Přebraný, propláchnutý hrách, předem namočíme (ideálně přes noc). Druhý den pokud hrách absorboval příliš vody dolejeme vodu tak, aby byl hrách plně ponořen. Vaříme (ve vodě, v které byl namočen) cca 1 - 1,5 hodiny pod pokličkou doměkka. Během vaření hrách nepromícháváme a ani nedoléváme vodu, protože by se provařil nestejnoměrně. Vodu solíme až v závěru vaření, kdy je hrách měkký.
2
Po uvaření ho scedíme a posypeme osmaženou cibulkou, kterou jsme si připravili krátce před dovařením hrachu. (Cibuli nakrájíme nadrobno a na sádle osmahneme do zlatova za častého míchání, aby se prosmažila stejnoměrně). Můžeme přihodit i trochu osmahnutých škvarečků.
3
Podáváme nejlépe s uzeným masem a kyselou okurkou, je možné ale jídlo "ošidit" i nějakou ohřátou uzeninou.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
jerry
|6. 2. 2012 14:04
Vodu ve které je hrách namočen je třeba slít !
Nežádoucí puriny se z velké části uvolňují do vody při namáčení hrachu před tepelnou úpravou - z toho důvodů pak vodu slijeme a pro vaření zalijeme vodou čerstvou. Tímto postupem také omezíme riziko nadýmání.