RADA: 5 vychytávek, které využijete nejen při pečení sladkého!
...jenom nikdo nikde nepíše zda dáme vejce celá,nebo jen žloutky.... :-D
dobrý den,kandované ovoce,sušené ovoce to se všechno na 12hod. namáčí do rumu a ten tvaroh bych tam nedávala,zbytečně to kazí chuť štoly. :-)
Z13, těsto je skutešně lepivé, já si ho nakonec hodím na vál posypaný moukou a když ho v tom trochu vyválím, tak se s ním pracuje výborně. Navíc se neválí do nijak tenkého tvaru, dělám obdélník asi 40 na 30cm
Fuj! - samozřejmě tuk spotřebujeme ne zpotřebujeme.
Zkusila jsem štolu, nevím, kde se stala chyba, ale nedovedu si představit, jak bych tohle těsto mohla vyválet. Byla to poměrně lepivá hmota konzistencí připomínající spíše tvaroh. Rozetřela jsem tedy na pekáč, upekla z toho buchtu, která krásně naskočila a výsledek je výborný!! Jen ten tvar mě mrzí.... Přesto díky :-)
Stačí Hera, se Stellou zkušenosti nemám. Nebo kousek másla, kousek rostliného tuku, co zrovna máte po ruce nebo potřebujete zpotřebovat. Jak píšu ve svém úředchozím komentáři, pekla jsem ji na velikonoce jako věnec - formu jsem normálně vymazala a vysypala. PO upečení mažu štolu máslem a sypu moučkovým cukrem. Můžete to udělat i po vyklopení z formy.
Je třeba dát máslo,nebo stačí Hera nebo Stella?
Ahoj chtěla jsem se optaa zda se musí štola mazat nebo ne a čím???A jestli by nevadilo jí dat do formy na pečení hřbetu???děkuji a pěkné Vánoce
Moje mamka dávala i nasekanou čokoládu,teď jste mne ale Di navnadila těmi brusinkami,to musí být skvělé.Já totiž vánočku ani štolu moc nemusím pro tu přeslazenost a tak věřím,že brusinka tam musí být moc dobrá.
Marsí, já mám ráda štolu plnou dobrot, takže co doma najdu od sušeného ovoce, to tam dám, to znamená rozinky, brusinky, meruňky, ananas i papáju a samozřejmě mandle i ořechy. Nevážím to, Na velikonoce jsem těsto dala do věncové formy - bylo tam pomalu více příchutí než těsta. Zkuste to ještě teď před Vánocema, první adventní neděla nebo Mikuláš jsou dobrá příležitost.
Marsí, klidně přidej sušené meruňky místo kandovaného ovoce , dávám i ořechy a štola je fakt výborná.Přeji ať se podaří a chutná.
Můj problém je kandované ovoce...prostě to nemohu pozřít..:-( no a tak jsem si řekla, že co kdybych místo toho přidala posekané sušené meruňky?...:-) přiznám se, jak jsem mlado-stará..:-), tk jsem štolu ještě nepekla..takže bude křest ohněm..:-))
Nemusí, u nás nikdy dlouho nebyla. Jak jsem napsala v předchozím komentáři, je tak rychle hotová, že ji opravdu zvládnete před Vánocema. Nic netřete a nešlehejte - máslo rozehřejtě a pak vše rychle smíchejte v hnětači nebo máíchacími metlami ručního šlehače. Prdopeč dejte nakonec, rychle působí.
Ahoj, chtěla jsem se zeptat, jestli se tahle štola musí taky uležet :) před Štědrým dnem budu mít fofr, ale teď bych ji stihla ještě upéct. Děkuji ;) a mějte se všichni krásně
Musím uznat,že štola je opravdu skvělá.Je jednoduchá i pro úplné začátečníky.Díky paní Sládkové je možné hotové uvidět,dříve než se to upeče.Zítra,na Śtědrý den ji rozkrojím.Doufám,že bude chutnat tak dobře,jak vypadá.Děkuji za dobrý recept.
Má se pomazat hned když je teplá, krásně se to do štoly vpije.
Chtěla bych se zeptat,kdy se má štola pomazat másel a rumem.Hned po vytáhnutí z trouby,anebo až vychladne....
To je rozumné. Štola je raz dva hotová, klidně to zvládnete o svátečním odpoledni. Vánočka je běh na mnohem dleší trať. Ať se obojí povede.
Děkuji vám za odpovědi. Už v tom mám trochu víc jasno. Nejdřív upeči vánočku, ta je u nás v rodině tradicí, a až se zdlábne, ta zkusím vytvořit štolu. Uvidíme, co nám bude chutnat více. Pak se ozvu, jak se mi to povedlo. Ještě, že existují tyto stránky, jinak bych si nevěděla rady...
Adélo, zkuste tu tvarohovou, nic nemusí kynout, je to raz dva. Jak jsme už napsala, já nic netřu, všechno umíchám za pár minut metlami. Co se týká tvaru, vyválejte obdélník a oba delší okraje přeložte do středu k sobě. Já pak ještě přehnu podélnou stranou na polovinu - to vytvoří vyšší vršek jako u vánočky.
Adélko, pokud vím, tak štóla má být taková ta šála, co si přehazuje kněz přez ramena při bohoslužbě - a tvar této "buchty" má takovou šálu napodobovat. Takže vyválíš dlouhý obdélník a po délce si ho jakoby (v představě) rozdělíš na čtvrtiny. Jednu tu 1/4 po celé déle přehneš ke středu. A z druhé strany přehneš ke středu asi tak stejně široký pruh jednou a pak ještě jednou - tedy jedna část je ze 2 vrstev a druhá ze 3. Nevím, zda jsem to popsala pochopitelně, ale snad ano....Pokud ne, tak je obrázek tady: http://www.drozdi.cz/img/recepty/full/vanocnistola.jpg
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli je lepší štola s přidáním tvarohu nebo klasická kynutá štola? A ještě bych měla jednu trošku hloupou otázku: co se myslí tím, že štolu vyválíme a konce přeložíme přes sebe na střed? Nikdy jsem ještě štolu nepekla, ale letos bych ji chtěla vyzkoušet. Mockrát děkuji za každou radu...
Prave jsem ji vyndala z trouby , a je nádherná ... Štolu jsem pekla poprvé a príjemně mě překvapila.... jen doporučuji pect v horkovzduš. troubě na 160° a pokud mate tu funkci , tak dat výhřev zespoda. Jinak mě recept překvapil svou snadnosti (ono to je mozná i mixerem , šlehat to ručně by se mi nechtelo :) ) a rychlou přípravou ... velmi dobrý recept .
Vloni jsem zkusila upéci tvarohovou štólu poprvé a byla jsem nadšená. Recept byl podobný, jen tvarohu bylo více (370 g hladké mouky, 150 g rozpuštěného másla, 250 g tvarohu, 125 g cukru krupice včetně vanilkového, 1,5 prášku do pečiva, 2 vejce a všechny ty dobroty dovnitř). S těstem se nádherně pracovalo a bylo hned hotové. já jsem všechny suroviny naházena do mísynajednou a zpracovala ručním šlehačem. Určitě doporučuji, i když klasickou vánočku rozhodně nezavrhuji. Letos přidám do těsta na Vaši radu rum.