Já jsem byl v tomhle receptu ztracen, protože nevím nic o základech vaření, po dlouhém hledání mi pomohlo až tohle: http://jak-to-udelat.cz/jak-uvarit-brambory/
A zkusili jste MW ? Do mikrokreténu dám oškrabané a nakrájené brambory, lžíci vody, lžičku česnekové pasty, zaváži, protřepu, aby se pasta rozpustila a obalila brambory, pak udělám dvě dírky pro odchod páry, dám do MW na plný výkon, ... za 5 min. je hotovo. Záleží na velikosti.brambor. Když jsou větší, nedovařené, přidám ještě minutu.
Pokud chcete mít uvařené brambory rychle a úsporně, nalejte do tlakového hrnce pouze čtvrt litru vody a jednu štamprdli oleje. Přidejte brambory, osolte, promíchejte a uzavřete hrnec a dejte na oheň. Jak začne syčet pára z ventilu, počkejte 5 minut a brambory jsou hotové. Lze i s bramborami ve slupce. Úpora vody, energie i času je značná. :-) :-)
Jestli chcete brambory jako prilohu, tak davame do vrouci vody- vic vitaminu. Kdyz date brambory do studene, vsechny vitaminy zustanou ve vode, kterou vetsina z vas vyleje... :-)
vetšinou tam dávám máslo ale nemusí se dávat jen jakou maš chuť ;-)
Nauc se psat cesky
dfdsf
Soli 20 ml odměrkou, jinak je to něco málo víc než dvě rovné polévkové lžíce Tak to musí bejt tak 5 kilo brambor, jinak musejí bejt přesolený na zblití... :-S :-S :-S
Naopak! Dělá to správně. :-)
lo, kisaoxrf ;-) ;-)
Nejsem kuchař. Manželka vaří zemáky třicet roků neslané a nic jiného do nich nedává. Tak jsem si před lety našel kolik té soli tam dát a ještě jsem to korigoval zkoušením. Pro čtyři osoby používám třílitrový hrnec. Oškrábaných a nakrájených zemáků dám tolik co tam vejdou, aby to pak nekýpalo. Vařící vody z rychlovarné konvice tam vejde asi 1,2 litru. Soli 20 ml odměrkou, jinak je to něco málo víc než dvě rovné polévkové lžíce, ale lžíce normální hluboké, ne takové ty plytké špičaté. Přidám asi čtvrt malé kávové lžičky bílého pepře (raději méně ), to samé množství drceného nebo mletého kmínu, špetku libečku, špetku pažitky a jeden velký stroužek česneku. Tak uvařené zemáky jsou chutné i samé. Zdravím z Valašska
Brambory vařím nad parou. Oloupané brambory vcelku (nenakrájené) vložím do velkého hrnce na pařák na knedlíky, pridám potřebné množství vody uzavřu poklicí a vařím asi 20-30min. Uvaření kontroluji vpichem, Chuť takto uvařených brambor je stejná jako brambor uvařených v šupce. Vše bez ztráty vitamínů a hlavně minerálů (draslíku). Takto uvařené brambory není nutné již solit. Podávame teplé s tenkým proužkem másla přímo na teplé brambory na talíři.
Vitamíny kontroluju, nikdy mi nevyplavaly ani ze studené vody, jax na to přišla?
A jak se to dělá,že jsou tak měkky ?? :-\ Dává se tam máslo nebo něco ?? Prosím odpovězte mi někdo. O:-)
Chce to víc než špetku soli. Moje brambory byly pěkně sladké :-$
Díky za to, jelikož s vařením začínám a vařím jen sporadicky, tak vždy zapomenu, co se kdy kam dává a jak dlouho se to dělá, proto jsem ráda i za tento návod, jinak bych musela otravovat mamču na výletě:-P
Brambory jedině s česnekem
brambory vkládáme vždy! do horké osolené vody! Nevymáčí se tolik vitamínů
Cesnak pri varení zemiakov, sa môže dať, kto ho znáša, a má rád. Ja dávam cesnak večšinou v zimných mesiacoch, keď sú zemiaky trochu chytenéchladom /stačí im +5%C a sú cítiť nasládlosť/. Cesnak anuluje sladkosť od chladu.
Skvělé jsou brambory uvařené s jedním nebo dvema stroužky česneku, tedy kdo má rád česnek.
hm tak to s tou mrkví nemusí být vubec špatné
já přidávám ještě do brambor libeček, kousek a až jsou brambory uvařené, posypu je ještě jemně nakrájenou pažitkou.
To je věda, uvařit brambory, že? Třeba tchyně si brambory naloupe několik hodin předem a máchá je ve vodě a pak je vaří doslova megavarem. Cokoliv vaří, tak jí to v hrnci po celou dobu vře. AŤ je to polévka, smetanová omáčka, prostě cokoliv. To musím jít z kuchyně pryč, nebo by mě taky trefil šlak, jak píše v příspěvku paní Pospíšilová. A těstoviny vaří pod pokličkou. Barbarství.
D Jestli myslis na jakou teplotu, tak myslim, ze nejlepsi je, jakmile zacnou varit, tak teplotu stahnout a varit uz jen pozvolna. Kdyz varime naplno celou dobu, tak se brambory navrchu rozvari a uvnitr zustanou tvrde..aspon ja mam tuhle zkusenost
otazka? na jak moc vaříme ?
esta: když nevíte jak se dělá rýže, stačí otočit krabici a přečíst návod, poradim, že je to špaget, těstovin, krupice, atd.. snad vám to pomůže
Ja pouzivam hrnec s vrchem na naparovani a tak varim brambory a vsechnu ostatni zeleninu v pare. Rychle a udrzi chut.
To záleží na době, kdy je vaříte. na jaře je rozhodně lepší je nechat vylouhovat.
Brambory (i jiná zelenina) se dávají zásadně do vařící vody. Jinak ztratí všechny vitamíny. Kolegyně brambory louhuje přes noc, mě by z toho trefil šlak.
Honzo, nic nezkazis, pokud das 1 lzicku soli a 1 lzicku kminu. Pokud varis napr. testoviny - ty se museji varit v hodne vody (2 litry), dej soli 2 lzicky a nic si z toho nedelej, kazdy z nas jednou zacinal a taky se ptal
musim vam podekovat, prave mi tenhle recept usetril mensi ztrapneni
Viz. recepty "bramborová kaše".
Myslím, že by se uživil i návod na přípravu bramboové kaše. Kdy lít a jaké mléko, zda mixovat, šlehat, pasírovat....
no jeste ze to tu je, zapomel bych je osolit a okminovat
Kolik té soli se dává? Např pro 4 porce dle návodu.Jsem kuchař začátečník.
Tohle je prvni a obavam se jedina stranka kde jsem nasla jak se vari brambory (co nejjednodusseji a popsano "cesky" aby tomu rozumel kazdy). snazim se na netu najit jak se vari brambory, ryze ...proste to nejzakladnejsi, co je pro vsechny kuchare jasne a banalni. Pro cloveka co nikdy nemusel varit a najednou si neco musi uvarit je to nepredstavitelny problem a melo by to tu byt.
Paní Jarmilo, já např. marně v kuchařkách a na netu hledám, jak se mají správně vařit brambory - rohlíčky. A nenacházím. Nechtěla byste doplnit recept?
lepší je kousek natě z libečku nebo lžička kurkumy
Jestli můžu přispět také troškou do mlýna, brambory doporučuji vařit s celerovou naťí! Naučila mne to moje babička a je to opravdu moc dobrý - brambory pak mají výraznější chuť :-) A co se celkově vaření týče - každý nějak začíná ... Přeji všem hodně zdaru při kuchtění !!!
Presne tak.Honyek ma pravdu,treba ja ted chtel uvarit bramborz a nejak sem nevedel jak na to:-)
Nechtel bych nejak urazet pani Jarmilku, ale zadna ucena( ucenej) z nebe nespadl. A ona se urcite take ptala na tuhle banalitu. Chvalim i takovehle prispevky, ktere jsou urcite za potrebi
Je pravda, že se na této stránce objevuje spousta nových receptů, ale stále se mezi nás dostávají nové a nové kuchařinky (a kuchaříci), kteří uvítají i recepty, které my - "staré ostřílené baby" děláme úplně automaticky. Takže není na škodu nějakou tu "klasiku" uvést a není to ani trošku zbytečné.
Rozhodne tu recept na brambory neni navic, ale myslim, ze vsechno se ma varit tak dlouho, dokud to neni uvarene. a to se tyka i brambor
Presne tak... ja co umim caj a michane vajicka, jsem se hned musel divat jak dlouho se brambory vari. Jeste ze jste to sem dali...
pani jarmilo....neumi
Opravdu bajecne, uz jsme je delali nekolikrat
Skutečně "originální recept", snad uvařit brambory umí každý, je zbytečné dávat do receptářů.
Zkuste někdy brambory povařit s pár kolečky mrkve. Zvýrazní se chuť brambor a natáhnou příjemnou vůni mrkve. ;o)