l
voda
z kysaného zelí (nejlíp ze sudu, nebo slitá ze sáčku)
2
hrst
kysané zelí
houby
0,50
kg
maso
(různé - uzené, klobáska, krkovice - jaké kdo rád, třeba od každého kousek)
1
kg
brambory
4
vejce
sladká smetana
zeleninový vývar
černé koření
nové koření
sůl
Postup přípravy receptu
1
Brambory uvaříme v slupce, oloupeme a dáme stranou. Do velkého hrnce dáme kysané zelí, zalijeme vodou ze zelí, dáme maso, bujón, houby (když jsou sušené, tak je potřeba je předem vyprat), koření. Hrnec dolijeme vodou a dáme vařit dokuď není maso hotové (1 hodinu). Přídáme sladkou smetanu a necháme přejít varem (nehustíme moukou!). Odstavíme, vybereme maso a do horké polévky pustíme - vyklopíme vajíčka, která nemícháme a necháme je v polévce dojít tak 15 minut. Na talíř dáváme 1-2 brambory v celku, kousky masa a zalíváme polévkou - kdo dostane na talíř vejce - má štěstí :)
2
Tahle polévka se vaří na Kysuciach na Štědrý den úplně bez masa a na Silvestra s masem, tak jak je komu libo.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Maruš
|20. 12. 2006 14:07
Moniko,je zajímavé číst,jaké kde jsou zvyky,co se týče jídla na Štědrý den.Jinak Kysuce je můj oblíbený kraj,naposledy jsme byli na Vychylovce,kde je skanzen a úzkorozchodná lesní úvraťová železnice.Zajímavé a krásná příroda.Zdravím Vás.
Monika Zmijarová
|20. 12. 2006 13:45
Milá paní Katka, táto Kysucká kapustnica je dost bohatá na suroviny, pochádzam z Kysúc a Kysuce boli kedysi velmi chudobný kraj, tak tomu aj odpovedá zloženie jedál, avšak ako je v názvu je to vianočná kapustnica tak si doprajeme aj masko a klobásky, my však na štedrý deň dodržujeme post a podla receptov našej starej mamy, ktorá dohliadá na prípravu štedrovečernej večere, máme kapustnicu bez masa zahustenú smetankou - hovoríme jej biela kapustnica, k tomu oplátky s medom, varené vínko, krupicovú kašu a rybu so šalátom,takéto zloženie stále dodržujeme a vyhovuje aj mojmu manželovi ktorý je z Moravy a aj mojej 5-ročnej dcérke, prajem veselé vianoce....
Tereza Jarčušková
|20. 12. 2006 11:41
Ak by ste mali nekonzervovanú kyslú kapustu, stačí ju dať do tepla a zaliať vodou, za 2-3 dni prekysne. Ale či to platí aj s tou sterilizovanou z konzervy, to neviem...
Marcela Hajdová
|20. 12. 2006 11:12
Pani Katka, poradte mi prosím, cím sa dá nahradit stáva (voda) z kapusty, tu sa predává kapusta vynikajúcej chuti, velmi jemne pokrájaná (skoro ako spagety), ale je tak natlacená do konzervy, ze nielenze je umenie ju stadial dostat von, ale hlavne. ze nemá prakticky ziadnu stavu. Len zopár kvapiek. Co by sa stalo zmiesaním citróna a nejakého bieleho vína (kapusta je nalozená v bielom víne)?Dakujem