Cuketu omyjte a nakrájejte na kousky (asi 1 cm). Mrkve oloupejte a nakrájejte na plátky, totéž udělejte se žampiony. Na pánvi rozehřejte máslo a opečte cuketu s mrkví. Po pár minutách přidejte žampiony a jako poslední kukuřici. Přidejte tymián a provensálské koření i prolisovaný česnek. Osolte a promíchejte. Pokud máte rádi pikatnější, můžete přidat i chilli papričku. Když už je cuketa skoro hotová, odstavte z plamene a nechte trochu vychladnout, abyste se nespálili až budete plnit pirohy.
3
Piroh:
4
Rozšlehejte vidličkou žloutek s trochou mléka, bude sloužit jako pojivo a na pomazání.
5
Polovinu balíčku (200 g) listového těsta rozválejte asi na 3 mm silný plát, pokud se vám podaří ve tvaru čtverce. Ten pak diagonálně přeřízněte tak, aby vznikly 4 trojúhelníky. Po hranách potřete žloutkovou směsí, naplňte asi 1/4 zeleninové směsi, těsto překlopte a hrany přimáčkněte.
6
Nebo: Těsto si rozdělte na 4 stejné části a z každé vyválejte plát (asi 3 mm silný) ve tvaru menšího kruhu. Pak postupujte stejně jako u trojúhelníků.
7
Pirohy dejte opatrně na plech s pečícím papírem - píchněte do každého párkrát vidličkou, aby mohla unikat pára, potřete žloutkovou směsí a dejte do rozehřáté trouby (asi 200°C) na 10-15 minut (podle velikosti vašich pirohů).
8
Zeleninová směs mi vyšla na 4 pirohy. Použila jsem listové těsto Spar (400 g balení), ale potřebovala jsem asi jen tři čtvrtě. Půlkruhové pirohy sice (podle mého názoru) vypadají lépe, ale je s nimi trochu víc práce (válení - každé zvlášť). Trojúhelníčkové jsem nazvala „línější“ variantou. ;-) Doufám, že vám v tom pomůžou fotografie v galerii.