• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Vánoční švestková omáčka z Brtnice
Napište svůj komentář k receptu

Vánoční švestková omáčka z Brtnice

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.3
hodnotilo: 6
doba přípravy: 45 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Vánoční švestková omáčka z Brtnice
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 200
      g sušené švestky
    • cukr
    • vanilkový cukr
    • rozinky
    • ořechy lískové a vlašské
    • mandle - loupané
    • fíky sušené
    • citron
    • perník
    • skořice celá
    • hřebíček
    • badyán
    • 1
      l voda 1-1.5

Postup přípravy receptu

1
Sušené švestky omyjme a dáme vařit na 10 minut do vody, ke které jsme přidali dva plátky citrónu i s kůrou, kousek celé skořice, asi pět hřebíčků a kousek badyánu. Pak scedíme, švestky vypeckujeme a pokrájíme a vrátíme do švestkového vývaru.
2
Přidáme pokrájené ořechy a mandle v množství podle uvážení, asi tak 2 vrchovaté lžíce od každého druhu. Lžíci rozinek a pokrájených fíků a jeden vanilkový cukr. Přidáme pro zahuštění asi 2 lžíce strouhaného perníku a na mírném ohni vaříme ještě 20 minut. Ochutnáme a dosladíme.
3
Jíme na štědrý den teplou, vlažnou i studenou samotnou omáčku, nebo k vánočnímu pečivu zejména vánočce. Méně sladká omáčka může být podávána k uzeným masům.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Švestková povidla bez míchání

Švestková povidla bez míchání

Švestková roláda

Švestková roláda

Švestková povidla

Švestková povidla

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Pegia | 4. 1. 2015 11:39

    Jsem ráda, že jsem tento recept, který se nejvíce podobá mým zkušenostem našla. Ze sušených napůl pokrájených švestek je to snadné. Výsledek závisí na chutích a na zvyklostech. Jen upozorňuji: zbytečně nesladit a povařit jen 5 minut, ovoce a ořechy se rozmočí a omáčka zhoustne. Místo citronu jsme dávali pomeranč.

  • Pegia | 4. 1. 2015 11:31

    Jsem ráda, že jsem tento recept našla, je hodně podobný, co jsme vařili doma.... Z vypeckovaných švestek (na půl rozrojených) je to hračka, která závisí jen na dochucení. Jen upozorňuji zbytečně nesladit. Není třeba ani dlouho vařit 5 minut stačí, to sladké sušené ovoce i ořechy se rozmočí a více to zhoustne. Místo citronu jsme dávali pomeranč.

  • Jindra | 22. 12. 2007 08:47

    Vždycky jsme jí dostali, ale nikdy jsem jí sama nedělala. Tak jsem hledala na netu. Když jsem jí uvařila, něco jí chybělo. Přidala jsem trochu soli a víc perníku a po vychlazení byla jako od maminky

  • Marcela | 8. 12. 2006 13:55

    Místo fíků dávám sušené hrušky a jablka, je to víc "české":-))) a taky to docela chutná

  • Jaroslava Oumarová | 6. 12. 2006 10:19

    Nejsem autorka, ale určitě bych řekla, že v litrech. Švestky totiž nabobtnají. Mrkněte kdyžtak na recept "Muzika ( Vocet, sladká omáčka )" . Já dávám na 400 g směsi ovoce 3-4 l vody.

  • Michala | 6. 12. 2006 09:29

    To množství vody je uvedeno v čem, v dl ? V litrech by jí asi bylo moc.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Omáčky & guláše
Ostatní Zálivky a omáčky Oběd Vaření Vánoce Dobrůtka Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Badyán Citron Cukr Fíky Hřebíček Mandle - loupané Ořechy Perník Rozinky Skořice Sušené švestky Vanilkový cukr Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Pomazánka z krabích tyčinek III.

Pomazánka z krabích tyčinek III.

Knedle v hrnečku

Knedle v hrnečku

Fazolková polévka

Fazolková polévka

Vajíčkový salát podle Šárky

Vajíčkový salát podle Šárky

Domácí bramborové hranolky

Domácí bramborové hranolky

Výborná pizza

Výborná pizza

Cuketová buchta se skořicí

Cuketová buchta se skořicí

Filet z candáta se šťouchaným bramborem a petrželovou omáčkou

Filet z candáta se šťouchaným…

Salát Caesar

Salát Caesar

Doporučujeme

30 minut
Obalovaný asijský květák z trouby

Obalovaný asijský květák z trouby

75 minut
Hraběnčiny řezy

Hraběnčiny řezy

95 minut
Hovězí sekaná Wellington

Hovězí sekaná Wellington

10 minut
Brokolicová polévka se smetanou

Brokolicová polévka se smetanou

70 minut
Gyoza knedlíčky

Gyoza knedlíčky

60 minut
Dýňové muffiny

Dýňové muffiny

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

105 minut
Řepánky

Řepánky

Poslední sledované recepty

35
Nebeská Máňa
Nebeská Máňa
32
Dušená jehněčí kolínka s gremolatou
Dušená jehněčí kolínka s…
24
Kouzelný vaječný koňak
Kouzelný vaječný koňak
19
Hraběnčiny řezy
Hraběnčiny řezy
18
Špízy se svěžím salátem
Špízy se svěžím salátem

Zajímavé články

Neviditelný jablečný koláč: Upečte si francouzský moučník, který se stal v Japonsku hitem
Neviditelný jablečný koláč: Upečte si francouzský…
Domácí listové těsto: Jak ho připravit, na co si dát pozor a tip na rychlejší variantu
Domácí listové těsto: Jak ho připravit, na co si…
Domácí dýňové pyré: Jednoduchý recept a tipy, jak ho využít do moučníků i slaných jídel
Domácí dýňové pyré: Jednoduchý recept a tipy, jak…
Vlašské ořechy: 12 nejlepších sladkých i slaných receptů
Vlašské ořechy: 12 nejlepších sladkých i slaných…
Víte, co je to hluchec? Levná bramborová buchta z Rokycanska mizí z plechu rychlostí blesku
Víte, co je to hluchec? Levná bramborová buchta z…
AHA.cz Hvězda Polabí Vilma Cibulková: Akutní převoz do nemocnice!

Hvězda Polabí Vilma Cibulková: Akutní převoz do nemocnice!

Mimibazar Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Dáma.cz Největší smolaři v lásce podle zvěrokruhu: Tato znamení nikdo nechce

Největší smolaři v lásce podle zvěrokruhu: Tato znamení nikdo nechce

Blesk pro ženy Když nevíte, co na sebe: 5 kombinací s džínami, které budete točit pořád dokola

Když nevíte, co na sebe: 5 kombinací s džínami, které budete točit pořád dokola

Ženy.cz Jak být správná tchyně? Důležitá je příprava

Jak být správná tchyně? Důležitá je příprava

Blesk.cz Svatba v Pevnosti Boayrd: Paklíč se oženil!

Svatba v Pevnosti Boayrd: Paklíč se oženil!

SportRevue.cz VIDEO: Legendární „Žvejka“ a dalších 8 nezapomenutelných reklam Jaromíra Jágra

VIDEO: Legendární „Žvejka“ a dalších 8 nezapomenutelných reklam Jaromíra Jágra

Maminka.cz 6 výletů na unikátní místa v Česku, která byste měli s dětmi objevit. Vyrazí vám dech

6 výletů na unikátní místa v Česku, která byste měli s dětmi objevit. Vyrazí vám dech

Blesk Horoskopy 10 andělských znamení, která byste neměli ignorovat. Co se vám snaží říct?

10 andělských znamení, která byste neměli ignorovat. Co se vám snaží říct?

  • Recepty.cz
  • Vánoční švestková omáčka z Brtnice
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact