• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Velikonoční jidáše
Napište svůj komentář k receptu

Velikonoční jidáše

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
4.1
hodnotilo: 7
doba přípravy: 40 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Velikonoční jidáše
Velikonoční jidáše
Velikonoční jidáše
Velikonoční jidáše
Velikonoční jidáše
Velikonoční jidáše
4fotografie
Nahrát fotku
 

Tradiční kynuté pečivo v podobě jidášů zdobí velikonoční tabuli v mnoha domácnostech. Jejich máslová chuť a medová vůně je ale tak neodolatelná, že na talířích se příliš dlouho neohřejí.

Jidáše: recept a video

Suroviny

24 porce
    • 600
      g hladká mouka
    • 60
      g cukr krupice
    • sůl špetka
    • 20
      g droždí čerstvé
    • 125
      g mléko teplé + 1 lžíce na potření
    • 125
      g smetana ke šlehání
    • 30
      g med + na potření
    • 100
      g máslo změklé
    • 2
      ks vejce
    • 1
      lžička citronová kůra
    • 1
      špetka muškátový oříšek
    • olej na vytření mísy

Postup přípravy receptu

1
Do mísy nasypte mouku, cukr a sůl a promíchejte. Veprostřed udělejte důlek a rozdrobte do něj droždí. Přilijte polovinu teplého mléka, promíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek, bude to trvat asi 10 minut.

RADA: Velikonoční jidáše: Naučte se tradiční pečivo podle video návodu

2
Přidejte zbylé suroviny – z vajec použijte jen jedno a žloutek, druhý bílek si schovejte na potření. Těsto zpracujte buď v robotu pomocí hnětacího háku, nebo vařečkou. Hněťte alespoň 15 minut, těsto musí být vláčné. Těsto přendejte do čisté mísy vytřené olejem, přikryjte fólií nebo utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 60 minut.

RADA: Strouhání citronu

3
Těsto rozdělte na kousky o váze asi 50 g a z každého uválejte pramen, ze kterého upletete zvolené tvary. Jidášky naskládejte na plech vyložený pečicím papírem, zakryjte je utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 30 minut.
4
Troubu předehřejte na 200 °C. Na dno trouby dejte plecháček s vodou. Jidášky postříkejte vodou z rozprašovače a potřete bílkem rozšlehaným se lžící mléka. Pečte je 10–12 minut a ještě horké potřete rozehřátým medem.

RADA: Jak na vajíčka přilepená k obalu

5
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.

RADA: Chci si koupit aktuální číslo nebo předplatit časopis F.O.O.D.

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Velikonoční jidáše

Velikonoční jidáše

Ptačí jidášky

Ptačí jidášky

Jidáše

Jidáše

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dezerty FOOD Velikonoce
Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Cukr krupice Droždí Hladká mouka Máslo Med Mléko Muškátový oříšek Olej Smetana Sůl Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Žahour

Žahour

Karamelové řezy II.

Karamelové řezy II.

Vepřové koleno marinované

Vepřové koleno marinované

Broskvové řezy s pudinkem

Broskvové řezy s pudinkem

Srdíčka na smetaně

Srdíčka na smetaně

Kapustové karbanátky II

Kapustové karbanátky II

Jablečný tvarohový dort

Jablečný tvarohový dort

Flíčky se zelím

Flíčky se zelím

Broskvovo-meruňková marmeláda

Broskvovo-meruňková marmeláda

Doporučujeme

30 minut
Citronové těstoviny s hráškem a lososem

Citronové těstoviny s hráškem a…

Hrnková bublanina s třešněmi

Hrnková bublanina s třešněmi

40 minut
Kofty s tzatziki

Kofty s tzatziki

80 minut
Cheesecake s třešněmi a drobenkou

Cheesecake s třešněmi a drobenkou

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

30 minut
Klasický burger

Klasický burger

100 minut
Jahodové nanuky

Jahodové nanuky

20 minut
Poke bowl s lososem

Poke bowl s lososem

20 minut
Koláč s ricottou a bílou čokoládou

Koláč s ricottou a bílou čokoládou

Poslední sledované recepty

45
Dýňová tortila
Dýňová tortila
38
Máslové řízky
Máslové řízky
38
Sekaná v bramborovém těstě
Sekaná v bramborovém…
36
Hrnková bublanina s třešněmi
Hrnková bublanina s…
32
Třešňová marmeláda
Třešňová marmeláda

Zajímavé články

Domácí mazlíčci jako dorty: Tchajwanská cukrářka vyrábí roztomilé sladké dvojníky pejsků a kočiček
Domácí mazlíčci jako dorty: Tchajwanská cukrářka…
Domácí jahodová zmrzlina: Vyrobte si ji jen ze dvou surovin!
Domácí jahodová zmrzlina: Vyrobte si ji jen ze…
7 nejlepších rizot: Od klasického přes luxusní až po sladké. Které si vyberete?
7 nejlepších rizot: Od klasického přes luxusní až…
Perfektní ledová káva: Návod, jak ji připravit, a nejčastější chyby, které ji mohou pokazit
Perfektní ledová káva: Návod, jak ji připravit, a…
V hlavní roli sladká drobenka: Upečte si ovocný koláč, bublaninu, crumble, šneky nebo palačinky
V hlavní roli sladká drobenka: Upečte si ovocný…
AHA.cz Zpráva o Bohdalové vhání slzy do očí: Stašová promluvila

Zpráva o Bohdalové vhání slzy do očí: Stašová promluvila

Mimibazar Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Dáma.cz Muži přiznali: Máme rádi sex se staršími ženami a tohle jsou naše důvody

Muži přiznali: Máme rádi sex se staršími ženami a tohle jsou naše důvody

Blesk pro ženy Opravdu je jí 76? Tohle je 7 důvodů, proč Meryl Streep vypadá tak úžasně!

Opravdu je jí 76? Tohle je 7 důvodů, proč Meryl Streep vypadá tak úžasně!

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Houbařka Kateřina Brožová se raduje: Hurá rostou!

Houbařka Kateřina Brožová se raduje: Hurá rostou!

SportRevue.cz FOTO: Jsou rychlé a sexy! Toto je 13 nejkrásnějších (ex)lyžařek z posledních sezon

FOTO: Jsou rychlé a sexy! Toto je 13 nejkrásnějších (ex)lyžařek z posledních sezon

Maminka.cz Máma dvojčat a trojčat: Jsem unavená, chybí mi randění s mým mužem. S pěti dětmi je to sakra těžké, ale my se nedáme!

Máma dvojčat a trojčat: Jsem unavená, chybí mi randění s mým mužem. S pěti dětmi je to sakra těžké, ale my se nedáme!

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Kdo by se měl vzdát večerního přejídání a kdo by měl vážit slova?

Horoskop na další týden: Kdo by se měl vzdát večerního přejídání a kdo by měl vážit slova?

Další doporučené recepty:

Velikonoční biskupský beránek II.
Velikonoční biskupský beránek II.
Velikonoční brownies
Velikonoční brownies
Velikonoční hlavička
Velikonoční hlavička
Velikonoční jidáše
Velikonoční jidáše
Velikonoční jidáše - krok za krokem
Velikonoční jidáše - krok za krokem
Velikonoční kopřivová nádivka
Velikonoční kopřivová nádivka
  • Recepty.cz
  • Velikonoční jidáše
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact