Sušené houby si pár hodin předem namočte do horké vody nebo vývaru. Ječné kroupy vařte v osolené vodě alespoň půl hodiny nebo i méně podle jejich velikosti. Po 20 minutách varu k nim přidejte pokrájené houby, aby se stihly aspoň 10 minut povařit.
Pozor, tmavý houbový výluh nevylévejte. Nakrájejte cibuli najemno a česnek na tenké plátky, nasekejte petrželku. Na pánvi rozehřejte máslo (v kombinaci se sýrem se hodí více než tradiční sádlo). Orestujte cibulku dozlatova. Pak ztlumte plamen, přihoďte česnek, drcený kmín a přes sítko proceďte výluh z hub. Prozatím bude stačit polovina tekutiny.
3
Přiveďte k varu, sceďte vodu z krup a přidejte je spolu s houbami do pánve. Posypejte petrželkou a provařte. Můžete dosolit. Při postupném vypařování tekutiny dolévejte houbový výluh. Kuba by v žádném případně neměl být suchou záležitostí! Přisypte ještě drhnutou majoránku.
Připravte si malé zapékací mističky, vymažte je máslem a naplňte kubou. Navrch položte plátky sýru. Zapněte gril v troubě na plný výkon aspoň po dobu 10 minut a mřížku dejte úplně nahoru. Teprve potom vložte mističky a pečte zhruba 10 minut. Servírujte v mističkách, roztavený sýr můžete posypat pažitkou. Dobrou vánoční chuť!