• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Vánoční štola
Napište svůj komentář k receptu

Vánoční štola

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
3.6
hodnotilo: 29
doba přípravy: 60 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Vánoční štola
Vánoční štola
Vánoční štola
Vánoční štola
Vánoční štola
Vánoční štola
4fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

6 porce
    • 200
      g máslo změklé
    • 2
      ks vejce
    • 180
      g moučkový cukr
    • 3
      lžíce hnědý rum
    • 100
      g rozinky
    • 500
      g polohrubá mouka
    • 1
      balíček prášek do pečiva
    • 250
      g tvaroh plnotučný
    • 60
      g mandle naloupané, nasekané
    • 1
      lžička citronová kůra
    • 60
      g kandované ovoce
  • Po upečení
    • 3
      lžíce máslo rozpuštěné
    • 1
      lžíce hnědý rum
    • cukr

Postup přípravy receptu

1
Máslo vyšleháme do pěny, zašleháme postupně cukr, vejce, citronovou kůru. Pak po malých dávkách rum a opět vyšleháme. Vmícháme tvaroh a prosijeme mouku s práškem do pečiva. Vše promícháme, přidáme rozinky, mandle a kandované ovoce. Zpracujeme na hladké těsto, které vyválíme na silný plát. Konce přes sebe přeložíme na střed. Troubu předehřejeme na 180 °C. Plech vyložíme alobalem a na něj štolu přeneseme. Pečeme opatrně asi 40 minut.

RADA: 5 vychytávek, které využijete nejen při pečení sladkého!

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Tvarohová štola

Tvarohová štola

Tvarohová štola s rozinkami

Tvarohová štola s rozinkami

Vynikající vánoční štola

Vynikající vánoční štola

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Václav | 29. 4. 2011 13:11

    ...jenom nikdo nikde nepíše zda dáme vejce celá,nebo jen žloutky.... :-D

  • Zdena | 23. 12. 2010 18:41

    dobrý den,kandované ovoce,sušené ovoce to se všechno na 12hod. namáčí do rumu a ten tvaroh bych tam nedávala,zbytečně to kazí chuť štoly. :-)

  • Markéta Brožová | 23. 12. 2007 21:34

    Z13, těsto je skutešně lepivé, já si ho nakonec hodím na vál posypaný moukou a když ho v tom trochu vyválím, tak se s ním pracuje výborně. Navíc se neválí do nijak tenkého tvaru, dělám obdélník asi 40 na 30cm

  • Di | 17. 12. 2007 18:33

    Fuj! - samozřejmě tuk spotřebujeme ne zpotřebujeme.

  • Z13 | 17. 12. 2007 15:17

    Zkusila jsem štolu, nevím, kde se stala chyba, ale nedovedu si představit, jak bych tohle těsto mohla vyválet. Byla to poměrně lepivá hmota konzistencí připomínající spíše tvaroh. Rozetřela jsem tedy na pekáč, upekla z toho buchtu, která krásně naskočila a výsledek je výborný!! Jen ten tvar mě mrzí.... Přesto díky :-)

  • Di | 17. 12. 2007 06:34

    Stačí Hera, se Stellou zkušenosti nemám. Nebo kousek másla, kousek rostliného tuku, co zrovna máte po ruce nebo potřebujete zpotřebovat. Jak píšu ve svém úředchozím komentáři, pekla jsem ji na velikonoce jako věnec - formu jsem normálně vymazala a vysypala. PO upečení mažu štolu máslem a sypu moučkovým cukrem. Můžete to udělat i po vyklopení z formy.

  • lenka | 16. 12. 2007 14:51

    Je třeba dát máslo,nebo stačí Hera nebo Stella?

  • katka | 15. 12. 2007 14:47

    Ahoj chtěla jsem se optaa zda se musí štola mazat nebo ne a čím???A jestli by nevadilo jí dat do formy na pečení hřbetu???děkuji a pěkné Vánoce

  • Lusinda | 29. 11. 2007 15:09

    Moje mamka dávala i nasekanou čokoládu,teď jste mne ale Di navnadila těmi brusinkami,to musí být skvělé.Já totiž vánočku ani štolu moc nemusím pro tu přeslazenost a tak věřím,že brusinka tam musí být moc dobrá.

  • Di | 29. 11. 2007 15:00

    Marsí, já mám ráda štolu plnou dobrot, takže co doma najdu od sušeného ovoce, to tam dám, to znamená rozinky, brusinky, meruňky, ananas i papáju a samozřejmě mandle i ořechy. Nevážím to, Na velikonoce jsem těsto dala do věncové formy - bylo tam pomalu více příchutí než těsta. Zkuste to ještě teď před Vánocema, první adventní neděla nebo Mikuláš jsou dobrá příležitost.

  • Lída* | 29. 11. 2007 11:01

    Marsí, klidně přidej sušené meruňky místo kandovaného ovoce , dávám i ořechy a štola je fakt výborná.Přeji ať se podaří a chutná.

  • Marsí | 29. 11. 2007 09:07

    Můj problém je kandované ovoce...prostě to nemohu pozřít..:-( no a tak jsem si řekla, že co kdybych místo toho přidala posekané sušené meruňky?...:-) přiznám se, jak jsem mlado-stará..:-), tk jsem štolu ještě nepekla..takže bude křest ohněm..:-))

  • Di | 29. 11. 2007 06:41

    Nemusí, u nás nikdy dlouho nebyla. Jak jsem napsala v předchozím komentáři, je tak rychle hotová, že ji opravdu zvládnete před Vánocema. Nic netřete a nešlehejte - máslo rozehřejtě a pak vše rychle smíchejte v hnětači nebo máíchacími metlami ručního šlehače. Prdopeč dejte nakonec, rychle působí.

  • Anonym | 28. 11. 2007 20:31

    Ahoj, chtěla jsem se zeptat, jestli se tahle štola musí taky uležet :) před Štědrým dnem budu mít fofr, ale teď bych ji stihla ještě upéct. Děkuji ;) a mějte se všichni krásně

  • lenča | 23. 12. 2006 21:41

    Musím uznat,že štola je opravdu skvělá.Je jednoduchá i pro úplné začátečníky.Díky paní Sládkové je možné hotové uvidět,dříve než se to upeče.Zítra,na Śtědrý den ji rozkrojím.Doufám,že bude chutnat tak dobře,jak vypadá.Děkuji za dobrý recept.

  • Hana Rožníčková | 21. 12. 2006 15:06

    Má se pomazat hned když je teplá, krásně se to do štoly vpije.

  • lenča | 21. 12. 2006 14:04

    Chtěla bych se zeptat,kdy se má štola pomazat másel a rumem.Hned po vytáhnutí z trouby,anebo až vychladne....

  • Di | 16. 12. 2006 14:17

    To je rozumné. Štola je raz dva hotová, klidně to zvládnete o svátečním odpoledni. Vánočka je běh na mnohem dleší trať. Ať se obojí povede.

  • Adéla Najmanová | 16. 12. 2006 13:19

    Děkuji vám za odpovědi. Už v tom mám trochu víc jasno. Nejdřív upeči vánočku, ta je u nás v rodině tradicí, a až se zdlábne, ta zkusím vytvořit štolu. Uvidíme, co nám bude chutnat více. Pak se ozvu, jak se mi to povedlo. Ještě, že existují tyto stránky, jinak bych si nevěděla rady...

  • Di | 16. 12. 2006 08:06

    Adélo, zkuste tu tvarohovou, nic nemusí kynout, je to raz dva. Jak jsme už napsala, já nic netřu, všechno umíchám za pár minut metlami. Co se týká tvaru, vyválejte obdélník a oba delší okraje přeložte do středu k sobě. Já pak ještě přehnu podélnou stranou na polovinu - to vytvoří vyšší vršek jako u vánočky.

  • Simča Sládková | 15. 12. 2006 22:30

    Adélko, pokud vím, tak štóla má být taková ta šála, co si přehazuje kněz přez ramena při bohoslužbě - a tvar této "buchty" má takovou šálu napodobovat. Takže vyválíš dlouhý obdélník a po délce si ho jakoby (v představě) rozdělíš na čtvrtiny. Jednu tu 1/4 po celé déle přehneš ke středu. A z druhé strany přehneš ke středu asi tak stejně široký pruh jednou a pak ještě jednou - tedy jedna část je ze 2 vrstev a druhá ze 3. Nevím, zda jsem to popsala pochopitelně, ale snad ano....Pokud ne, tak je obrázek tady: http://www.drozdi.cz/img/recepty/full/vanocnistola.jpg

  • Adéla Najmanová | 15. 12. 2006 19:34

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli je lepší štola s přidáním tvarohu nebo klasická kynutá štola? A ještě bych měla jednu trošku hloupou otázku: co se myslí tím, že štolu vyválíme a konce přeložíme přes sebe na střed? Nikdy jsem ještě štolu nepekla, ale letos bych ji chtěla vyzkoušet. Mockrát děkuji za každou radu...

  • Tereza Vzornakucharka :)) | 14. 12. 2006 23:45

    Prave jsem ji vyndala z trouby , a je nádherná ... Štolu jsem pekla poprvé a príjemně mě překvapila.... jen doporučuji pect v horkovzduš. troubě na 160° a pokud mate tu funkci , tak dat výhřev zespoda. Jinak mě recept překvapil svou snadnosti (ono to je mozná i mixerem , šlehat to ručně by se mi nechtelo :) ) a rychlou přípravou ... velmi dobrý recept .

  • Di | 20. 10. 2005 23:06

    Vloni jsem zkusila upéci tvarohovou štólu poprvé a byla jsem nadšená. Recept byl podobný, jen tvarohu bylo více (370 g hladké mouky, 150 g rozpuštěného másla, 250 g tvarohu, 125 g cukru krupice včetně vanilkového, 1,5 prášku do pečiva, 2 vejce a všechny ty dobroty dovnitř). S těstem se nádherně pracovalo a bylo hned hotové. já jsem všechny suroviny naházena do mísynajednou a zpracovala ručním šlehačem. Určitě doporučuji, i když klasickou vánočku rozhodně nezavrhuji. Letos přidám do těsta na Vaši radu rum.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Zákusky Nejlepší dezerty Štola
Moučníky Zákusky Pečení Šlehání Vánoce Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Cukr Hnědý rum Kandované ovoce Mandle Máslo Moučkový cukr Polohrubá mouka Prášek do pečiva Rozinky Tvaroh Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Zeleninová polévka

Zeleninová polévka

Pikantní fazole

Pikantní fazole

"Bramborák" se švestkami

"Bramborák" se švestkami

Kung Pao Mango

Kung Pao Mango

Dukátové buchtičky "mňam"

Dukátové buchtičky "mňam"

Cheesecake IV.

Cheesecake IV.

Brokolicová polévka bez smetany

Brokolicová polévka bez smetany

Čalamáda na špagety

Čalamáda na špagety

Čoko muffiny

Čoko muffiny

Doporučujeme

35 minut
Restované žampiony s bramborami a kadeřávkem

Restované žampiony s bramborami a…

45 minut
Tudelská zeleninová polévka

Tudelská zeleninová polévka

145 minut
Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

30 minut
Risotto s chřestem

Risotto s chřestem

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

60 minut
Jahodovorebarborový sypaný koláč

Jahodovorebarborový sypaný koláč

30 minut
Smažený bílý chřest

Smažený bílý chřest

30 minut
Chřestová polévka s pestem

Chřestová polévka s pestem

60 minut
Křehký dort s revení

Křehký dort s revení

Poslední sledované recepty

126
Havajské kuře huli huli
Havajské kuře huli huli
66
Pečený květák s křupavou cizrnou a bramborami na bouchačku
Pečený květák s křupavou…
40
Pečené vepřové ocásky (nejen) s bramborami
Pečené vepřové ocásky …
32
Filety s koprovým přelivem
Filety s koprovým…
26
Bramborová musaka
Bramborová musaka

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Těstoviny hrají prim! 5 večeří, které stihnete do 30 minut
Od pondělí do pátku: Těstoviny hrají prim! 5…
Superpotravina týdne: Rebarbora. 4 dobré důvody, proč si ji právě teď vychutnat, plus sladké recepty
Superpotravina týdne: Rebarbora. 4 dobré důvody,…
Ředkvičky na sedm způsobů: Zkuste recept na pomazánku či ředkvičky s vajíčkem
Ředkvičky na sedm způsobů: Zkuste recept na…
Nejkrásnější svatební dorty v boho stylu: Objevte kouzlo nedokonalosti
Nejkrásnější svatební dorty v boho stylu: Objevte…
Kvíz: Jaké je vaše kuchařské IQ? Otestujte se!
Kvíz: Jaké je vaše kuchařské IQ? Otestujte se!
AHA.cz Tajemství Jiřího Bartošky (†78): Spory s Gottem (†80) kvůli pomluvám!

Tajemství Jiřího Bartošky (†78): Spory s Gottem (†80) kvůli pomluvám!

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Dáma.cz Tato znamení zemřou sama: Jste odsouzena ke smrti v ústraní?

Tato znamení zemřou sama: Jste odsouzena ke smrti v ústraní?

Blesk pro ženy Chyby v oblékání, kvůli kterým vám to tolik nesluší. Neděláte nějakou z nich také?

Chyby v oblékání, kvůli kterým vám to tolik nesluší. Neděláte nějakou z nich také?

Ženy.cz Pomerančová kůže na zadku a stehnech: Nejlepší tipy a triky, jak se jí trvale zbavit

Pomerančová kůže na zadku a stehnech: Nejlepší tipy a triky, jak se jí trvale zbavit

Blesk.cz Smrt Jřího Bartošky (†78): Řekli, jak to bude s pohřbem

Smrt Jřího Bartošky (†78): Řekli, jak to bude s pohřbem

SportRevue.cz FOTO: 17 sportovkyň, které se toho nebály a pózovaly nahé pro Playboy

FOTO: 17 sportovkyň, které se toho nebály a pózovaly nahé pro Playboy

Maminka.cz Kuriozita: Podívejte se, jak vypadaly klece zavěšené z okna, v nichž se děti povinně větraly

Kuriozita: Podívejte se, jak vypadaly klece zavěšené z okna, v nichž se děti povinně větraly

Blesk Horoskopy 7 mystických českých jmen pro ženy: Jaké kouzlo v sobě skrývají?

7 mystických českých jmen pro ženy: Jaké kouzlo v sobě skrývají?

Další doporučené recepty:

Vánoční rybí polévka
Vánoční rybí polévka
Vánoční sobíci
Vánoční sobíci
Vánoční stromečky - bez vajec
Vánoční stromečky - bez vajec
Vánoční vanilkové cupcakes
Vánoční vanilkové cupcakes
Vánoční vanilkové rohlíčky
Vánoční vanilkové rohlíčky
Vánoční vánočka
Vánoční vánočka
  • Recepty.cz
  • Vánoční štola
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact