Tyto skvostné rolky uvnitř skrývají lahodnou náplň z datlí, banánů a vlašských oříšků. Krásně voní po skořici a ozdobené polevou z moučkového cukru a citronové šťávy vypadají lákavě už od pohledu. Určitě si je zamilují nejen příznivci veganské stravy.
Ve velké míse promíchejte lněné semínko se 3 lžícemi vlažné vody, počkejte 1 minutu a poté přidejte rozpuštěný kokosový olej, obě mouky, skořici a špetku soli.
Nakonec vmíchejte vzešlé droždí. Prohněťte vařečkou, ale použít můžete i ruce, až vznikne měkké, lehce lepivé těsto. Na pomoučněné ploše těsto ještě krátce rukama zpracujte. Přendejte do olejem vytřené mísy, překryjte utěrkou a nechte na teplém místě 1 hodinu kynout.
3
Zatím připravte náplň. Na suché pánvi orestujte ořechy. Nasypte je do mixéru spolu s banány, nasekanými datlemi, javorovým sirupem a skořicí a rozmixujte dohladka.
4
Troubu rozehřejte na 180 °C. Pečicí formu vytřete kokosovým olejem. Na pomoučněné ploše vyválejte z těsta obdélníkový plát o velikosti přibližně 20 x 40 cm. Celou plochu potřete tenkou vrstvou náplně. Z užší strany zarolujte do pevné rolády. Nakrájejte na 3 cm vysoké špalíky a ty rozložte do formy řezem nahoru. Překryjte utěrkou a nechte ještě 25 minut kynout. Pečte 30 minut dozlatova. Citron s moučkovým cukrem našlehejte dohladka. Hustým krémem ozdobte zchladlé rolky a podávejte.