Chystáme den předem: Granulát zalijeme horkou vodou a necháme odstát. Tím z části zbavíme maso sójové a moučné chuti. Vodu vylijeme, napustíme novou a dáme granulát vařit. Přidáme zeleninový bujón. Po uvaření necháme granulát vychladnout a rukou vymačkáme přebytečnou vodu.
2
Do vymačkaného granulátu přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, rozmělněný česnek a koření. I tady nechám chutě propojit 24 hodin, ale není nutné :-)
Papriky vyloupneme, naplníme granulátem a vložíme do pekáče nebo na plech. Pokapeme olejem. Hlídáme barvu paprik a hlavně jejich nádhernou vůni. Já nechám papriky jemně do hněda se zbarvit :-)
4
Do hrnce nalijeme olej a přidáme koření, necháme rozvonět. Poté zaprášíme moukou a umícháme světlou jíšku. K jíšce přidáme rajský protlak a ještě vše krátce za stálého míchání smažíme. Přidám bujón a přilévám vodu, dle hustoty a jak kdo má rád. U nás doma máme rádi hodně sladkou rajskou, takže přidávám ještě dle chuti cukr