• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Vánoční marokánky podle Hanky Křížkové
Napište svůj komentář k receptu

Vánoční marokánky podle Hanky Křížkové

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
3.1
hodnotilo: 47
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Vánoční marokánky podle Hanky Křížkové
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 0,25
      l šlehačka
    • 0,25
      kg cukr krupice
    • 0,25
      kg kandované ovoce nasekané, včetně pomerančové kůry
    • 0,25
      kg ořechy nasekané (vlašské, lískové, mandle)
    • 30
      g hladká mouka
    • čokoláda na vaření

Postup přípravy receptu

1
V míse důkladně promícháme cukr, nasekané kandované ovoce, nadrobno nasekané ořechy a hladkou mouku. Šlehačku necháme přejít varem (skutečně jen chvilku). Lehce spařenou šlehačku vmísíme do připravené směsi. Na plech položíme pečící papír a malou lžičkou tvoříme se směsi menší kopečky, klademe raději dál od sebe, protože se mírně rozvíjí do tvaru placiček. Placičky zvolna pečeme ve vlahé, slabě zahřáté troubě (120 °C) asi 1 hodinu. Spíše sušíme. Jakmile jsou placičky nahnědlé, sejmeme je i s pečícím papírem na stůl vychladnout.
2
V malém kastrůlku si rozpustíme čokoládu na vaření. Nejprve ji nalámeme na kousky a zahříváme nad hrncem, ve kterém se vaří voda. Rozpuštění čokolády urychlíme mícháním. Hotové marokánky poléváme rozpuštěnou čokoládou.
3
Tento recept mám sice z časopisu, ale protože jsem neodolala a už je mám upečené, musela jsem se s Vámi o recept podělit. Jsou opravdu bezva.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Marokánky

Marokánky

Marokánky II.

Marokánky II.

Marokánky ze smetany

Marokánky ze smetany

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Jana | 1. 12. 2016 15:53

    Každoročně nejlepší vánoční cukroví. Dělám přesně podle receptu, peču na pečícím papíře a nemají chybu.

  • lena | 27. 12. 2012 16:08

    Dělala jsem rovněž podle tohoto receptu a pravda je,že jsem mouky musela přidat.Zhruba asi o jednu polévkovou lžíci.To už ale musí zkušená pekařka poznat,kolik čeho přidat nebo ubrat :-) .Navíc jsem i já nechala hmotu odležet a tím také poněkud zhoustla.Když se totiž hmota zaleje vařící smetanou,tak je to opravdu řídké.Jo a příště asi nebudu kandované ovoce dávat vůbec,nebo jen málo.http://www.recepty.cz/recept/vanocni-marokanky-podle-hanky-krizkove-10988#

  • MAGDA | 25. 12. 2012 14:31

    Tak já jsem letos podle toho receptu pekla prvně a výsledek byl na jedničku.Dokonce rodině chutnají víc,než ty koupené v cukrárně.Kupovala jsem je pro to,že recepty,které jsem měla byly složité.Tento ale zvládne i úplný začátečník.Já jsem dala cukru trochu méně a více oříšků a mandlí,než je doporučováno.Hmotu jsem nechala ještě asi hodinu stát aby zhoustlo a pak malou mocca lžičkou(protože pečením ze malinko roztečou.) tvořila hromádky které jsem vidličkou namočenou ve vodě zplošťovala.Až na to,že některé kousky kandovaného ovoce pečením poněkud ztvrdly výsledek však předčil má očekávání..A pekla jsem na hnědém pečícím papíře bez namazání .Po upečení vždycky stáhnu papír i s pečivem z plechu na chladnou rovnou plochu,kde nechám mirně zchladnout a teprve pak ukládám na podnos. :-)

  • Misha | 13. 12. 2011 19:30

    Řekla bych, že Vámi uvedené množství je v pořádku. Dle receptu by takové množství ořechů a suš.ovoce snad ani nešlo zamíchat.

  • Akire1
    Akire1 | 3. 12. 2011 18:13

    Moc autorku nechápu... :-\ .mám před sebou recept se stejným názvem uveřejněný loni v kalendáři bývalých TV hlasatelek ale uvádí se POUZE 250g sušeného ovoce včetně kandované kůry a 250g směsi ořechů a mandlí.Ostatní ingredience jsou stejné i postup smíchání je stejný. Směs jsem nechala chvíli stát aby malinko zhoustla. .Pekla jsem je dnes na 165°cca 20min na pečícím papíře a jsou výborné..... :-)

  • stanusche | 17. 11. 2010 17:13

    Nevim kde ctenarka sebrala na marokanky kg ořechy akg kand.ovoce

  • Helena | 24. 10. 2010 02:24

    Tento recept mám trochu poupravený... Pokud použijete tento rozpis surovin (cukr je na každém-pokud nechcete cukr, dejte trochu medu - uvědomte si totiž, že bez trochy cukru, vám to chuť karamelu neudělá a cukr funguje i jako pojivo), prostě zkuste změnit postup klasika- svařit na kaši, vmíchat a šup na plech. Marokánky se NEPEČOU na papíře ale na vymazaném plechu. V cukrárnách se potře plech olejem či jiným tukem, tvořítkem se naznačí kruh(lehkým vysypáním moukou a do toho tvaru kruhu se vlhkýmy prsty vytvaruje marokánka.

  • V. Zlíchovská | 5. 12. 2008 08:25

    Marokánky peču nejméně 20 let, ale tyhle se mi vůbec nepovedly. Vrátím se zase ke svému osvědčenému receptu.

  • Hana Janů | 12. 12. 2006 18:06

    Musím říci, že jsem celkem zkušená kuchařka, ale nepovedly se mi. Hrozně se lepily k papíru a roztékaly. Musela jsem tam přidat podstatně více mouky, čímž ztratily svoji charakteristickou chut a teprve pak držely pohromadě

  • Jitka | 12. 12. 2006 10:50

    Tak jsem vyzkoušela tento recept, dala jsem jen 90 g cukru a myslím, že to úplně stačí. To záleží ale na chuti. Jinak je tento recept výborný a marokánky mi chutnají více jak z té vařené kaše. Jen to nechce moc dlouho sušit, aby kandované ovoce příliš nevyschlo.

  • Di | 6. 12. 2006 17:09

    Ale vůbec ne - cukr se rozpustí a spíše díky němu těsto zřídne. Jaroslava má pravdu, já dávám na 1/4 l tekutiny zhruba stejné množství cukru. Karamel z toho ale opravdu nejspíše nevznikne. A také nikomu nevymlouvám, když si chce cukroví osladit více.

  • Hana Langrova | 6. 12. 2006 15:29

    Sladké se mi to nezdá,jak jsem psala recept mám z časopisu a tam opravdu uvádějí toho cukru 1/4 kg.Možná,kdydy tam toho cukru bylo méně,bylo by to řídké a vlastně by se to nezkaramelizovalo.Já byla spokojená i v práci všem chutnaly a pečou je také.

  • Jaroslava Oumarová | 4. 12. 2006 15:21

    Na 1/4 l šlehačky opravdu stačí 40-60 g cukru. Ovoce a rozinky jsou také sladké a čokoládová poleva také. S tímto množstvím cukru by mi to asi ani nechutnalo, už jsem odvykla hodně sladit:-))

  • Anonym | 4. 12. 2006 13:13

    nevím,jestli toho cukru tam není moc,už jsem četla spoustu receptů na marokánky,ale tento se dost liší,je tam hodně cukru,kandovan. ovoce a ořechů,tak teď opravdu nevím,který recept mám dělat,aby se mi povedly.Máte ještě tyto marokánky něqkdo vyzkoušeny?

  • Di | 4. 12. 2006 13:12

    Musí ale být příšerně sladké.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nejlepší dezerty Vánoční cukroví
Moučníky Cukroví Pečení Vaření Vánoce Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Čokoláda na vaření Cukr krupice Hladká mouka Kandované ovoce Ořechy Šlehačka
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Mrkvový salát - vitaminová bomba

Mrkvový salát - vitaminová bomba

Marináda na králíka nebo kuře

Marináda na králíka nebo kuře

Smažené plněné kapustové listy (závitky)

Smažené plněné kapustové listy …

Míchaná bezinková limonáda

Míchaná bezinková limonáda

Salát Coleslaw light

Salát Coleslaw light

Gratinovaný fenykl dle časopisu F.O.O.D.

Gratinovaný fenykl dle časopisu F.O.O…

Smažený máslový celer

Smažený máslový celer

Jednoduché sýrové chuťovky (slané cukroví)

Jednoduché sýrové chuťovky (slané…

Drůbeží výpečky

Drůbeží výpečky

Doporučujeme

30 minut
Citronové těstoviny s hráškem a lososem

Citronové těstoviny s hráškem a…

30 minut
Třešňová marmeláda

Třešňová marmeláda

80 minut
Čevapčiči

Čevapčiči

20 minut
Jahodové tiramisu podle časopisu F.O.O.D.

Jahodové tiramisu podle časopisu F.O…

10 minut
Voňavý sirup z bezinkových květů

Voňavý sirup z bezinkových květů

150 minut
Koprová omáčka s hovězím masem

Koprová omáčka s hovězím masem

30 minut
Jahodové knedlíky raz dva

Jahodové knedlíky raz dva

40 minut
Třešňový koláč s tvarohem

Třešňový koláč s tvarohem

40 minut
Havajské kuře huli huli

Havajské kuře huli huli

Poslední sledované recepty

58
Bramborovo - rybí krokety
Bramborovo - rybí krokety
45
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
43
Pórková polévka s cizrnou
Pórková polévka s cizrnou
39
Špagety se zeleninovou omáčkou a mletým masem
Špagety se zeleninovou…
39
Grilovaná zelenina s omáčkou chimichurri a fetou
Grilovaná zelenina s…

Zajímavé články

Burger jako od profíka: 8 rad, díky kterým bude chutnat naprosto dokonale
Burger jako od profíka: 8 rad, díky kterým bude…
Ovocné knedlíky: Uvařte si s námi sladkou klasiku na 5 způsobů!
Ovocné knedlíky: Uvařte si s námi sladkou klasiku…
Nejlepší jedlý dárek ke Dni otců? Upečte tatínkovi pivní dort!
Nejlepší jedlý dárek ke Dni otců? Upečte…
4 tipy, jak rychle vypeckovat třešně
4 tipy, jak rychle vypeckovat třešně
Máte neustálé chutě na sladké? Co s nimi, poradí nutriční terapeutka Lada Nosková
Máte neustálé chutě na sladké? Co s nimi, poradí…
AHA.cz Adamcová poslala režiséra k moři: Šokující zprávy z Egypta!

Adamcová poslala režiséra k moři: Šokující zprávy z Egypta!

Mimibazar Jak probíhá návštěva lékaře homeopata? Zjistili jsme to za vás!

Jak probíhá návštěva lékaře homeopata? Zjistili jsme to za vás!

Dáma.cz Vzpomínáte? Takto vypadaly oblíbené potraviny za komunismu. Mnohé milujeme dodnes

Vzpomínáte? Takto vypadaly oblíbené potraviny za komunismu. Mnohé milujeme dodnes

Blesk pro ženy Labubu na kabelkách dobývá svět: Módní hit, nebo přešlap? Stylistky mají jasno!

Labubu na kabelkách dobývá svět: Módní hit, nebo přešlap? Stylistky mají jasno!

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Zelenková slavila »75«: Dvě parťačky nepozvala!

Zelenková slavila »75«: Dvě parťačky nepozvala!

SportRevue.cz FOTO: Jaromír Jágr a jeho 6 bejvalek. Která z nich byla nejhezčí?

FOTO: Jaromír Jágr a jeho 6 bejvalek. Která z nich byla nejhezčí?

Maminka.cz Nejmladší supermodelka na světě vyrostla. Do krásy? Posuďte sami

Nejmladší supermodelka na světě vyrostla. Do krásy? Posuďte sami

Blesk Horoskopy Plavky podle horoskopu: Vodnáři sázejí na pohodlí, Býci na extravaganci, Střelci potřebují jednu barvu

Plavky podle horoskopu: Vodnáři sázejí na pohodlí, Býci na extravaganci, Střelci potřebují jednu barvu

  • Recepty.cz
  • Vánoční marokánky podle Hanky Křížkové
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact