• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Vánoční marokánky podle Hanky Křížkové
Napište svůj komentář k receptu

Vánoční marokánky podle Hanky Křížkové

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.4
hodnotilo: 137
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Vánoční marokánky podle Hanky Křížkové
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 0,25
      l šlehačka
    • 0,25
      kg cukr krupice
    • 0,25
      kg kandované ovoce nasekané, včetně pomerančové kůry
    • 0,25
      kg ořechy nasekané (vlašské, lískové, mandle)
    • 30
      g hladká mouka
    • čokoláda na vaření

Postup přípravy receptu

1
V míse důkladně promícháme cukr, nasekané kandované ovoce, nadrobno nasekané ořechy a hladkou mouku. Šlehačku necháme přejít varem (skutečně jen chvilku). Lehce spařenou šlehačku vmísíme do připravené směsi. Na plech položíme pečící papír a malou lžičkou tvoříme se směsi menší kopečky, klademe raději dál od sebe, protože se mírně rozvíjí do tvaru placiček. Placičky zvolna pečeme ve vlahé, slabě zahřáté troubě (120 °C) asi 1 hodinu. Spíše sušíme. Jakmile jsou placičky nahnědlé, sejmeme je i s pečícím papírem na stůl vychladnout.
2
V malém kastrůlku si rozpustíme čokoládu na vaření. Nejprve ji nalámeme na kousky a zahříváme nad hrncem, ve kterém se vaří voda. Rozpuštění čokolády urychlíme mícháním. Hotové marokánky poléváme rozpuštěnou čokoládou.
3
Tento recept mám sice z časopisu, ale protože jsem neodolala a už je mám upečené, musela jsem se s Vámi o recept podělit. Jsou opravdu bezva.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Marokánky

Marokánky

Marokánky II.

Marokánky II.

Marokánky ze smetany

Marokánky ze smetany

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Jana | 1. 12. 2016 15:53

    Každoročně nejlepší vánoční cukroví. Dělám přesně podle receptu, peču na pečícím papíře a nemají chybu.

  • lena | 27. 12. 2012 16:08

    Dělala jsem rovněž podle tohoto receptu a pravda je,že jsem mouky musela přidat.Zhruba asi o jednu polévkovou lžíci.To už ale musí zkušená pekařka poznat,kolik čeho přidat nebo ubrat :-) .Navíc jsem i já nechala hmotu odležet a tím také poněkud zhoustla.Když se totiž hmota zaleje vařící smetanou,tak je to opravdu řídké.Jo a příště asi nebudu kandované ovoce dávat vůbec,nebo jen málo.http://www.recepty.cz/recept/vanocni-marokanky-podle-hanky-krizkove-10988#

  • MAGDA | 25. 12. 2012 14:31

    Tak já jsem letos podle toho receptu pekla prvně a výsledek byl na jedničku.Dokonce rodině chutnají víc,než ty koupené v cukrárně.Kupovala jsem je pro to,že recepty,které jsem měla byly složité.Tento ale zvládne i úplný začátečník.Já jsem dala cukru trochu méně a více oříšků a mandlí,než je doporučováno.Hmotu jsem nechala ještě asi hodinu stát aby zhoustlo a pak malou mocca lžičkou(protože pečením ze malinko roztečou.) tvořila hromádky které jsem vidličkou namočenou ve vodě zplošťovala.Až na to,že některé kousky kandovaného ovoce pečením poněkud ztvrdly výsledek však předčil má očekávání..A pekla jsem na hnědém pečícím papíře bez namazání .Po upečení vždycky stáhnu papír i s pečivem z plechu na chladnou rovnou plochu,kde nechám mirně zchladnout a teprve pak ukládám na podnos. :-)

  • Misha | 13. 12. 2011 19:30

    Řekla bych, že Vámi uvedené množství je v pořádku. Dle receptu by takové množství ořechů a suš.ovoce snad ani nešlo zamíchat.

  • Akire1
    Akire1 | 3. 12. 2011 18:13

    Moc autorku nechápu... :-\ .mám před sebou recept se stejným názvem uveřejněný loni v kalendáři bývalých TV hlasatelek ale uvádí se POUZE 250g sušeného ovoce včetně kandované kůry a 250g směsi ořechů a mandlí.Ostatní ingredience jsou stejné i postup smíchání je stejný. Směs jsem nechala chvíli stát aby malinko zhoustla. .Pekla jsem je dnes na 165°cca 20min na pečícím papíře a jsou výborné..... :-)

  • stanusche | 17. 11. 2010 17:13

    Nevim kde ctenarka sebrala na marokanky kg ořechy akg kand.ovoce

  • Helena | 24. 10. 2010 02:24

    Tento recept mám trochu poupravený... Pokud použijete tento rozpis surovin (cukr je na každém-pokud nechcete cukr, dejte trochu medu - uvědomte si totiž, že bez trochy cukru, vám to chuť karamelu neudělá a cukr funguje i jako pojivo), prostě zkuste změnit postup klasika- svařit na kaši, vmíchat a šup na plech. Marokánky se NEPEČOU na papíře ale na vymazaném plechu. V cukrárnách se potře plech olejem či jiným tukem, tvořítkem se naznačí kruh(lehkým vysypáním moukou a do toho tvaru kruhu se vlhkýmy prsty vytvaruje marokánka.

  • V. Zlíchovská | 5. 12. 2008 08:25

    Marokánky peču nejméně 20 let, ale tyhle se mi vůbec nepovedly. Vrátím se zase ke svému osvědčenému receptu.

  • Hana Janů | 12. 12. 2006 18:06

    Musím říci, že jsem celkem zkušená kuchařka, ale nepovedly se mi. Hrozně se lepily k papíru a roztékaly. Musela jsem tam přidat podstatně více mouky, čímž ztratily svoji charakteristickou chut a teprve pak držely pohromadě

  • Jitka | 12. 12. 2006 10:50

    Tak jsem vyzkoušela tento recept, dala jsem jen 90 g cukru a myslím, že to úplně stačí. To záleží ale na chuti. Jinak je tento recept výborný a marokánky mi chutnají více jak z té vařené kaše. Jen to nechce moc dlouho sušit, aby kandované ovoce příliš nevyschlo.

  • Di | 6. 12. 2006 17:09

    Ale vůbec ne - cukr se rozpustí a spíše díky němu těsto zřídne. Jaroslava má pravdu, já dávám na 1/4 l tekutiny zhruba stejné množství cukru. Karamel z toho ale opravdu nejspíše nevznikne. A také nikomu nevymlouvám, když si chce cukroví osladit více.

  • Hana Langrova | 6. 12. 2006 15:29

    Sladké se mi to nezdá,jak jsem psala recept mám z časopisu a tam opravdu uvádějí toho cukru 1/4 kg.Možná,kdydy tam toho cukru bylo méně,bylo by to řídké a vlastně by se to nezkaramelizovalo.Já byla spokojená i v práci všem chutnaly a pečou je také.

  • Jaroslava Oumarová | 4. 12. 2006 15:21

    Na 1/4 l šlehačky opravdu stačí 40-60 g cukru. Ovoce a rozinky jsou také sladké a čokoládová poleva také. S tímto množstvím cukru by mi to asi ani nechutnalo, už jsem odvykla hodně sladit:-))

  • Anonym | 4. 12. 2006 13:13

    nevím,jestli toho cukru tam není moc,už jsem četla spoustu receptů na marokánky,ale tento se dost liší,je tam hodně cukru,kandovan. ovoce a ořechů,tak teď opravdu nevím,který recept mám dělat,aby se mi povedly.Máte ještě tyto marokánky něqkdo vyzkoušeny?

  • Di | 4. 12. 2006 13:12

    Musí ale být příšerně sladké.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nejlepší dezerty Vánoční cukroví
Moučníky Cukroví Pečení Vaření Vánoce Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Čokoláda na vaření Cukr krupice Hladká mouka Kandované ovoce Ořechy Šlehačka
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Zavináče

Zavináče

Tortilla de patatas

Tortilla de patatas

Rychlá broskvová buchta

Rychlá broskvová buchta

Něžný linecký koláč

Něžný linecký koláč

Pikantní gyros v housce

Pikantní gyros v housce

Bramboračka naší babičky

Bramboračka naší babičky

Dort s rebarborou a sněhovým tvarohem

Dort s rebarborou a sněhovým tvarohem

Dresing

Dresing

Polévka z bílých fazolí s uzeným masem

Polévka z bílých fazolí s uzeným masem

Doporučujeme

40 minut
Houbový guláš

Houbový guláš

35 minut
Klasická zelňačka

Klasická zelňačka

40 minut
Švédské masové kuličky

Švédské masové kuličky

55 minut
Litý perník s jablky

Litý perník s jablky

70 minut
Nejjednodušší gratinované brambory

Nejjednodušší gratinované brambory

20 minut
French toast

French toast

30 minut
Mačkané brambory

Mačkané brambory

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

Poslední sledované recepty

78
Klasická zelňačka
Klasická zelňačka
75
Švédské masové kuličky
Švédské masové kuličky
58
Litý perník s jablky
Litý perník s jablky
55
Nejjednodušší gratinované brambory
Nejjednodušší…
49
Domácí BBQ omáčka
Domácí BBQ omáčka

Zajímavé články

Jak ještě zpracovat jablka? Uvařte z nich skvělou přesnídávku nebo povidla bez práce
Jak ještě zpracovat jablka? Uvařte z nich skvělou…
Perník na plech 5x jinak: S dýní, cuketou, jablky, kandovaným zázvorem i povidly
Perník na plech 5x jinak: S dýní, cuketou, jablky…
Znáte řezy Šalamoun? Upečte si legendární moučník, který se rozplývá na jazyku
Znáte řezy Šalamoun? Upečte si legendární moučník…
Vepřové kotlety: Vyzkoušejte ty nejlepší recepty, které se opravdu osvědčily
Vepřové kotlety: Vyzkoušejte ty nejlepší recepty,…
Domácí vanilkový extrakt provoní bábovku i cukroví: Připravíte ho ve 3 krocích
Domácí vanilkový extrakt provoní bábovku i…
AHA.cz Brožová drsně o Jílkové: Míše dnes asi přeskočilo

Brožová drsně o Jílkové: Míše dnes asi přeskočilo

Mimibazar Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Dáma.cz Recepty z kuřecích prsou aneb 11 rychlých a zdravých večeří z kuřecího masa

Recepty z kuřecích prsou aneb 11 rychlých a zdravých večeří z kuřecího masa

Blesk pro ženy Kontroverzní trend z 80. let, který milovala Diana, je zpět! Přijdete mu na chuť i vy?

Kontroverzní trend z 80. let, který milovala Diana, je zpět! Přijdete mu na chuť i vy?

Ženy.cz Mladí lidé a práce: Je dnešní generace líná, nebo jen nechce vyhořet?

Mladí lidé a práce: Je dnešní generace líná, nebo jen nechce vyhořet?

Blesk.cz Češi a Slováci ohromili šejky: Obří mejdan v Dubaji vedli Slávik s Rolins

Češi a Slováci ohromili šejky: Obří mejdan v Dubaji vedli Slávik s Rolins

SportRevue.cz FOTO: Polonahé holky ve spodním prádle. To je americká X League

FOTO: Polonahé holky ve spodním prádle. To je americká X League

Maminka.cz Máma dvojčat a trojčat: Jsem unavená, chybí mi randění s mým mužem. S pěti dětmi je to sakra těžké, ale my se nedáme!

Máma dvojčat a trojčat: Jsem unavená, chybí mi randění s mým mužem. S pěti dětmi je to sakra těžké, ale my se nedáme!

Blesk Horoskopy Patří vaše znamení mezi staré duše? Takhle to poznáte!

Patří vaše znamení mezi staré duše? Takhle to poznáte!

  • Recepty.cz
  • Vánoční marokánky podle Hanky Křížkové
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact