Brambory nakrájíme na tenké plátky, případně prolisujeme mřížkou na bramborový salát. Asi tak jednou polovinou brambor pokryjeme dno vymazané zapékací misky. Pokud nebyly brambory předtím solené, posolíme, jinak posypeme kořením dle chuti. Vrstvu brambor posypeme polovinou cibule pokrájenou na kolečka. Další vrstva je zelenina - výborná je Bretaňská směs (květák, mrkev, brokolice), kterou jsme předtím ohřáli asi deset minut v páře. Zeleninu osolíme a opět dáme koření dle chuti. Posypeme zbytkem pokrájené cibule a navrstvíme zbytek bramborových plátků nebo kostiček, osolíme, okořeníme.
2
Souběžně připravujeme omáčku: na kapce olivového oleje rozpustíme tavené sýry a nastrouhané tvrdé sýry (těch si necháme trošičku na posypání). Když sýry utvoří hmotu, rozředíme mlékem, osolíme, přidáme špetku papriky, bílého pepře a dle chuti i prolisovaný česnek. Šleháme metlou, dokud není omáčka hladká. Takto připravenou omáčkou zalijeme rovnoměrně obsah zapékací misky, posypeme zbytkem sýra a dáme do trouby zapéct. Pečeme při 200 °C, asi půl hodiny. Záleží, jak moc tmavou a křupavou kůrčičku máme rádi.
3
Jídlo je takové rychlé chalupářské, velmi flexibilní při nedostatku surovin. Ideální je také na zpracování zbylých vařených brambor, zapomenutých načatých sýrů a podobně.