Máslo umícháme v misce s kakaem. Na plotně svaříme za stálého míchání na niť vodu a cukr. Až cukr dělá pěkné bubliny a táhne se, je teprve hotový. Lze vyzkoušet i tak, že máme porcelánový talíř chladit v lednici a když si myslíme, že ten cukr už je, tak kápneme na talíř. Mělo by to v mžiku utuhnout v "suchou" kapku.
2
Po částečném prochladnutí pomalu vkapáváme sirup do másla s kakaem a mícháme. Jakmile poleva začne na okraji misky tuhnout, dá se použít.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
janisko
|4. 10. 2016 16:45
super poleva
Maja
|18. 9. 2016 08:53
Vysledkem katastrofa, akorat spoustu nadobi se ztvrdlymi kucky cehosi... :-(
Anna
|16. 9. 2016 19:40
Tento recept v trošku jiné podobě dělala moje maminka. Takže cukr svařit ne na nitku, ale na bublinu, tzn, že když se vaří, dělají se bubliny. Moje maminka dávala místo cukru krupice cukr kostkový a do takto svařeného cukru přidala rovnou kakao (asi tak půl až jednou tolik co je v receptu a přidala kousek másla, ale míň, a to asi tak třetinu, maximálně polovinu co je v receptu. Míchat neustále a zkoušet tuhost na talířku. Pozor neochutnávat horké, horký cukr je prevít a spálíte si rychle pusu. Poleva je vláčná, není tuhá, čili na cukroví se nehodí, ale na dorty určitě ano. Když do dortu zakrojíte, nepraská. Pouze pokud byste chtěli touto polevou polévat šlehačku, tak nechat dort zmrazit a pak polít vlažnou. Čili žádná vodní lázeň, normálně v kastrůlku a jde to. :-)
Kacule
|12. 1. 2016 23:08
Taky jsem skončila u vodní lázně a nakonec ok :) Ale sirup mi taky hned po odstavení totalně ztuhnul.. Nakonec jsem radši všechno dodělala na vodní lázni a v pohodě.
Gabka
|21. 12. 2015 20:49
Polevu jsem dělala trochu obráceně(do sirupu jsem dala rozpustit máslo a nakonec kakao), taky mi zhrudkovatěla, ale pár lžic horké vody a "koupel" v horké lázní vše zachránilo. Výsledek: dobrý.
žabik
|20. 3. 2015 11:42
Čokoláda se vyrábí z kakaových bobů, tak bych řekla, že když se udělá poleva z kaka zkrátka čokoládová. Ale chápu. Chtělo by to prostě nasekat kvalitní hořkou čokoládu a 60 % kakaa :-$ a na vodní lázni ji rozpustit s kouskem másla. Když se má lesknout tak se musí máslo nahradit bohužel stuženým rostliným tukem. Tak je možná lepší jí nechat matnou.
jary
|4. 12. 2014 21:07
Ale to je recept na KAKAOVOU, nikoli čokoládovou polevu
renka
|4. 12. 2014 13:44
;-) :-) je to dobre už som to skušala a je to velmi lahké :-)) 8-)
Td
|14. 9. 2014 22:04
Cukor stvrdol hned ako som ho nakvapkal a pomiesal....asi treba pomalsie kvapkat, momentalne katastrofa...
NO na dort se dává občas krém a až pak poleva, málokdo to leje hned na těsto....že ano. :-D
Chce to pozorněji číst nebo třeba myslet.
Monika
|3. 8. 2014 14:01
Povedla se na první pokus. Polila jsem s ní perník, tak snad bude chutnat i ostatním. Děkuji za recept. 8-)
Iv
|11. 6. 2014 18:58
Jaký krém? Je to recept na POLEVU, ne na krém!!!
Ani
|8. 6. 2014 13:25
Jako domácí čokoláda dobré, ale na dort ne - rozhodně ne na krém. :-(
Iv
|6. 6. 2014 21:06
Zkoušela jsem to a naprosté fiasko. Čokláda ztuhla takřka okamžitě po přidání cukrového sirupu na kost. Co dělám špatně?
Jolka
|23. 4. 2014 15:03
musíte vodu s cukrem vařit do zhoustnutí.
M.M.
|2. 11. 2013 15:44
Vynikající! ;-)
Stuchlínek
|6. 7. 2013 19:33
Bohužel, mně se vůbec nepovedla, přestože jsem vše dělala podle návodu. Máslo s kakaem mělo hodně slabě hnědou barvu, ne jako na fotce. A cukr s vodou zůstal tekutý, nezhoustlo to. Tak nevím, kde je chyba :'(
Anna F
|1. 7. 2013 12:43
Recept na tuto polevu mi kdysi poradila teta, od té doby ji dělám. Je výborná.