Do 1 litru vroucí vody přidáme koření (3 ks nového koření, 3 bobkové listy, 1 lžíce římského kmínu, 1 lž. tymiánu, 1 lž. kari madras, 1 kostka zeleninového bujónu, 6 ks vonných hub) a v ní vaříme sójové kostky cca 30 min. Potom kostky slijeme (vodu s kořením si necháme), necháme vychladnout a opatrně vymačkáme nasáklou vodu.
2
Na slunečnicovém oleji smažíme, za občasného míchání, cibuli pokrájenou na větší kostičky, do které přidáme 3 ks nového koření. Mezitím si bokem připravíme čóns z koření - dobře smícháme 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce římského kmínu, 1 lž. kari madras, 1 lž. tymiánu, 2 lž. mletého zázvoru - a necháme chvíli stát. Když je cibule do zlatova osmažená, vlijeme do ní připravený čóns, dobře promícháme a ještě chvíli smažíme. Pak přidáme sójové kostky. Opékáme za občasného míchání asi 3 minuty.
3
Přilijeme vodu, ve které jsme vařili sójové kostky, dolijeme čerstvou vodou tak, aby byla směs lehce zakryta, přidáme kostku zeleninového bujónu a na mírném plameni vaříme do rozvaření cibule, cca 10 min. Přidáme na nudličky pokrájenou červenou papriku, promícháme. Zahustíme - 1 lžíci hladké mouky rozpustíme v 0,2 dl vody, za stálého míchání vlijeme do guláše a povaříme asi 5 min.
4
Dále již nevaříme, přidáme nastrouhaný česnek a hrst nahrubo posekané natě čerstvého koriandru (čerstvý se dá dobře zamrazit). Zamícháme a necháme 10 minut přikryté.
5
Podáváme s rýží, vařenými brambory, knedlíky nebo též hrachovou či bramborovou kaší.
Na fotografiích je v jídle i zelený hrášek, ale jídlo s ním bylo druhý den příliš sladké. Komu to nevadí, může si ho tam přidat, ale já příště dávat nebudu. :-)