• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Vánoční vánočka
Napište svůj komentář k receptu

Vánoční vánočka

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
3.0
hodnotilo: 29
doba přípravy: 90 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Vánoční vánočka
Vánoční vánočka
Vánoční vánočka
Vánoční vánočka
Vánoční vánočka
Vánoční vánočka
4fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

8 porce
    • 120
      g máslo roztopené
    • 100
      g sádlo roztopené
    • 500
      g hladká mouka
    • mléko 3 a 1/2 dcl mléka (i víc, podle potřeby)
    • 170
      g moučkový cukr
    • 3
      žloutek
    • 100
      g rozinky namořené v rumu
    • 500
      g polohrubá mouka
    • 30
      g droždí
    • 100
      g mandle sekané

Postup přípravy receptu

1
Z mléka si uděláme kvásek, každý, jak je zvyklý, buď do mouky nebo do hrníčku, tak to dělám já. Obě mouky smícháme rukou, osolíme, přidáme máslo, sádlo, žloutky, cukr. Vzešlý kvásek přidáme do mouky a ostatních igrediencí a hněteme těsto, pokud bude husté, přidáme vlažné mléko. Snažíme se pořádně, aby těsto odfukovalo a potom přidáme rozinky a mandle a ještě hněteme. Na teplém místě necháme kynout asi hodinu.

RADA: Podívejte se na VIDEO, jak uplést vánočku ze šesti pramenů

2
Množství těsta stačí na 2 vánočky, nebo na jednu vánočku a jeden mazanec. Kdo neumí vánočku plést, jako já, může použít formu na vánočku. Pekla jsem v předehřáté troubě (elektrické) 55 minut na 150 °C.

RADA: 5 vychytávek k pečení sladkého i slaného!

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Tvarohová vánočka

Tvarohová vánočka

Babiččina vánočka

Babiččina vánočka

Vánočka - třená

Vánočka - třená

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Zbyněk Vaculík | 23. 12. 2012 14:43

    Skoušel jsem tento recept a došel jsem k několika závažným zjištením.Receptura je počítána sice na 2 dávky bohužel pisatel spočítal pouze mouku na dvě dávky a ostatníma surovinama se nazabíval!!!.Když normuji o dávku víc,je logické že musím dát VŠECH surovin, jednou tolik.Podle tohoto receptu vám vyjde paskvil a jak tady píše jedna pisatelka cituji : pěkně se upekla a rychle stvrdla.:-(.Tento recept jak je napsám je apsolutně zavádějící pro člověka co se o to pokouší prvně či není zrovna v tomhle směru vědomosti sběhlý. Do poručuji celou kostku droždí, 4 žloutky a bílek dát stranou na sních,Másla,sádla a mléka pokud nemáte poruce tak vlažnou vodu(vlažnou tekutinu) a řádně vše smíchat aby vám vznikla kompaktní hmota.Pokud bude i přesto těsto moc hutné je možné přidat vyšlehaný sníh s bílků pro nadýchnou vánočku .Pomůže kynutí těsta.Těsto se nesmí lepit a musí být vláčné a musí min. 1 hodinu kynout.Pak přemísit a dalších 20 minut kynout pak je možné s těstěm pracovat a tvarovat vánočku na pekáč. No na Závěr bych autorovi rád vzkázal ať raději sem nic nepíše když tomu nerozumí a je cukrář teoretik.Jinak Zdendu Polraicha na tebe!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Jana Remková | 15. 12. 2008 15:30

    Tak se rok z rokem sešel a já budu zase péct tuhle vánočku a doufám, že se mi povede tak, jako vloni. Musela jsem se mrknout, jak dlouho se peče, to už jsem zapoměla a je fajn, že vlastně z jedné dávky budou vlastně 2 vánočky. Uf, to se mi fakt ulevilo, budu jich dělat asi 6. Vloni moc chutnala, tak co mi jiného zbývá, že?

  • Míla | 6. 1. 2008 19:38

    Já si myslím,že na 1 kg mouky je 30 g droždí hrozně málo,proto vánočka ztvrdla.Na 0,5 kg mouky dávám 1 kostku kvasnic.

  • spejsek | 6. 1. 2008 17:30

    Vánočku jsem pekla na vánoce, byla moc dobrá a dlouho vydrží vláčná. Těšila jsem se, jak si na ni zadělám v domácí pekárně, kterou mi donesl ježíšek, bohužel nefunguje. Zítra ji budem reklamovat, tak se snad brzo dočkám a hned jak ji budu mít v pořádku,tak si na tuto vánočku zadělám. Výhodu to má, stejně jsme všichni přeslazení a za měsíc ji všichni rádi oceníme.

  • Marsí | 4. 1. 2008 14:43

    Tak asi se stala někde chyba...:-(...vánočka byla chuťově vynikající, krásně se upekla do světle hněda, voněla, plná mandlí, ořechů a rumových rozinek, krásně upletená...akorát jednu chybu to mělo....za cca tři hodinky po upečení začala tvrdnout a za další tři hodiny šla použít jako ruční granát..:-(....takže při svých letitých pekařských zkušenostech tipuju, že to bylo droždím, které už nebylo čerstvé nýbrž uleželé v chladničce..a jelikož jsem býk, tak se nedám odradit a zkusím to znovu, tentokráte s čerstvým droždím a větším množstvím mléka..:-))) ale i přesto děkuji za recept..:-)

  • Jana V. | 4. 1. 2008 01:47

    Marcelo,co jsou to budáky?

  • Marcela Kottová | 25. 12. 2007 23:53

    jo jo moje babička byla nějaká pekařka a vždy míchala máslo a sádlo prý aby byla nadýchanější .a tohl etěsto pužívala na buchty ,budáky i vánočku .moc ráda vzpomínám n ababičkui na vánočku .jsme ráda že mě ji naučila než odešla navždy.děkuji babičko

  • Jana Remková | 19. 12. 2007 17:29

    takže mohu potvrdit,že to klidně jde udělat z poloviční dávky a vypadá opravdu dobře.Dcera byla nadšená.Jana

  • Jana Remková | 19. 12. 2007 08:59

    Aničko,já jsem ji dělala poprvé a povedla se mi,ale taky jsem nevěděla,kolik toho bude.Je to opravdu na 2 vánočky,nebo jedna vánočka a jeden mazanec.Klidně to těsto udělejte z jedné dávky,na celou jdou 3 žloutky,tak na polpviční dávku dejte klidně 2 žloutky.Taky to jdu zrovna dělat dceři.Tak dobré pořízení a hezké svátky.Jana

  • Marie Pospíšilová | 19. 12. 2007 06:00

    Paní Anno, řekla bych, že rozdělit na dvě dávky by tato porce šla. Jen místo 1,5 žloutku bych dala dala dva menší :)

  • Gábina | 18. 12. 2007 23:53

    Já bych řekla, že se to klidně dá udělat z poloviční porce, proč ne?

  • Anna Evansova | 18. 12. 2007 19:43

    Rada bych se do toho dala,protoze to je urcite dobre testo s tim sadlem,ale jsme dva a tato davka se urcite nemuze rozdelit,covy na to?Diky Anna

  • Eva Červenková | 18. 12. 2007 18:13

    no, vanocka byva vetsinou vanocni, ne?

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nejlepší dezerty Vánočka
Moučníky Buchty Dopolední svačina Svačina Pozdní večeře Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Droždí Hladká mouka Mandle Máslo Mléko Moučkový cukr Polohrubá mouka Rozinky Sádlo Žloutek

Vánočka z domácí pekárny

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Bifteky se zeleným pepřem

Bifteky se zeleným pepřem

Sýrové fondue

Sýrové fondue

Hovězí maso na zázvoru

Hovězí maso na zázvoru

Dýňový prívarok

Dýňový prívarok

Tvarohový koláč s třešněmi

Tvarohový koláč s třešněmi

Marinované špízy

Marinované špízy

Fitness sendvič

Fitness sendvič

Teplý mungo salát s tofu a kuskusem

Teplý mungo salát s tofu a kuskusem

Dýně s kořenovou zeleninou

Dýně s kořenovou zeleninou

Doporučujeme

35 minut
Zapečené noky s rajčaty a mletým masem

Zapečené noky s rajčaty a mletým masem

10 minut
Krémová dýňová polévka dle časopisu F.O.O.D.

Krémová dýňová polévka dle časopisu F…

45 minut
Vepřové s mrkví, hráškem a bylinkovými bramborami

Vepřové s mrkví, hráškem a…

55 minut
Jablka v těstíčku s vanilkovou omáčkou

Jablka v těstíčku s vanilkovou omáčkou

10 minut
Vejmrda

Vejmrda

30 minut
Mexická tortilla se zelným salátem

Mexická tortilla se zelným salátem

65 minut
Jablkový koláč s drobenkou

Jablkový koláč s drobenkou

45 minut
Bramboračka s bylinkovými noky

Bramboračka s bylinkovými noky

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Vánočka z domácí pekárny

Poslední sledované recepty

78
Chřest ve slanině - smažený, pečený i na gril
Chřest ve slanině -…
36
Pstruzi s bylinkami, citrony a salsou
Pstruzi s bylinkami,…
31
Asijské nudle s restovanou zeleninou
Asijské nudle s…
26
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
25
Domácí houstičky ze sušeného droždí
Domácí houstičky ze…

Zajímavé články

Velký houbový speciál: Vše, co potřebujete vědět o houbách + nejlepší recepty z hub
Velký houbový speciál: Vše, co potřebujete vědět…
Skořicové šneky 2x jinak: Upečte si voňavé podzimní blaho!
Skořicové šneky 2x jinak: Upečte si voňavé…
Zapomeňte na kuře! Květákové kung-pao chutná lépe než originální verze s masem
Zapomeňte na kuře! Květákové kung-pao chutná lépe…
Dýňová semínka nepatří do koše! Ukážeme vám, jak se dají zpracovat
Dýňová semínka nepatří do koše! Ukážeme vám, jak…
Nepřekonatelný dýňový krém: Uvařte si skvělou polévku podle známé foodblogerky
Nepřekonatelný dýňový krém: Uvařte si skvělou…
AHA.cz Krach vztahu u Dolanských! Syn Max promluvil

Krach vztahu u Dolanských! Syn Max promluvil

Mimibazar Muzikál „Taťkové“: Rozlučka se svobodou, jak ji nečekáte! Recenze představení plného mužských emocí

Muzikál „Taťkové“: Rozlučka se svobodou, jak ji nečekáte! Recenze představení plného mužských emocí

Dáma.cz Udělat si dobře můžete i bez partnera: Čím nahradit sex, když jste single?

Udělat si dobře můžete i bez partnera: Čím nahradit sex, když jste single?

Blesk pro ženy V šatníku českých političek: Kdo má styl na jedničku, kdo naopak propadl úřednické šedi?

V šatníku českých političek: Kdo má styl na jedničku, kdo naopak propadl úřednické šedi?

Ženy.cz Ženy, nebojte se říct ne. Kde končí flirt a začíná obtěžování?

Ženy, nebojte se říct ne. Kde končí flirt a začíná obtěžování?

Blesk.cz Basa pro legendárního rappera: Zvrhlík „Diddy“ půjde sedět!

Basa pro legendárního rappera: Zvrhlík „Diddy“ půjde sedět!

SportRevue.cz 35 nejdražších přestupů fotbalové historie. Než skončí léto, pořadí se opět změní

35 nejdražších přestupů fotbalové historie. Než skončí léto, pořadí se opět změní

Maminka.cz Sedminásobná máma Markéta Šichtařová o dětech: 5 trsů banánů, 6 kilo jablek, 40 balíčků šunky týdně. A žádné zlobení

Sedminásobná máma Markéta Šichtařová o dětech: 5 trsů banánů, 6 kilo jablek, 40 balíčků šunky týdně. A žádné zlobení

Blesk Horoskopy Velký horoskop zdraví na říjen: Kdo bude náchylnější k virózám a koho potrápí záněty močových cest?

Velký horoskop zdraví na říjen: Kdo bude náchylnější k virózám a koho potrápí záněty močových cest?

Další doporučené recepty:

Vánoční štola
Vánoční štola
Vánoční vanilkové cupcakes
Vánoční vanilkové cupcakes
Vánoční vanilkové rohlíčky
Vánoční vanilkové rohlíčky
Vánoční zdobené perníčky
Vánoční zdobené perníčky
Vánoční zelňačka s tofu
Vánoční zelňačka s tofu
Vareňje - višně v cukru
Vareňje - višně v cukru
  • Recepty.cz
  • Vánoční vánočka
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact