Očištěnou, na kostičky nakrájenou mrkev podusíme na másle 3-4 minuty, přidáme nakrájenou cibuli a mícháme, až zesklovatí. Zasypeme moukou, trochu zasmažíme a zalejeme 1 l vody. Vaříme 10 minut, pak přidáme bujón a koření, povaříme dalších 10 minut, necháme trochu vychladit a rozmixujeme. Můžeme do toho dát i čerstvý kopr.
2
Kopřivy spaříme, vymačkáme - k nim přihodíme jogurt, hořčici, sůl, ořechy a vše rozmixujeme. Smetanu vyšleháme do tuha a opatrně zamícháme do kopřivové směsi.
3
Připravíme si kovové formy z menší konzervy (víčko a dno odstraníme) nebo můžeme použít větší formičky na vánoční cukroví. Postavíme je uprostřed talíře, naplníme kopřivovou pěnou. Kolem nalejeme krémovou mrkvovou směs a pak opatrně formu vyndáme. Opět doporučuji česnekový australský chléb (recept zde). K polévkám je výtečný!
4
Recept je opsaný z kulinářského pořadu Bulharské televize.