super poleva
Vysledkem katastrofa, akorat spoustu nadobi se ztvrdlymi kucky cehosi... :-(
Tento recept v trošku jiné podobě dělala moje maminka. Takže cukr svařit ne na nitku, ale na bublinu, tzn, že když se vaří, dělají se bubliny. Moje maminka dávala místo cukru krupice cukr kostkový a do takto svařeného cukru přidala rovnou kakao (asi tak půl až jednou tolik co je v receptu a přidala kousek másla, ale míň, a to asi tak třetinu, maximálně polovinu co je v receptu. Míchat neustále a zkoušet tuhost na talířku. Pozor neochutnávat horké, horký cukr je prevít a spálíte si rychle pusu. Poleva je vláčná, není tuhá, čili na cukroví se nehodí, ale na dorty určitě ano. Když do dortu zakrojíte, nepraská. Pouze pokud byste chtěli touto polevou polévat šlehačku, tak nechat dort zmrazit a pak polít vlažnou. Čili žádná vodní lázeň, normálně v kastrůlku a jde to. :-)
Taky jsem skončila u vodní lázně a nakonec ok :) Ale sirup mi taky hned po odstavení totalně ztuhnul.. Nakonec jsem radši všechno dodělala na vodní lázni a v pohodě.
Polevu jsem dělala trochu obráceně(do sirupu jsem dala rozpustit máslo a nakonec kakao), taky mi zhrudkovatěla, ale pár lžic horké vody a "koupel" v horké lázní vše zachránilo. Výsledek: dobrý.
Čokoláda se vyrábí z kakaových bobů, tak bych řekla, že když se udělá poleva z kaka zkrátka čokoládová. Ale chápu. Chtělo by to prostě nasekat kvalitní hořkou čokoládu a 60 % kakaa :-$ a na vodní lázni ji rozpustit s kouskem másla. Když se má lesknout tak se musí máslo nahradit bohužel stuženým rostliným tukem. Tak je možná lepší jí nechat matnou.
Ale to je recept na KAKAOVOU, nikoli čokoládovou polevu
;-) :-) je to dobre už som to skušala a je to velmi lahké :-)) 8-)
Cukor stvrdol hned ako som ho nakvapkal a pomiesal....asi treba pomalsie kvapkat, momentalne katastrofa...
NO na dort se dává občas krém a až pak poleva, málokdo to leje hned na těsto....že ano. :-D Chce to pozorněji číst nebo třeba myslet.
Povedla se na první pokus. Polila jsem s ní perník, tak snad bude chutnat i ostatním. Děkuji za recept. 8-)
Jaký krém? Je to recept na POLEVU, ne na krém!!!
Jako domácí čokoláda dobré, ale na dort ne - rozhodně ne na krém. :-(
Zkoušela jsem to a naprosté fiasko. Čokláda ztuhla takřka okamžitě po přidání cukrového sirupu na kost. Co dělám špatně?
musíte vodu s cukrem vařit do zhoustnutí.
Vynikající! ;-)
Bohužel, mně se vůbec nepovedla, přestože jsem vše dělala podle návodu. Máslo s kakaem mělo hodně slabě hnědou barvu, ne jako na fotce. A cukr s vodou zůstal tekutý, nezhoustlo to. Tak nevím, kde je chyba :'(
Recept na tuto polevu mi kdysi poradila teta, od té doby ji dělám. Je výborná.
Poleva je naprosto skvělá!!! Zvládne ji i kuchař amatér - jako jsem já. :-P Děkuji moc za recept! ;-)
TAk jsem tedy opravdu nečekala že tato poleva budu fungovat,alezkusila jsem a je vyborna...diky moc za inspiraci..:-)
Dělám prakticky stejně,jen z cukru moučky ;-) a mám jistotu,že se mi povede ;-) :-)