Do mísy prosejte mouku. Osolte ji, přidejte cukr, žloutky, nastrouhejte kůru z dobře omytého, nejlépe chemicky neošetřeného citronu (např. v biokvalitě), vsypte koření a rozdrobte droždí **(obrázek 1)**.
Povrch lehce poprašte moukou a zakryté nechte na teplém místě stranou průvanu kynout **(obrázky 3 a 4)**. Je dobré, když těsto necháte vykynout aspoň dvakrát a pokaždé ho znovu propracujete. Do těsta se tak dostane více vzduchu a kyprosti beránka to velmi prospěje.
Při posledním hnětení vpracujte do těsta rozinky a mandle **(obrázek 5)**.
5
Vykynutým těstem naplňte do dvou třetin formu, vymazanou tukem a vysypanou hrubou moukou nebo strouhankou **(obrázky 6 a 7)**. Pro jistotu můžete formu svázat drátkem.
6
Pečte ve středně vyhřáté troubě 30 až 45 minut, záleží na velikosti formy – my jsme z uvedeného množství těsta upekli beránky dva **(obrázky 8 a 9)**.
7
Po upečení nechte zchladnout, pak opatrně vyklopte a postavte na základnu, tu je někdy nutné opatrně seříznout, aby beránek stál rovně. Oči vytvořte z rozinek nebo sušených borůvek, okolo krku uvažte pentličku, do tlamičky zastrčte snítku něčeho zeleného…
8
Množství vychází na 2 beránky ve formě o objemu cca 1,5l
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Eva
|12. 4. 2014 20:05
A kolik se tam dává toho mléka? Tato informace mi zde trochu chybí.
Anetka
|6. 4. 2012 20:03
Beránka jsem dnes s dětmi upekla, jen jsem malinko zaimprovizovala, protože jsem neměla uvedené koření - dala jsem místo toho směs Perníkové koření a místo chybějících rozinek jsem použila želé bonbony nakrájené na kostičky. A byla to mňamka!