• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Vánoční švestková omáčka z Brtnice
Napište svůj komentář k receptu

Vánoční švestková omáčka z Brtnice

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.3
hodnotilo: 6
doba přípravy: 45 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Vánoční švestková omáčka z Brtnice
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 200
      g sušené švestky
    • cukr
    • vanilkový cukr
    • rozinky
    • ořechy lískové a vlašské
    • mandle - loupané
    • fíky sušené
    • citron
    • perník
    • skořice celá
    • hřebíček
    • badyán
    • 1
      l voda 1-1.5

Postup přípravy receptu

1
Sušené švestky omyjme a dáme vařit na 10 minut do vody, ke které jsme přidali dva plátky citrónu i s kůrou, kousek celé skořice, asi pět hřebíčků a kousek badyánu. Pak scedíme, švestky vypeckujeme a pokrájíme a vrátíme do švestkového vývaru.
2
Přidáme pokrájené ořechy a mandle v množství podle uvážení, asi tak 2 vrchovaté lžíce od každého druhu. Lžíci rozinek a pokrájených fíků a jeden vanilkový cukr. Přidáme pro zahuštění asi 2 lžíce strouhaného perníku a na mírném ohni vaříme ještě 20 minut. Ochutnáme a dosladíme.
3
Jíme na štědrý den teplou, vlažnou i studenou samotnou omáčku, nebo k vánočnímu pečivu zejména vánočce. Méně sladká omáčka může být podávána k uzeným masům.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Švestková povidla bez míchání

Švestková povidla bez míchání

Švestková roláda

Švestková roláda

Švestková povidla

Švestková povidla

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Pegia | 4. 1. 2015 11:39

    Jsem ráda, že jsem tento recept, který se nejvíce podobá mým zkušenostem našla. Ze sušených napůl pokrájených švestek je to snadné. Výsledek závisí na chutích a na zvyklostech. Jen upozorňuji: zbytečně nesladit a povařit jen 5 minut, ovoce a ořechy se rozmočí a omáčka zhoustne. Místo citronu jsme dávali pomeranč.

  • Pegia | 4. 1. 2015 11:31

    Jsem ráda, že jsem tento recept našla, je hodně podobný, co jsme vařili doma.... Z vypeckovaných švestek (na půl rozrojených) je to hračka, která závisí jen na dochucení. Jen upozorňuji zbytečně nesladit. Není třeba ani dlouho vařit 5 minut stačí, to sladké sušené ovoce i ořechy se rozmočí a více to zhoustne. Místo citronu jsme dávali pomeranč.

  • Jindra | 22. 12. 2007 08:47

    Vždycky jsme jí dostali, ale nikdy jsem jí sama nedělala. Tak jsem hledala na netu. Když jsem jí uvařila, něco jí chybělo. Přidala jsem trochu soli a víc perníku a po vychlazení byla jako od maminky

  • Marcela | 8. 12. 2006 13:55

    Místo fíků dávám sušené hrušky a jablka, je to víc "české":-))) a taky to docela chutná

  • Jaroslava Oumarová | 6. 12. 2006 10:19

    Nejsem autorka, ale určitě bych řekla, že v litrech. Švestky totiž nabobtnají. Mrkněte kdyžtak na recept "Muzika ( Vocet, sladká omáčka )" . Já dávám na 400 g směsi ovoce 3-4 l vody.

  • Michala | 6. 12. 2006 09:29

    To množství vody je uvedeno v čem, v dl ? V litrech by jí asi bylo moc.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Omáčky & guláše
Ostatní Zálivky a omáčky Oběd Vaření Vánoce Dobrůtka Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Badyán Citron Cukr Fíky Hřebíček Mandle - loupané Ořechy Perník Rozinky Skořice Sušené švestky Vanilkový cukr Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Krevety v těstíčku

Krevety v těstíčku

Americký hamburger

Americký hamburger

Melounový sorbet

Melounový sorbet

Jablíčka v županu se žloutkovým krémem

Jablíčka v županu se žloutkovým krémem

Přírodní maso se zeleninou

Přírodní maso se zeleninou

Babiččino kuře na šunce

Babiččino kuře na šunce

Jablečné žabí tlamičky se skořicí

Jablečné žabí tlamičky se skořicí

Jidáše - sádlové

Jidáše - sádlové

Kuřecí kari se zeleninou a rýží

Kuřecí kari se zeleninou a rýží

Doporučujeme

40 minut
Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou

Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou

50 minut
Kuřecí prsa na kari se smetanou

Kuřecí prsa na kari se smetanou

50 minut
Ostružinový koláč s broskvemi

Ostružinový koláč s broskvemi

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

20 minut
Tabouleh

Tabouleh

Zapečená plněná rajčata

Zapečená plněná rajčata

80 minut
Bublanina s ostružinami

Bublanina s ostružinami

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

10 minut
Šopský salát

Šopský salát

Poslední sledované recepty

44
Smetanový dort s ovocem
Smetanový dort s ovocem
40
Kuskus s hlívou
Kuskus s hlívou
31
Celerový krém
Celerový krém
27
Francouzský dresing
Francouzský dresing
25
Mandlové kakao se smaženkami
Mandlové kakao se…

Zajímavé články

Co to sakra je?! Talentovaný cukrář dělá dorty, které tak vůbec nevypadají
Co to sakra je?! Talentovaný cukrář dělá dorty,…
Zavařte si hrušky! Návod, jak udělat povidla, džem i čatní
Zavařte si hrušky! Návod, jak udělat povidla,…
Jak dokonale nakrájet zeleninu? Naučte se triky od profíků
Jak dokonale nakrájet zeleninu? Naučte se triky…
6 tipů, jak zpracovat úrodu chilli papriček: Usušte je, naložte nebo z nich uvařte džem
6 tipů, jak zpracovat úrodu chilli papriček:…
Nejjednodušší ovocný koláč: Vyzkoušejte vděčný recept, který zvládnete i bez váhy a může být pokaždé jiný
Nejjednodušší ovocný koláč: Vyzkoušejte vděčný…
AHA.cz Už není sám! Margita po třech letech přiznal vztah

Už není sám! Margita po třech letech přiznal vztah

Mimibazar Island: Země ohně a ledu

Island: Země ohně a ledu

Dáma.cz Moderátorské hvězdy devadesátek: Z koho je cukrář, pašerák či poslanec?

Moderátorské hvězdy devadesátek: Z koho je cukrář, pašerák či poslanec?

Blesk pro ženy Od vzniku Miss České republiky uplynulo 36 let: Jak dnes vypadají vítězky? Některé stěží poznáte!

Od vzniku Miss České republiky uplynulo 36 let: Jak dnes vypadají vítězky? Některé stěží poznáte!

Ženy.cz Otestujte se: 7 typů toxických kamarádek, nejste jedna z nich?

Otestujte se: 7 typů toxických kamarádek, nejste jedna z nich?

Blesk.cz Lešek Semelka (74) zdrcený po smrti dcery, zpěvačky Heleny Zeťové: Skončil v ústavu!

Lešek Semelka (74) zdrcený po smrti dcery, zpěvačky Heleny Zeťové: Skončil v ústavu!

SportRevue.cz Hašan a spol. Toto je 8 nejlepších brankářů v historii světového hokeje

Hašan a spol. Toto je 8 nejlepších brankářů v historii světového hokeje

Maminka.cz Legendy mezi knížkami pro děti. Tyhle poklady možná ještě máte doma

Legendy mezi knížkami pro děti. Tyhle poklady možná ještě máte doma

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Koho čekají nepříjemné zprávy a kdo bude experimentovat v ložnici?

Horoskop na další týden: Koho čekají nepříjemné zprávy a kdo bude experimentovat v ložnici?

  • Recepty.cz
  • Vánoční švestková omáčka z Brtnice
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact