Einsteina: Dával si ho k…
Jednoduchá česká jídla z brambor: Udělejte si sejkory, vošouchy nebo klouzáky
Jednoduchá česká jídla z brambor: Udělejte si…
Česká superpotravina kysané zelí: Proč jíst denně alespoň lžíci a jak si ho udělat chutnější?
Česká superpotravina kysané zelí: Proč jíst denně…
Od pondělí do pátku: Bleskové bramborové noky 5x jinak
Od pondělí do pátku: Bleskové bramborové noky 5x…
AHA.cz Těžké chvíle Miroslava Etzlera: Děkujeme za všechnu lásku, loučí se

Těžké chvíle Miroslava Etzlera: Děkujeme za všechnu lásku, loučí se

Mimibazar Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Dáma.cz 10 žen, o kterých neuvěříte, že existují: Jsou dílem přírody, nebo plastických chirurgů?

10 žen, o kterých neuvěříte, že existují: Jsou dílem přírody, nebo plastických chirurgů?

Blesk pro ženy Úpletové šaty: Takhle budou slušet boubelkám i zralým ženám!

Úpletové šaty: Takhle budou slušet boubelkám i zralým ženám!

Ženy.cz Zimní dovolená na Katschbergu – rakouský ráj na dosah z Česka

Zimní dovolená na Katschbergu – rakouský ráj na dosah z Česka

Blesk.cz Eva Decastelo se zimy nebojí: Odvážné otužování i tvář bez make-upu!

Eva Decastelo se zimy nebojí: Odvážné otužování i tvář bez make-upu!

SportRevue.cz Nahota, běh, plavání, moře piva a zábava - takhle opět přivítají dánští studenti jaro

Nahota, běh, plavání, moře piva a zábava - takhle opět přivítají dánští studenti jaro

Maminka.cz Největší těhotenská bříška ve své přirozenosti. Tyto mámy za ně sklidily obdiv i urážky. A to, světe div se, i od žen!

Největší těhotenská bříška ve své přirozenosti. Tyto mámy za ně sklidily obdiv i urážky. A to, světe div se, i od žen!

Blesk Horoskopy Největší čarodějky zvěrokruhu: Která znamení mají mimořádné schopnosti?

Největší čarodějky zvěrokruhu: Která znamení mají mimořádné schopnosti?

Další doporučené recepty:

Velikonoční jidáše - krok za krokem
Velikonoční jidáše - krok za krokem
Velikonoční kopřivová nádivka
Velikonoční kopřivová nádivka
Velikonoční mazanec
Velikonoční mazanec
Velikonoční mazanec bez vajec
Velikonoční mazanec bez vajec
Velikonoční medové řezy
Velikonoční medové řezy
Velikonoční mrkvový beránek
Velikonoční mrkvový beránek
  • Recepty.cz
  • Velikonoční mazanec
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact