• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Vánoční marokánky podle Hanky Křížkové
Napište svůj komentář k receptu

Vánoční marokánky podle Hanky Křížkové

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
3.1
hodnotilo: 47
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Vánoční marokánky podle Hanky Křížkové
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 0,25
      l šlehačka
    • 0,25
      kg cukr krupice
    • 0,25
      kg kandované ovoce nasekané, včetně pomerančové kůry
    • 0,25
      kg ořechy nasekané (vlašské, lískové, mandle)
    • 30
      g hladká mouka
    • čokoláda na vaření

Postup přípravy receptu

1
V míse důkladně promícháme cukr, nasekané kandované ovoce, nadrobno nasekané ořechy a hladkou mouku. Šlehačku necháme přejít varem (skutečně jen chvilku). Lehce spařenou šlehačku vmísíme do připravené směsi. Na plech položíme pečící papír a malou lžičkou tvoříme se směsi menší kopečky, klademe raději dál od sebe, protože se mírně rozvíjí do tvaru placiček. Placičky zvolna pečeme ve vlahé, slabě zahřáté troubě (120 °C) asi 1 hodinu. Spíše sušíme. Jakmile jsou placičky nahnědlé, sejmeme je i s pečícím papírem na stůl vychladnout.
2
V malém kastrůlku si rozpustíme čokoládu na vaření. Nejprve ji nalámeme na kousky a zahříváme nad hrncem, ve kterém se vaří voda. Rozpuštění čokolády urychlíme mícháním. Hotové marokánky poléváme rozpuštěnou čokoládou.
3
Tento recept mám sice z časopisu, ale protože jsem neodolala a už je mám upečené, musela jsem se s Vámi o recept podělit. Jsou opravdu bezva.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Marokánky

Marokánky

Marokánky II.

Marokánky II.

Marokánky ze smetany

Marokánky ze smetany

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Jana | 1. 12. 2016 15:53

    Každoročně nejlepší vánoční cukroví. Dělám přesně podle receptu, peču na pečícím papíře a nemají chybu.

  • lena | 27. 12. 2012 16:08

    Dělala jsem rovněž podle tohoto receptu a pravda je,že jsem mouky musela přidat.Zhruba asi o jednu polévkovou lžíci.To už ale musí zkušená pekařka poznat,kolik čeho přidat nebo ubrat :-) .Navíc jsem i já nechala hmotu odležet a tím také poněkud zhoustla.Když se totiž hmota zaleje vařící smetanou,tak je to opravdu řídké.Jo a příště asi nebudu kandované ovoce dávat vůbec,nebo jen málo.http://www.recepty.cz/recept/vanocni-marokanky-podle-hanky-krizkove-10988#

  • MAGDA | 25. 12. 2012 14:31

    Tak já jsem letos podle toho receptu pekla prvně a výsledek byl na jedničku.Dokonce rodině chutnají víc,než ty koupené v cukrárně.Kupovala jsem je pro to,že recepty,které jsem měla byly složité.Tento ale zvládne i úplný začátečník.Já jsem dala cukru trochu méně a více oříšků a mandlí,než je doporučováno.Hmotu jsem nechala ještě asi hodinu stát aby zhoustlo a pak malou mocca lžičkou(protože pečením ze malinko roztečou.) tvořila hromádky které jsem vidličkou namočenou ve vodě zplošťovala.Až na to,že některé kousky kandovaného ovoce pečením poněkud ztvrdly výsledek však předčil má očekávání..A pekla jsem na hnědém pečícím papíře bez namazání .Po upečení vždycky stáhnu papír i s pečivem z plechu na chladnou rovnou plochu,kde nechám mirně zchladnout a teprve pak ukládám na podnos. :-)

  • Misha | 13. 12. 2011 19:30

    Řekla bych, že Vámi uvedené množství je v pořádku. Dle receptu by takové množství ořechů a suš.ovoce snad ani nešlo zamíchat.

  • Akire1
    Akire1 | 3. 12. 2011 18:13

    Moc autorku nechápu... :-\ .mám před sebou recept se stejným názvem uveřejněný loni v kalendáři bývalých TV hlasatelek ale uvádí se POUZE 250g sušeného ovoce včetně kandované kůry a 250g směsi ořechů a mandlí.Ostatní ingredience jsou stejné i postup smíchání je stejný. Směs jsem nechala chvíli stát aby malinko zhoustla. .Pekla jsem je dnes na 165°cca 20min na pečícím papíře a jsou výborné..... :-)

  • stanusche | 17. 11. 2010 17:13

    Nevim kde ctenarka sebrala na marokanky kg ořechy akg kand.ovoce

  • Helena | 24. 10. 2010 02:24

    Tento recept mám trochu poupravený... Pokud použijete tento rozpis surovin (cukr je na každém-pokud nechcete cukr, dejte trochu medu - uvědomte si totiž, že bez trochy cukru, vám to chuť karamelu neudělá a cukr funguje i jako pojivo), prostě zkuste změnit postup klasika- svařit na kaši, vmíchat a šup na plech. Marokánky se NEPEČOU na papíře ale na vymazaném plechu. V cukrárnách se potře plech olejem či jiným tukem, tvořítkem se naznačí kruh(lehkým vysypáním moukou a do toho tvaru kruhu se vlhkýmy prsty vytvaruje marokánka.

  • V. Zlíchovská | 5. 12. 2008 08:25

    Marokánky peču nejméně 20 let, ale tyhle se mi vůbec nepovedly. Vrátím se zase ke svému osvědčenému receptu.

  • Hana Janů | 12. 12. 2006 18:06

    Musím říci, že jsem celkem zkušená kuchařka, ale nepovedly se mi. Hrozně se lepily k papíru a roztékaly. Musela jsem tam přidat podstatně více mouky, čímž ztratily svoji charakteristickou chut a teprve pak držely pohromadě

  • Jitka | 12. 12. 2006 10:50

    Tak jsem vyzkoušela tento recept, dala jsem jen 90 g cukru a myslím, že to úplně stačí. To záleží ale na chuti. Jinak je tento recept výborný a marokánky mi chutnají více jak z té vařené kaše. Jen to nechce moc dlouho sušit, aby kandované ovoce příliš nevyschlo.

  • Di | 6. 12. 2006 17:09

    Ale vůbec ne - cukr se rozpustí a spíše díky němu těsto zřídne. Jaroslava má pravdu, já dávám na 1/4 l tekutiny zhruba stejné množství cukru. Karamel z toho ale opravdu nejspíše nevznikne. A také nikomu nevymlouvám, když si chce cukroví osladit více.

  • Hana Langrova | 6. 12. 2006 15:29

    Sladké se mi to nezdá,jak jsem psala recept mám z časopisu a tam opravdu uvádějí toho cukru 1/4 kg.Možná,kdydy tam toho cukru bylo méně,bylo by to řídké a vlastně by se to nezkaramelizovalo.Já byla spokojená i v práci všem chutnaly a pečou je také.

  • Jaroslava Oumarová | 4. 12. 2006 15:21

    Na 1/4 l šlehačky opravdu stačí 40-60 g cukru. Ovoce a rozinky jsou také sladké a čokoládová poleva také. S tímto množstvím cukru by mi to asi ani nechutnalo, už jsem odvykla hodně sladit:-))

  • Anonym | 4. 12. 2006 13:13

    nevím,jestli toho cukru tam není moc,už jsem četla spoustu receptů na marokánky,ale tento se dost liší,je tam hodně cukru,kandovan. ovoce a ořechů,tak teď opravdu nevím,který recept mám dělat,aby se mi povedly.Máte ještě tyto marokánky něqkdo vyzkoušeny?

  • Di | 4. 12. 2006 13:12

    Musí ale být příšerně sladké.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nejlepší dezerty Vánoční cukroví
Moučníky Cukroví Pečení Vaření Vánoce Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Čokoláda na vaření Cukr krupice Hladká mouka Kandované ovoce Ořechy Šlehačka
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Tvarohová pomazánka s česnekem

Tvarohová pomazánka s česnekem

Zelňačka s mletým masem

Zelňačka s mletým masem

Nekynutý závin

Nekynutý závin

Makový závin s višněmi

Makový závin s višněmi

Čínské rizoto

Čínské rizoto

Smetanové tvarůžky (syrečky)

Smetanové tvarůžky (syrečky)

Mléčná žampionová omáčka

Mléčná žampionová omáčka

Květák (brokolice) nejen v sýrovém bešamelu

Květák (brokolice) nejen v sýrovém…

Beskydský králík

Beskydský králík

Doporučujeme

30 minut
Restovaná zelenina se sýrem halloumi

Restovaná zelenina se sýrem halloumi

Hrnková bublanina s třešněmi

Hrnková bublanina s třešněmi

40 minut
Kofty s tzatziki

Kofty s tzatziki

80 minut
Cheesecake s třešněmi a drobenkou

Cheesecake s třešněmi a drobenkou

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

30 minut
Klasický burger

Klasický burger

100 minut
Jahodové nanuky

Jahodové nanuky

20 minut
Poke bowl s lososem

Poke bowl s lososem

20 minut
Koláč s ricottou a bílou čokoládou

Koláč s ricottou a bílou čokoládou

Poslední sledované recepty

130
Dýňová tortila
Dýňová tortila
65
Celozrnný chléb z domácí pekárny
Celozrnný chléb z domácí…
48
Hrnková bublanina s třešněmi
Hrnková bublanina s…
38
Jahodové nanuky
Jahodové nanuky
38
Kofty s tzatziki
Kofty s tzatziki

Zajímavé články

Ryby na grilu: Jak nejlépe připravit lososa, pstruha, makrelu nebo tuňáka?
Ryby na grilu: Jak nejlépe připravit lososa,…
3x moučník na víkend: Bleskový kelímkový koláč, rybízový koláč s tvarohem a luxusní roláda s třešněmi
3x moučník na víkend: Bleskový kelímkový koláč,…
Jak využít formu na muffiny? Toto je 14 geniálních způsobů!
Jak využít formu na muffiny? Toto je 14…
Znáte labneh? Tenhle krémový čerstvý sýr si snadno vyrobíte i doma
Znáte labneh? Tenhle krémový čerstvý sýr si…
Tradiční svatojánské ořechy: Jak je vyrobit a na co jsou dobré?
Tradiční svatojánské ořechy: Jak je vyrobit a na…
AHA.cz Bude mela? Dědické řízení po Bartoškovi (†78) začalo

Bude mela? Dědické řízení po Bartoškovi (†78) začalo

Mimibazar Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Dáma.cz Učitelka, děkan, prodejce aut: Kdo jsou a co dělají sourozenci českých celebrit?

Učitelka, děkan, prodejce aut: Kdo jsou a co dělají sourozenci českých celebrit?

Blesk pro ženy Módní inspirace podle oslavenkyně Nicole Kidman: Tyto kousky vám uberou roky!

Módní inspirace podle oslavenkyně Nicole Kidman: Tyto kousky vám uberou roky!

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Proč Vémolovu Lelu museli operovat: Krvácení! 2,5 měsíce po porodu…

Proč Vémolovu Lelu museli operovat: Krvácení! 2,5 měsíce po porodu…

SportRevue.cz FOTO: Holky s šišatým míčem. Podívejte se na polonahé krásky z nejrajcovnější sportovní soutěže na světě

FOTO: Holky s šišatým míčem. Podívejte se na polonahé krásky z nejrajcovnější sportovní soutěže na světě

Maminka.cz Přehnaně liberální výchova je naprostá ohavnost. My se nepřizpůsobujeme dítěti. Dítě se přizpůsobuje nám, říká Marek Herman

Přehnaně liberální výchova je naprostá ohavnost. My se nepřizpůsobujeme dítěti. Dítě se přizpůsobuje nám, říká Marek Herman

Blesk Horoskopy Živly v čínském horoskopu: Dřevo je chaos, kov spořádanost. Co dalšího prozradil odborník a který element ovlivňuje vás?

Živly v čínském horoskopu: Dřevo je chaos, kov spořádanost. Co dalšího prozradil odborník a který element ovlivňuje vás?

  • Recepty.cz
  • Vánoční marokánky podle Hanky Křížkové
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact