g
kandovaná pomerančová kůra
Citronová a višně nebo 150 g směsi kandovaného ovoce
130
g
cukr krupice
Postup přípravy receptu
1
Rozinky a kandované ovoce zalijte rumem a nechte aspoň dvě hodiny nejlépe přes noc odležet. Ve velké misce nechte vzejít kvásek s droždí se lžící cukru a vlahém mlékem. Pak zbytek cukru, mouku, vajíčko, 100 g změklého másla, citronovou kůru, sůl a vanilkovou esenci. Zpracujte těsto a na závěr do něj přidejte kandované ovoce v rumu. Nechte asi 40 minut kynout.
Marcipán prohněťte s griotkou. Těsto vyválejte do dvou obdélníků. Doprostřed položte souběžně s delší stranou kousky marcipánu a mandle. Vezměte těsto za delší stranu a přeložte ho tak, aby překrývalo marcipán. Zbývající třetinu přehrňte navrch. Uprostřed vytvořte dlaní žlábek. Stejně udělejte i druhý plát. Obě štoly položte na vymaštěný plech a nechte ještě 20 minut kynout. Předehřejte troubu na 180 °C. Pečte dozlatova, (asi hodinu). Ještě teplé je potřete zbylým máslem a pocukrujte. Po vychladnutí pevně zabalte do alobalu a nechte aspoň dva tři týdny odležet.
Nevydržely..... Jen se zaprášilo <:-) Musím je uděla dřív než na vánoce. Jinak prý rodina nemůže existovat. To ovoce a rozinky, mandle a kůru jsem vydatně namočila v rumu.,
Antelka
|22. 10. 2010 16:27
Dobrý den, omlouvám se, ale nepochopila jsem, kde mam udělat ten žlábek. :-( Děkuji za pomoc.
HANA
|23. 10. 2007 17:14
Dělala jsem vloni,podle Apetitu,vydržely jenom 14 dní na rozležení a snědly se,moc dobré,letos dělám opět.