• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Velikonoční mazanec
Napište svůj komentář k receptu

Velikonoční mazanec

autor: KejPi
0.0
moje hodnoceni
3.6
hodnotilo: 7
doba přípravy: 240 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Velikonoční mazanec
Velikonoční mazanec
Velikonoční mazanec
Velikonoční mazanec
Velikonoční mazanec
Velikonoční mazanec
4fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

10 porce
    • 500
      g polohrubá mouka + dle potřeby
    • 30
      g droždí
    • 100
      g máslo
    • 3
      ks žloutek
    • 1
      ks rozšlehané vejce na potření
    • 80
      g cukr krupice
    • 1
      balení vanilkový cukr
    • 80
      g mandle plátky
    • 100
      g rozinky
    • 50
      ml tuzemák
    • 50
      g sušené ovoce dle chuti
    • citronová kůra
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      špetka muškátový oříšek
    • 200
      ml mléko

Postup přípravy receptu

1
Nejprve si připravíme kvásek. Kvasnice rozmícháme se lžičkou krupicového cukru a zalijeme asi polovinou vlažného mléka. Přidáme cca 2 lžíce mouky, promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě cca 20 minut vzejít. Objem by se měl během té doby přibližně zdvojnásobit.

RADA: Jak na dokonalý kvásek?

2
Zatímco nám kyne kvásek, rozinky namočíme do rumu. Pomalu rozpustíme máslo, promícháme ho se zbytkem mléka a necháme chladnout, průběžně mícháme. Do těsta nesmí být horké!
3
Do mísy prosejeme 450 gramů mouky (zbytek budeme potřebovat, až přidáme rozinky), přisypeme zbylý krupicový cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru, špetku nastrouhaného muškátového oříšku a velkou špetku soli. Ingredience promícháme, vytvoříme důlek uprostřed, do kterého nalijeme vzešlý kvásek, přidáme 3 žloutky a rozpuštěné máslo s mlékem (nesmí být horké).
4
Začneme míchat tekuté ingredience od středu a postupně přimícháváme suché ingredience okolo. Začneme hníst a vypracujeme hladké těsto, které by se nemělo lepit (trvá to cca 10 minut). Přidáme část plátků mandlí a rozinky. Můžeme dát i další sušené ovoce podle chuti, dobré jsou např. sušené meruňky pokrájené na kousky. Rozinky můžeme přidat i s rumem, ale opatrně, aby se těsto nezačalo lepit. Všechno zapracujeme do těsta, pravděpodobně bude potřeba přidat zbytek mouky. Těsto by mělo být hladké, nelepivé a spíše tužší, aby mazanec udržel tvar. Pokud se těsto stále lepí (moc rumu), tak přidáme ještě trochu mouky.

RADA: Jak snadno oloupat mandle?

5
Těsto překryjeme utěrkou a necháme na teplém místě hodinu kynout (mělo by zdvojnásobit svůj objem). Poté těsto lehce propracujeme, aby se dovnitř dostal vzduch, a dáme opět na hodinu kynout (zase by mělo zdvojnásobit svůj objem). Potom těsto vyndáme z mísy na pracovní plochu, lehce propracujeme a vytvoříme kulatý bochník.
6
Bochník dáme na plech vyložený pečicím papírem (nebo vymazaný tukem), přikryjeme utěrkou a necháme další přibližně hodinu kynout. Troubu vyhřejeme na 180 °C, mazanec nařízneme na vrchu do kříže, pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme zbylými plátky mandlí. Pečeme 5 minut na 180 °C, pak stáhneme teplotu na 150 °C a pečeme dalších cca 45 minut.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Velikonoční mazanec

Velikonoční mazanec

Mazanec s mandlemi

Mazanec s mandlemi

Tvarohový mazanec

Tvarohový mazanec

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dezerty Velikonoce
Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Cukr krupice Droždí Mandle Máslo Mléko Muškátový oříšek Polohrubá mouka Rozinky Rozšlehané vejce Sůl Sušené ovoce tuzemák Vanilkový cukr Žloutek

Velikonoční mazanec

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Vynikající řezy Raffaelo

Vynikající řezy Raffaelo

Číňan na houbách

Číňan na houbách

Králík na roštu - grilování

Králík na roštu - grilování

Bramborovo - květáková polévka s kurkumou

Bramborovo - květáková polévka s…

Nutelový dort II.

Nutelový dort II.

Gratinované brambory (nejen) s cibulkou

Gratinované brambory (nejen) s…

Kaše z ovesných vloček s krupicí

Kaše z ovesných vloček s krupicí

Čokoládové brownies s marshmallows

Čokoládové brownies s marshmallows

Slané lívance

Slané lívance

Doporučujeme

30 minut
Krémové lečo

Krémové lečo

40 minut
Polévka z pečených rajčat

Polévka z pečených rajčat

20 minut
Cukeťák z trouby

Cukeťák z trouby

30 minut
Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

95 minut
Brownies s ostružinovým pyré

Brownies s ostružinovým pyré

Zapečená plněná rajčata

Zapečená plněná rajčata

40 minut
Quiche s červenou řepou a sýrem

Quiche s červenou řepou a sýrem

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

15 minut
Huevos rancheros

Huevos rancheros

Velikonoční mazanec

Poslední sledované recepty

27
Bramborový guláš s fazolemi a hovězím masem
Bramborový guláš s…
27
Papriková krkovice
Papriková krkovice
26
Lehký jemný ovocný dort
Lehký jemný ovocný dort
21
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
20
Netradiční štrúdl s drobenkou uvnitř
Netradiční štrúdl s…

Zajímavé články

Znáte pide? Turecká pizza ve tvaru loďky je hitem pouličních bister
Znáte pide? Turecká pizza ve tvaru loďky je hitem…
Školní svačiny podle znamení zvěrokruhu: Beran ocení něco zajímavého, malého Štíra budete muset trochu obelstít
Školní svačiny podle znamení zvěrokruhu: Beran…
4 nejlepší snídaně plné bílkovin: Zasytí vás, nepřiberete po nich a ještě si pochutnáte
4 nejlepší snídaně plné bílkovin: Zasytí vás,…
Nejlepší domácí kečupy, díky kterým zpracujete úrodu ze zahrádky a ulevíte tak své peněžence
Nejlepší domácí kečupy, díky kterým zpracujete…
Od pondělí do pátku: Zářijové večeře, které budete mít do 30 minut na stole
Od pondělí do pátku: Zářijové večeře, které…
AHA.cz Nedvěd už Kiki neskrývá! Díky za důkaz, reaguje Rolins

Nedvěd už Kiki neskrývá! Díky za důkaz, reaguje Rolins

Mimibazar Jak vést politickou diskuzi a nezničit si rodinné a přátelské vztahy

Jak vést politickou diskuzi a nezničit si rodinné a přátelské vztahy

Dáma.cz Cajdrnožka, škeble, koštěkotka: Jak žily lehké ženy za první republiky

Cajdrnožka, škeble, koštěkotka: Jak žily lehké ženy za první republiky

Blesk pro ženy Poznáte české celebrity podle fotek z dětství? Někteří vás překvapí!

Poznáte české celebrity podle fotek z dětství? Někteří vás překvapí!

Ženy.cz Záhada jménem intuice. Jak vlastně funguje? A lze ji trénovat?

Záhada jménem intuice. Jak vlastně funguje? A lze ji trénovat?

Blesk.cz Pornohvězda Daisy Lee na pokraji sil: Zvracení, zimnice, nateklá prsa!

Pornohvězda Daisy Lee na pokraji sil: Zvracení, zimnice, nateklá prsa!

SportRevue.cz FOTO: Pro šmíráky. 28 sexy (ex)sportovkyň, které můžete sledovat na Twitteru

FOTO: Pro šmíráky. 28 sexy (ex)sportovkyň, které můžete sledovat na Twitteru

Maminka.cz Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Blesk Horoskopy Velký horoskop zdraví na září: Komu hrozí nachlazení a záněty a kdo bude trpět na migrény?

Velký horoskop zdraví na září: Komu hrozí nachlazení a záněty a kdo bude trpět na migrény?

Další doporučené recepty:

Velikonoční jidáše - krok za krokem
Velikonoční jidáše - krok za krokem
Velikonoční kopřivová nádivka
Velikonoční kopřivová nádivka
Velikonoční mazanec
Velikonoční mazanec
Velikonoční mazanec bez vajec
Velikonoční mazanec bez vajec
Velikonoční medové řezy
Velikonoční medové řezy
Velikonoční mrkvový beránek
Velikonoční mrkvový beránek
  • Recepty.cz
  • Velikonoční mazanec
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact